Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hormon Dengelerinin Önemi Nedir? Hormonları Dengede Tutmanın 7 Doğal Yolu Nelerdir?

0 574

Hormon Dengelerinin Önemi Nedir? Hormonları Dengede Tutmanın 7 Doğal Yolu Nelerdir?Hormonlar, tiroid, adrenal, hipofiz, yumurtalık, testis ve pankreas gibi çeşitli bezler ve organlar tarafından salgılanır. Endokrin sistemi vücudun her yerinde dolaşan hormonların seviyesini kontrol etmek için çalışır ve eğer bu seviyelerde hafif dengesizlik olsa bile, büyük sağlık sorunlarına neden olabilir.

1)Semptomları kontrol altına almak için insanları hayatlarının geri kalanı için reçeteli ilaçlara bağımlı hale getirir.

2)Hastanın semptomlarını gizlemek sorunları çözmez, bu da hastalığın ilerlemesi sırasında hastanın vücudun diğer bölgelerinde anormallikler geliştirmeye devam edebileceği anlamına gelir.

3)İnme, osteoporoz, anksiyete, üreme sorunları, kanser ve daha fazlası gibi ciddi yan etkiler için daha yüksek bir riske neden olur.

Endokrin Sistem Nedir?

Hormon Dengelerinin Önemi Nedir? Hormonları Dengede Tutmanın 7 Doğal Yolu Nelerdir?Hormonal sağlığınızı tam olarak anlamak için, endokrin sisteminizi ve hormonlarınızın homeostaziyi korumak için birlikte nasıl çalıştığını bilmenize yardımcı olur. Endokrin sistemi, endokrin bezlerinizdeki hücrelerden kan dolaşımına salgılanan kimyasallar olan farklı organlar ve hormonlar arasındaki ilişkiyi koordine etmekten sorumludur.

Hormonlarınız dolaşımdayken, hücrenin içinde veya yüzeyinde bulunan reseptörlere bağlanarak belirli dokuları veya hücreleri hedefler. Bu hormonlar kimyasal haberciler olarak çalışırlar ve vücudunuzun günlük işlevlerinde önemli bir rol oynarlar. Endokrin sistemi, beyninizden vücudunuzdaki diğer bezlere bilgi göndermekten sorumlu olan hipofiz bezi veya “ana bez” de dahil olmak üzere birçok bezden oluşur. Hipofiz bezi ayrıca vücutta dolaşan ve farklı önemli işlevlere sahip birçok hormon üretir.

Hormon Dengelerinin Önemi Nedir? Hormonları Dengede Tutmanın 7 Doğal Yolu Nelerdir?Hipofiz bezi iki farklı doku tipinden oluşur: klasik hormonları sentezleyen ve salan anterior hipofiz ve hipotalamusta yapılan nörohormonları salgılayan posterior hipofiz bezi. Anterior hipofiz bezi tarafından salgılanan iki hormon, uygun büyüme ve gelişimden sorumlu olan büyüme hormonu ve doğumdan sonra süt üretimini uyaran hormon olan prolaktin’dir. Tropik hormonlar ayrıca bir endokrin bez olan ön hipofiz bezi tarafından üretilir ve salgılanır ve diğer endokrin bezlerini de hedef alırlar. Bu hormonlar şunları içerir:

*tiroid uyarıcı hormon (tirotropin de denir)

*folikül uyarıcı hormon

*lüteinleştirici hormon

*Adrenokortikotropik hormon

Arka hipofiz bezi kendi başına hormon üretmez, ancak hipotalamik bölgede, vazopressin ve oksitosin’de yapılan iki hormonu depolar ve salgılar. Daha sonra bunları kan dolaşımına bırakır. Endokrin sistemin diğer önemli bezleri arasında pineal bez, tiroid bezi, paratiroid bezleri, timus bezi ve adrenal bezler bulunur. İnsan vücudunda, amino asitlerden (protein hormonları, peptidler ve aminler) ve lipitlerden (steroidler) türeyen iki ana hormon grubu vardır.

*Amin hormonları : Amino asitlerden sentezlenen hormonlar.

*Peptit hormonları : Kısa zincirli amino asitlerden oluşan ve oksitosin içeren hormonlar.

*Protein hormonları : Büyüme hormonu ve folikül uyarıcı hormonu içeren hormonlardır.

*Steroid hormonları : Kolesterolden türetilen hormonlar, testosteron, östrojenler ve kortizol içerir.

Gördüğünüz gibi, tüm endokrin sistemi vücudunuzda dolaşan hormon düzeyini kontrol etmek için birlikte çalışır. Bu hormonlardan sadece bir tanesi hafif dengesiz olduğunda, büyümenizi, cinsel gelişiminizi, işlevinizi, uykunuzu, metabolizmanızı ve açlığınızı etkileyen yaygın sağlık sorunlarına yol açabilir.

*Hormonal Dengesizlik Belirtileri ve Belirtileri

Hormon Dengelerinin Önemi Nedir? Hormonları Dengede Tutmanın 7 Doğal Yolu Nelerdir?Hormon dengesizliklerinin en yaygın belirtileri ve semptomları şunlardır:

*düzensiz adet dönemleri

*Kilo artışı veya kilo kaybı

*Depresyon ve kaygı

*yorgunluk

*Uykusuzluk

*Düşük libido

*İştahtaki değişiklikler

*Sindirim sorunları

*Saç dökülmesi ve saç incelmesi

Hormonal dengesizlik belirtileri, neden oldukları bozukluk veya hastalığa bağlı olarak dramatik olarak değişebilir. Özel hormon bozukluğu problemleri;

*Östrojen baskınlığı: uyku düzenindeki değişiklikler, kilo ve iştahtaki değişiklikler, daha yüksek algılanan stres, yavaş metabolizma

*Polikistik Over Sendromu(PCOS): infertilite, kilo alımı, diyabet, akne, anormal saç büyümesi

*Düşük östrojen: düşük cinsel dürtü, üreme problemleri, adet düzensizliği, duygudurum değişiklikleri

*Hipotiroidizm : anksiyete, sinirlilik, sindirim sorunları, düzensiz dönemler

*Hipertiroidizm ve Grave hastalığı : anksiyete, saç incelmesi, kilo kaybı, IBS, uyku sorunu, düzensiz kalp atışı

*Diyabet: kilo alımı, sinir hasarı (nöropati), görme kaybı için daha yüksek risk, yorgunluk, solunum zorluğu, ağız kuruluğu, cilt problemleri

*Adrenal yorgunluk: Yorgunluk, kas ağrıları, anksiyete, depresyon, uyku sorunu, beyin uyuşması ve problemleri

**Risk Faktörleri ve Hormonal Dengesizlik Nedenleri

Beslenmeniz tıbbi geçmişiniz, genetik, stres düzeyiniz ve çevrenizdeki toksinlere maruz kalma gibi faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Hormonal dengesizliklerin başlıca katkılarından bazıları şunlardır:

*Gıda alerjileri ve bağırsak sorunları: Genişleyen yeni bir araştırma alanı, bağırsak sağlığınızın hormon düzenlemesinde önemli bir rol oynadığını göstermektedir.

*Aşırı kilolu veya obez olmak

Kötü beslenme ve sosyal yaşam tarzının neden olduğu yüksek inflamasyon

*Genetik duyarlılık

sigaralara, aşırı alkole ve zararlı kimyasallara maruz kalma

*Yüksek miktarda stres, yetersiz uyku ve dinlenme eksikliği

1)Sağlıklı Yağlar ve Karbonhidrat
Kısa, orta ve uzun zincirli yağ asitleri yüksek çeşitli yiyecekler yemek, hormonlarınızı kontrol altında tutmak için anahtardır. Vücudunuzun doymuş yağ ve kolesterol de dahil olmak üzere hormonlar oluşturmak için çeşitli yağlara ihtiyacı vardır. Sağlıklı yağlar, enflamasyona neden olan ve hormonlarınızın dengesini bozabilecek rafine karbonhidratların tersine etki ederler. Sağlıklı yağlar şunlardır: hindistan cevizi yağı, avokado, tereyağı ve doğada yakalanmış somon balığı. Hindistan cevizi yağı doğal anti-bakteriyel ve yağ yakıcı etkilere sahiptir. Avokado faydaları arasında kalp sağlığını iyileştirmek, enflamasyonu azaltmak, iştahınızı kontrol etmek ve günlük olarak lif ve potasyum gibi besinleri almanıza katkıda bulunmak sayılabilir.

Somon da etkileyicidir: Enflamasyonu düşürdüğü ve bilişsel işlevlere yardımcı olduğu bilinen omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynaklarından biridir . Omega-3 yağ asitleri, beyin hücre zarlarının büyük bir bileşenidir ve beyinde hücre iletişimi için önemlidir. Araştırmalar omega-3 yağ asitlerinin hipokampal nöronal kayıplara karşı koruma sağladığını ve pro-inflamatuar yanıtları azalttığını göstermektedir.

2) Bitkisel Otlar Kullanın
Bitkiler, hormon dengesini destekleyen ve vücudu aşırı strese neden olanlar da dahil olmak üzere çok çeşitli hastalıklardan koruyan eşsiz bir şifa bitkileri sınıfıdır. Bağışıklık fonksiyonunu güçlendirmek ve stresle mücadele etmenin yanı sıra, araştırmalar, çeşitli bitkilerin;

*Tiroid fonksiyonunu geliştirdiğini

*Düşük kolesterol sağladığını

*Kaygı ve depresyonu azalttığını

*Beyin hücresi dejenerasyonunu azalttığını

*Kan şekerini ve insülin seviyelerini stabilize ettiğini

*Böbreküstü bezi fonksiyonlarını desteklediğini göstermiştir.

3) Duygusal Dengesizlikler
Geleneksel Çin Tıbbı, iç duyguların bir kişinin sağlığı üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğunu söyler. Korku duygularının, üreme organlarınızda, böbreklerde ve adrenallerde kortizol seviyelerini etkileyen hastalıklara neden olduğuna inanırlar. Hayal kırıklığı, sabırsızlık ve affedilmeme duyguları karaciğerinizde hastalıklara neden olur ve bu da östrojen dengesizliğine yol açabilir. Endişe duyguları, insülin seviyenizde sorunlara neden olabilir ve bu da birkaç hormonu etkileyebilir.

Hormonlarınızın doğal olarak dengelenmesinin önemli bir bileşeni, uğraştığınız herhangi bir duygusal dengesizliği ele almaktır. Stres seviyelerini azaltarak, kişisel yansıma yaparak ve kendiniz için zaman ayırmak suretiyle bunu yapabilirsiniz. Meditasyon ya da şifa duaları uygulamak son derece faydalı olabilir ve böylece derin nefes alıştırmaları yapabilir, dışarıda vakit geçirebilir ve her gün egzersiz yapabilirsiniz. Stresli, sinirli, heyecanlı veya hatta korkmuş hissediyorsanız, bunun hormon dengesini etkilediğini ve daha büyük sağlık sorunlarına yol açabileceğini anlayın. Günlük rutininizi bir parçası haline getirerek duygusal dengeniz üzerinde çalışmaya devam edin.

4) Uçucu Yağları Kullanın
Daha iyi bir alternatif, uçucu yağlar, hindistan cevizi yağı, shea yağı ve hint yağı gibi maddelerle yapılan doğal ürünlerin kullanılmasıdır.

5) Beslenme Boşluklarını Doldurmak İçin Ek Gıda Alın.
Bir hormon dengesizliğine yol açabilecek besinsel boşlukları doldurmak için bazen takviye gereklidir. İşte hormonlarınız için önerilen en iyi takviyeler:

Çuha çiçeği yağı : Çuha çiçeği yağı , genel hormonal işlevi destekleyen LA ve GLA gibi omega-6 yağ asitlerini içerir. Çuha çiçeği yağı ile desteklenme, adet öncesi ve PCOS semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

D Vitamini : D vitamini neredeyse vücutta bir hormon gibi davranır ve inflamasyon düzeylerini düşük tutmak için önemli etkileri vardır. Bu nedenle karanlık bölgelerde yaşayan insanlar genellikle D vitamini takviyesi yapmazlarsa mevsimsel depresyon ve diğer sağlık sorunlarından muzdariptirler. Güneş, D vitamini seviyelerini optimize etmek için gerçekten en iyi yoldur çünkü cildiniz D vitamini seviyelerini kendi başına yapar. Çoğu insan, karanlık bölgelerde, kış aylarında ve güneşte kalmadıkları günlerde D vitamini takviyesi yapmalıdır.

Kemik suyu : Kemik suyu, sindirim sistemini rahatlatır ve vücuda kolayca emilebilen besin maddeleri sağlar. Kemik suyu veya protein tozu, sağlığınız için özellikle faydalıdır çünkü genel sağlığınızı arttırmak için kolajen, prolin, glisin ve glutamin gibi iyileştirici bileşikler içerir.

Probiyotikler : Probiyotikler, bağırsaklarınızın onarımında yardımcı olabilir, bu da hormonlarınızı dengeleyebilir. Örneğin, glüten gibi sindirilmemiş gıda tanecikleri, bağırsağınızdan kan dolaşımına sızdığında,  tüm vücudu etkileyen hastalığa neden olan iltihaplanmalara neden olur.

6) İlaç ve Doğum Kontrolüne Dikkat
İlaçlarınızın yan etkilerinin farkında mısınız? Hormon dengesini bozabilecek bazı ilaçlar arasında uyarıcılar bulunur. İlaçlarınıza dikkat edin, yan etkiler hakkında doktorunuzla konuşun ve mümkün olduğunda doğal alternatifleri araştırın. Doğum kontrolü hormon seviyelerini değiştiren başka tehlikeli ilaçlardır. “Hap” östrojen  seviyelerini bu kadar tehlikeli seviyelere çıkaran ve birçok komplikasyona neden olabilen bir hormon terapisidir.

7) Uyku
Her gece 7–8 saat uyuyamıyorsanız vücudunuzu dinlendirmiyorsunuz demektir.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku