Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Öğrenme Güçlüğü Çeken Çocuğa Eğitsel Oyunlarla Destek Olmak

0 1.195

Öğrenme Güçlüğü Çeken Çocuğa Eğitsel Oyunlarla Destek OlmakHer çocuk, aynı düzeyde öğrenme becerisine sahip değildir. Bu nedenle aynı yaş grubunda olsalar bile çocuklar arasında bilgi ve davranış farklılıkları görülür. Yetişkinler, çocuklar arasındaki bu tür farkları genellikle “zeki” veya “zeki değil” şeklinde tanımlar fakat bu büyük bir yanılgıdır.

Bazı çocuklar, üstün zeka potansiyelinde olmasına rağmen öğrenme güçlüğü çekebilirler. Bu durum, bilimsel olarak gözlemlenmiş ve kanıtlanmıştır. Örneğin, disleksili çocuklar okuma yazmayı öğrenme konusunda güçlük çekerken, genellikle kendilerine özgü özel yeteneklere sahip olurlar.

Önemli olan çocuğun öğrenme becerilerini geliştirebilmesine yardımcı olmaktır. Öğrenme becerilerini geliştirmenin çocuklar için en etkili yöntemi ise geliştirici ve eğitici oyunlar oynamaktır. Eğitsel oyunların çocuklar üzerindeki etkisini ve çeşitli tavsiyeleri birazdan okuyacaksınız. Öncesinde bir takım temel tanımlara göz atmakta fayda var.

ÖĞRENME NEDİR?

Öğrenme: Bireyin görme, duyma, hissetme ve benzeri deneyimleriyle çevresine ve koşullara uyum sağlama sürecidir. Öğrenme, en kısa tanımıyla davranışta değişiklik olarak özetlenir.

Koşullar; zaman, mekan, insan gibi sürekli değişen unsurlar olduğu için öğrenmenin sonu yoktur. Bu nedenle öğrenmek önemli; öğrenme becerilerine sahip olmak ise çok daha önemli olup, iki farklı tanım olarak karşımıza çıkmaktadır.

Öğrenmeyi tanımladık. Peki, öğrenme becerisi nedir?

ÖĞRENME BECERİSİ NEDİR?

Yaşanmışlıkları birer veri olarak düşünürsek, verileri etkin bir şekilde kayıt edip, değerlendirme ve davranışta değişikliğe gidebilme becerisine öğrenme becerisi diyebiliriz.

Örnek:

Aynı sınıf ortamında, aynı dersi dinleyen, aynı yaş grubu öğrencilerin tamamı aynı düzeyde öğrenir mi? Elbette hayır. Bunun sebebi, kişiler arası öğrenme becerilerinin farklı düzeyde olmasıdır.

Şimdi ana konumuz olan öğrenme becerilerinin nasıl geliştirileceğine geçebiliriz.

EĞİTSEL OYUNLARLA ÇOCUKLARIN ÖĞRENME BECERİLERİNİ GELİŞTİRMEK

Oyun, çocuğun ruhsal ve fiziksel sağlığı için oldukça önemlidir. Oyunlarla deşarj olan çocuklar, hayal güçleriyle birlikte zihinsel becerilerini de geliştirmektedir. Çocuk gelişimi uzmanları, oyunların çocuklar için birer deney sahası olduğunu ifade ediyor. Bu benzetme, oyunların çocuklar üzerindeki etkilerini özetlemek için yeterli olsa da tam olarak ne tür oyunlardan bahsedildiğini inceleyelim.

  • İnteraktif zeka oyunları: Yeni bir yöntem olduğu için açıklaması zor olabilir. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak, dünyanın en geniş içeriğine sahip eğitsel oyun uygulamasını detaylı inceleyebilirsiniz:
    https://www.mentalup.net/egitsel-ve-egitici-oyunlar
  • Bom Oyunu: Sayı sayma, dikkat ve işlem yapabilme becerilerini geliştiren eğitici bir oyundur.
  • Hafıza Kartları: Çocukların dikkat ve hafıza becerisini geliştiren efsaneleşmiş oyunlardan biridir.
  • Renkli Bloklar: Çocukların problem çözebilme becerilerini, görsel zeka ve tasarımsal becerilerini geliştiriyor.
  • Jenga: Çocukların ince motor becerilerini ve stratejik düşünme yeteneklerini geliştiriyor.

Bu tür örnekleri çoğaltmak mümkün. Daha onlarca ve hatta yüzlerce oyundan bahsedilebilir. Yukarıdaki örneklere dikkat ederseniz, eğitici oyunların çocukların hafızasını, problem çözme becerisini, dikkatini, görsel zekasını ve benzeri becerilerini geliştirebileceğinden bahsettik. İşte tüm bu beceriler, akademik başarıya etki eden, öğrenmeyi kolaylaştıran becerilerdir.

Peki,

Bazı çocuklar neden ve ne şekilde öğrenme güçlüğü çeker?

Bunun birçok sebebi olabilir. Örneğin, sıkça görülen öğrenme güçlüklerinden biri olan dikkat eksikliği problemini inceleyelim. Aşağıdaki 2 dakikalık video, dikkat eksikliği hakkında önemli bilgiler vermektedir.

Video sonunda bahsi geçen açıklamaları okuyabilmek için Youtube sayfasında izlemeniz gerekmektedir.

Başarılar dileriz…

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku