Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Obezite Nasıl Ölçülür?

0 431

Obezite yani halk arasında bilenen adı ile şişmanlık, vücutta fazla yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ciddiye alınması gerekilen bir hastalıktır. Alınan besinlerin ve enerjinin, fiziksel aktivite de bulunulmayan durumlarda kişinin şişmanlamasını sağlar ve alınan besinleri direk olarak yağa çevirmesi ile Obezite ortaya çıkar. Obezite Nasıl Ölçülür?
Obezite, şişmanlığın yanı sıra bir çok hastalığa zemin hazırlar, bunlardan bazıları ise ; Kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, solunum rahatsızlıkları, eklem hastalıkları, adet düzensizlikleri, kısırlık, iktidarsızlık, Karaciğer yağlanması, safra kesesi hastalıkları, taş oluşumu ve bazı kanser türleri obezite ile doğrudan ilişkili olan hastalıklardan birkaçıdır.
Sonuç olarak ise Obezite, insan yaşamını olumsuz olarak etkilediğinden, hatta yaşamı kısalttığından muhakkak bir uzman tarafından tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Yapılan araştırmalara göre Obezite son 20 yılda hızla yayılmaktadır ve ülkemizi de ciddi anlamda tehdit ediyor. Türkiye’de Kadın nüfusun’ un üçte biri, erkeklerin ise beşte biri obez, yani şişman sayılır.

Obezite Nasıl Ölçülür?Obezite Nasıl Ölçülür?

Obezite için kullanılan en yaygın ölçüm , beden kitle indeksi ve bel çevresi ölçümüdür.
BMI değeri ve anlamı
BMI, vücut ağırlığının, boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile hesaplanmaktadır. Bu değer ise yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak ölçülür. Ancak bu ölçümler Çocuklar, hamileler ve çok adaleli kişilerde doğru sonuç vermediğinden bu yöntem belirtilen kişilerde uygulanmaz.
BMI hesaplanmasında bir örnek:
A kişisinin kilosu 70 kg , boyu ise 1.60 m’dir. Buna göre A kişisinin BMI değeri aşağıdaki gibidir:
BMI = 70/(1.60) ²=27.34 kg / m²’dir.
BMI değerleri; zayıf, normal kilolu, fazla kilolu ve obez şeklinde ayrılmıştır.
BMI değeri 18.5 kg/ m² altında olanlar zayıf
BMI değeri 18.5 -24.9 kg/ m² arasında olanlar normal
BMI değeri 24.9 -29.9 kg/ m² arasında olanlar fazla kilolu
BMI değeri 29.9 -39.9kg/ m² arasında olanlar Obez
A kişisinin BMI değeri 27.34 kg/ m² çıkmıştı. Bu tabloya göre fazla kilolu olarak sınıflandırılır. Siz de ufak bir hesap yaparak bu tabloya göre kendi kendinizi değerlendirme imkanına sahipsiniz.

Yazar:Nalan Kaya

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku