Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Molluskum Kontagiozum (Molluscum Contagiosum) Nedir?

0 1.008

Molluskum Kontagiozum (MK); Molluskum kontagiozu virüsünün neden olduğu bir cilt enfeksiyonudur. Ciltte, ağız içinde ve nadir olarak vajinada görülebilir ve bulaşıcı yumuşakça olarakta adlandırılır. Bu rahatsızlık cildin üst katmanlarında iyi huylu şişlikler veya lezyonlar üretir. Küçük tümsekler genellikle ağrısızdır ve kendi başlarına kaybolurlar, tedavi edilmediklerinde nadiren iz bırakırlar. Virüsün süresinin uzunluğu her kişi için değişkenlik gösterir, ancak şişlikler iki aydan dört yıla kadar kalabilir. Molluskum Kontagiozum, bu virüsün bulunduğu biriyle doğrudan temas yoluyla, bir havlu veya giysi gibi virüsle kirlenmiş bir nesneye dokunarak yayılır. İlaç tedavisi ve cerrahi tedaviler mevcuttur, ancak çoğu durumda tedavi gerekli değildir. Şayet bağışıklık sistemi zayıflamışsa virüsün tedavisi daha zor olabilir.

Belirtileri

Bir kişi M. kontagiozum virüsü ile temas ederse, altı aya kadar enfeksiyon belirtileri gözlemlenmeyebilir. Ortalama inkübasyon süresi iki ila yedi haftadır. Küçük bir ağrısız lezyon grubunun görünümünü fark edebilir. Bu çarpma tek başına veya 20 kadar lezyona eşlik ederek değişik görünebilir. Görülen şekiller genellikle şu şekildedir:
• Çok küçük, parlak ve görünüşte pürüzsüz
• Ten rengi, beyaz veya pembe
• Ortada çukurlu veya çukurlu kubbe gibi sağlam ve şekilli
• Mumsu bir kıvama sahip olan bir yapı
• Çapı 2 ila 5 milimetre arasında veya bir pimin kafasının boyutu ile bir kalemin tepesindeki silgi boyutu arasında büyüklük
• Ellerde avuç içi veya ayak tabanları dışında her yerde görülebilir. Özellikle yüz, karın, gövde, kollar, çocukların bacaklarında veya yetişkinlerin iç uyluklarında, cinsel organlarında ve karnında görülebilir.
Molluskum Kontagiozum (Molluscum Contagiosum) Nedir?Bununla birlikte, zayıflamış bir bağışıklık sistemi varsa, daha belirgin olan semptomlar yaşanabilir. Lezyonlar, yaklaşık bir kuruş büyüklüğünde olan 15 milimetre çapında olabilirler. Tümsekler yüzde daha sık görülür ve tipik olarak tedaviye dirençlidir.

Nedenleri

Bu enfeksiyonu geçiren bir kişinin cildindeki lezyonlara dokunarak yumuşakça kontagiozum virüsü alınabilir. Çocuklar normal oyun sırasında virüsü diğer çocuklarla bulaştırabilirler. Gençler ve yetişkinlerin cinsel ilişki yoluyla bu virüsü alması daha olası bir durumdur. Ayrıca güreş ya da futbol gibi çıplak bir cilde dokunmayı gerektiren temaslı sporlarda da enfekte olabilirler. Virüs, Molluskum kontagiozum olan bir kişinin cildi tarafından dokunulan tüm yüzeylerde bu virüs hayatta kalabilir. Böylece virüsü havlular, giysiler, oyuncaklar ya da kontamine olmuş diğer eşyalarla kontrol altına almaya çalışmak etkili önlemlerden biridir.
Birinin çıplak cildine dokunan spor ekipmanlarının paylaşılması da bu virüsün transferine neden olabilir. Virüs, başka birine iletilecek olan ekipman üzerinde kalabilir. Bu, beyzbol eldiveni, güreş matları ve futbol kaskları gibi eşyaları içerir. Bir kişi de bu virüs varsa, bu enfeksiyon tüm vücuduna yayılabilir. Virüsü, vücudun bir bölümünden diğerine aktararak, çizerek, tıraş ederek vücudunun başka bir bölümüne bulaştırılabilir.

Risk Faktörleri

Herkes M.kontagiozum alabilir, ancak bazı kişiler diğerlerinden daha fazla enfekte olma olasılığı yüksektir. Bu risk gruplar içinde olanlar şu şekildedir:
• 1 ile 10 yaş arasındaki çocuklar
• Tropik iklimlerde yaşayan kişiler
• Organ nakli veya kanser tedavisi gibi faktörlerin neden olduğu bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler
• Yaygın bir egzama şekli olan atopik dermatiti olan, pullu ve kaşıntılı kızarıklıklara neden olan kişiler
• Cilt cilde temasın yaygın olduğu güreş veya futbol gibi temas sporlarına katılan kişiler

Teşhis

Molluskum Kontagiozum ‘un neden olduğu cilt şişlikleri belirgin bir görünüme sahip olduğundan, doktor yalnızca etkilenen bölgeye bakarak enfeksiyonu teşhis edebilir. Bir deride kazıma veya biyopsi teşhisi doğrulayabilir. Yumuşakça kontagiozum tedavisi genellikle gereksizdir, ancak birkaç günden uzun süren cilt lezyonlarını incelemesi için doktora görünmek gerekir. Molluskum Kontagiozum’un doğrulanmış teşhisi, cilt kanseri, suçiçeği veya siğiller gibi lezyonların diğer nedenlerini dışlamaktadır.

