Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Obezite ve Hormonlarımız

0 374

Obezite ve HormonlarımızObezite rahatsızlığının dünya genelinde gittikçe artan ciddi bir rahatsızlık haline gelmesi, bilim insanlarını açlık ve tokluk hissi üzerinde etkisi olan etmenler üzerinde çalışmaya itmiştir. Çalışmalar sonucu 90’lı yıllarda, insan vücudunda açlık ve tokluk üzerinde etkili olan iki hormon bulunmuştur. Bilim insanları, Ghrelin ve Leptin adı verilen bu iki hormonun çalışma prensibini ve çalışma dengesini yoğun bir şekilde araştırmışlar ve deneyler yapmışlardır. Yapılan çalışmalar sonucunda insanların kilo durumlarının bu iki hormon ile son derece ilgili olduğu bulunmuştur. 1 Nisan 2016’da İngiltere’de yapılan bir araştırmanın sonucu bu iki hormon üzerinde yapılan çalışmalarının son derece önemli olduğu bulgusuna işaret etmekte. Imperial College London Üniversitesi’ndeki bilim insanları, 1975 ve 2014 yılları arasında 186 ülkede 20 milyon yetişkin insan üzerinde yaptıkları çalışmada, obez olarak sınıflandırılan yetişkin sayısının zayıf yetişkin sayısından daha fazla olduğunu belirtmişlerdir. Bilim adamları obez insan sayısının her geçen gün hızla artmakta olduğunu belirterek bu konuda hükümetlere harekete geçme çağrısında bulunmuşlardır.

Ghrelin (Açlık) Hormonu

Ghrelin hormonu, yapılan çalışmalar sonucunda, obezite üzerinde etkili olan hormonlardan birisi olduğuna karar verilmiştir. Hormon üzerinde hala ciddi çalışmalar yapılmaya devam etmektedir. İnsanların obez olmalarında etkili olması negatif olsa da bu hormonun şüphesiz ki artıları da bulunmakta.

Ghrelin Hormonu Nörolojik Kaynaklı Rahatsızlıkların Giderilmesinde Kullanılabilir

Yeni bir araştırmaya göre; ghrelin hormonu beyin hücrelerinin yenilenmesini tetiklemekte. Yani iştah üzerinde son derece etkili olan bu hormon beyin hücrelerinin oluşumunu desteklemekte ve yaşlanmaktan korumakta. Bu hormonun açlık hormonu olarak isimlendirilmesinin sebebi, midenin boş olduğu zamanda salgılanmasıdır. Araştırma sonuçlarına göre, insan birkaç saat bir şey yemediği zaman ghrelin hormonun kandaki değeri yükselmekte. Bir başka araştırma sonucunda ise; ghrelin hormonun algıyı kuvvetlendirdiği yönündeki bulgulardır. Yapılan deneylerde düşük kalorili besinler tüketen hayvanların zihinsel becerilerinde artışlar gözlenmiştir. Bir başka çalışmada ise; ghrelin hormonu doğrudan farelere enjekte edilmiştir. Hormon enjekte edilen farelerin öğrenme ve hafıza testlerindeki becerilerinin arttığı gözlenmiştir. Tüm bu bulgular Ghrelin hormonun açlık sonucu salgılandığını ve beyindeki sinir bağlantılarını artırdığını ortaya koymuştur. Midenin boş olduğu zamanda salgılanarak insanlarının iştahını kabartarak yeme kontrolünü sağlamayan insanların obez olması üzerinde etkili olsa da yapılan çalışmaların devamında hastalıkların tedavi edilmesinde önemli bir hormon olduğuna karar verilmiştir. Çünkü, insan vücudunda beyin hücrelerinin kaybından dolayı oluşan çok sayıda hastalık mevcut. Ghrelin hormonu, açken salgılanmakta, beyin hücrelerini harekete geçirmekte. Beyin hücrelerinin yenilenmesini sağlamakta. Obezite rahatsızlığının tedavisinde mide ameliyatı ile bu hormon devre dışı bırakılmakta. Ancak yapılmış ve yapılmakta olan araştırmalar bu hormonun insan için son derece faydalı olduğunu da ortaya koymaktadır. Şu anda yapılan çalışmalar ile Parkinson hastalığının tedavisinde etkili bir çözüm yolu için önem teşkil etmektedir.

Kaynakça:
iyibesleniyihisset.net/2015/06/leptin-ve-ghrelin/

Yazar:Serpil Baç

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku