Evimizde beslediğimiz bir evcil hayvanın bakımını üstlenmek,ve ona koşulsuz bakmak,en önemli görevlerimiz arasında yerini almaktadır. Bu nedenle bir hayvanı evde barındırırken sadece beslemek niyetli değil,onu tüm hücrelerimiz ile kabullenmek,ilgilenmek gerekir.Özellikle en çok alınan ve bakımı kolay olan muhabbet kuşlarının evde bir neşe kaynağı oluşturduğunu unutmamak gerekir. Öttüklerinde doğanın güzelliğini yakından yaşatan ve en önemlisi hayata olan inancı arttıran o küçücük canlılar,bazen bir dosttan daha yakın olabilmektedirler. Bu nedenle aldığınız kuşu,bir kafese hapsetmek ,ona doğru baktığınız anlamına gelmemektedir. Yeri geldiğinde onunla muhabbet edecek,hatta onun sizden ne beklediğini anlayacak yaklaşımlarda bulunmanız gerekecek. Bu yaklaşım sonrası arada oluşan sıcak bağ,kuş ve ev sahibi arasında samimi bir ortamı yaratacaktır. Kuş uçarken,korkusuzcu,tüm cesareti ile istediği yere konacak o sonsuz güven sayesinde zarar verici ve kaçma isteği kuşta kesinlikle oluşmayacaktır. Verimli bir bakım sonrası birde kuş ile konuşmanız onda konuşma yetisini geliştirecek ve sizi tekrar etmeye başlayacaktır. Muhabbet kuşlarını konuşturmanın pratik yöntemleri bulunmaktadır. İsterseniz sizlere bu konuda nasıl eğitim vereceğinizi anlatalım. Bakalım bir muhabbet kuşu kısa zamanda kaç kelime konuşur,bunun etkili yöntemlerinden bahsedelim.
Muhabbet Kuşlarını Karanlıkta Eğitin !
Akşamları kuşların dinleme yetisi sabaha oranla daha yüksek olur. Bu nedenle gecenin karanlığında ,sessiz bir ortamda ona öğretmek istediğiniz kelimeleri önceden belirleyebilirsiniz. Tamamen karanlık olmasına gerek yok bir gece lambası ve sessizlik,o huzuru inanılmaz şekilde sağlayacak ve muhabbet kuşunuz ile iletişiminizde o huzurun ahenkliği ile kuşun dinleme payı fazlası ile artacaktır. Kuşlar en çok ”K,R,P,Ş,C,M ” harflerine dilleri yatkındır. Bu yüzden ilk seçeceniz kelime Aşkım ya da cici kuş olabilir. Bu iki kelimeyi aynı anda öğretmeyiniz. Önce cici kuş ile başlayın. 1 hafta boyunca her gün 10 dakikanızı karanlık ve sessiz bir ortamda ayırdığınızda kuş sizi dikkate alacak,1 hafta sonra onu tam anlamı ile çözmeye başlayacaktır. Kelimelerin üstüste gelmemesine ve kuşun öğrendiğinden emin olduktan sonra,ikinci kelimenizi itina ile seçebilir,yavaş yavaş onu da idrak etmesini dediğimiz şartlarda uygulayabilirsiniz. Bu konuda sabırlı olmalı,en önemli sevgi dolu yaklaşımlarda bulunmayı ihmal etmemelisiniz. Alacağınız kuşun yavru olması eğitim açısından daha elverişli olduğunu unutmayınız. Muhabbet kuşlarına konuşma eğitimi vermeden önce,onunla bir bağdaş oluşturmalı,sizden korkmamasına özen göstermelisiniz.
Muhabbet Kuşlarınız’a Besleyici Yemler Alın !
Nasıl ki insanlar zekalarının gelişimini sağlıklı ve güçlü besinlere bağlıyorsa ,muhabbet kuşlarının da bu konuda ilgiye ve doğru beslenmeye ihtiyacı bulunmaktadır. Aldığınız kuş yemi besleyici ve vitamin açısında güçlü olmalıdır. Bununla beraber, evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz,havuç ve yumurtayı rendeleyerek yem kabına koyabilirsiniz. Bu kuşun daha canlı ve konuşkan olmasına katkıda bulunacaktır. Ayrıca meyve püreleri, yumurta sarısı zeka gelişimine olum etkiler sağlamaktadır.
Muhabbet Kuşunuz’a Vitamin Kullanın !
Kuşçulardan rahatlıkla temin edebileceğiniz kuşlara özel vitaminlerden alarak 3 gün ara ile sularına 3 damla damlatmanız,kuşun gün içinde enerjisini arttıracak ve pozitif ruhu ile konuşmaya kısa zamanda kavuçacaktır. Eğer vitamini fazla vermek istemiyorsanız,doğal yöntemler ile bunu tedarik edebilir,gerekli ihtiyacını sağlayabilirsiniz.
Banyo Bakımı
Özellikle kuları kış aylarında fazla yıkamayınız. Çabuk hastalanabilirler ve güçten düşebilirler. Yazın her günde bir banyo bakımı sağlayabilirsiniz. Kışın ise ayda bir kere sıcak ortam sağlanarak,kuşun banyo bakımı sağlanmalıdır. Kuşun çabuk konuşması için,o an ayıracağınız zamanda oldukça önemlidir. Özellikle kuşunuzun konuşmasını istiyorsanız tek kuş seçimi yapınız. Bir de kafeste ayna kullanmamaya dikkat ediniz. Sizlere muhabbet kuşları nasıl çabuk konuşturacağınız hakkında gerekli bilgileri sağladık. Mutlu günler dileği ile.
Kaynakça:
mynet.com
Yazar: Suna Korkmaz