Tedavi

Çoğu durumda, sağlıklı bir bağışıklık sistemi varsa, Molluskum Kontagiozum ‘un neden olduğu lezyonları tedavi etmek gerekmez ve oluşan şişlikler tıbbi müdahale olmadan kaybolmaktadır. Bununla birlikte, bazı durumlar tedaviyi haklı gösterebilir. Aşağıdaki durumlarda tedaviye gerek görülebilir:
• Lezyonlar yüzde, boyunda görülüyorsa ve gnişliyorsa
• Atopik dermatit gibi mevcut bir cilt hastalığı varsa
• Virüsü yayma konusunda ciddi endişeler varsa
Molluskum Kontagiozum (Molluscum Contagiosum) Nedir?Yumuşakçakontagiozum için en etkili tedaviler doktor tarafından yapılır. Bunlar kriyoterapi, küretaj, lazer tedavisi ve topikal tedaviyi içerir:
• Kriyoterapi sırasında, doktor her şişi sıvı azotla dondurur.
• Küretaj sırasında, doktor yumruyu delip, küçük bir aletle cildi sıyırır.
• Lazer tedavisi sırasında, doktor her yumruğu yok etmek için bir lazer kullanır.
• Topikal terapi sırasında, doktor cildin üst katmanlarının soyulmasını sağlamak için tümseklere asit veya kimyasal içeren kremler uygular.
Bazı durumlarda, bu teknikler ağrılı olabilir, skarlaşmaya neden olabilir ve anestezi de gerekli olabilir. Bu yöntemler her bir şişliği tedavi etmeyi içerdiğinden, bir prosedür birden fazla seans gerektirebilir. Kişi çok sayıda büyük şişkinliğe sahipse, şişlikler yok olana kadar her üç ila altı haftada bir ilave tedavi gerekebilir. Mevcut olanlar tedavi edilirken yeni darbeler görünebilir. Bazı durumlarda, doktor aşağıdaki ilaçları verebilir:
• Triklorasetik asit
• Topikal podophyllotoxin kremi (Condylox)
• Blister böceğinden elde edilen ve doktor tarafından uygulanan cantharidin (Cantharone)
• İmiquimod (Aldara)
Hamileler, hamile kalmayı veya emzirmeyi planlayanlar, bu ilaçları almadan önce doktoru ile görüşmelidir. Bağışıklık sisteminiz HIV gibi bir hastalık veya kanser tedavisinde kullanılanlar gibi ilaçlar tarafından zayıflarsa, Molluskum kontagiozy-umtedavisi gerekebilir. Başarılı tedavi, zayıf bağışıklık sistemi olan insanlar için, sağlıklı bağışıklık sistemi olanlara göre daha zordur. Antiretroviral tedavi, HIV ile insanlar için yumuşakçakontagiozum ile kasılmaları halinde en etkili tedavidir, çünkü virüsle savaşmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek için çalışabilir. M. kontagiozum tedavisine başlamadan önce doktorla konuşmanız önemlidir.

Uzun Vadede Görünümü

Bir kişinin bağışıklık sistemi sağlıklıysa, bir yumuşakça kontagiozum enfeksiyonu genellikle kendiliğinden geçer. Tipik olarak, bu 6 ila 12 ay içinde yavaş yavaş olur ve iz bırakmadan gerçekleşir. Bununla birlikte, bazıları için, tümseklerin kaybolması birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. Bağışıklık sistemi sorunları olan insanlar için enfeksiyon daha kalıcı ve daha uzun sürebilir. Lezyonlar söndükten sonra M.kontagiozum virüsü vücutta mevcut değildir. Bu olduğunda, virüsü başkalarına veya vücudun diğer bölümlerine yayılmaz. Yalnızca tekrar enfekte olunursa daha fazla hasar görülebilir. Suçiçeği ile farklı olarak, bir kez kontagiozum geçiren bir kişi, tekrar enfeksiyona karşı korunmasızdır.

Önleme

Molluskum Kontagiozum (Molluscum Contagiosum) Nedir?M.kontagiozum alınmasını önlemenin en iyi yolu, enfeksiyonu olan başka bir kişinin cildine dokunmaktan kaçınmaktır. Bu önerilere uyulması, enfeksiyonun yayılmasını önlemeye de yardımcı olabilir:
• El yıkaması ılık su ve sabunla etkili bir şekilde yapılmalıdır
• Çocukların dokunma ve başkalarıyla etkileşime girme olasılıkları daha fazla olduğundan, uygun el yıkama teknikleri konusunda bilgi verilmelidir.
• Kişisel eşyaları paylaşmaktan kaçınılmalıdır. Buna havlular, giysiler, saç fırçaları veya kalıp sabunları dâhildir.
• Başkasının çıplak derisiyle doğrudan temas ettiği ortak spor malzemeleri kullanmaktan kaçınılmalıdır
• Çarpma yerlerinin cilde temas etmesinden kaçınılmalıdır
• Virüs olan kişiler başkalarına bulaşmasını önlemek için şişlik olan alanları temiz ve kapalı tutulmalıdır
• Şişliklerin bulunduğu yerde tıraş veya elektroliz kullanmaktan kaçınılmalıdır
• Genital bölgede şişlik varsa cinsel temastan kaçınılmalıdır.

Kaynakça:
ncbi.nlm.nih.gov
rarediseases.info
nih.gov niddk.nih.gov

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku