Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Okul Öncesi Eğitimin Önemi

0 420

Okul Öncesi Eğitimin ÖnemiEğitim bir insanın hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Önce ailede başlar, okulda devam eder. Son yıllarda okul öncesi eğitimine çok önem verilmeye başlanmıştır.

Ailede ilgi ve sevgi ne kadar iyi olursa olsun çocuk sosyal hayatta çok değişir. Özellikle ilkokula hazırlamak için çocuk mutlaka anaokuluna gönderilmelidir.Günümüzde çalışan anne sayısının artması daha çok çocuğun küçük yaşlardan itibaren kreş, ana okulu gibi okul öncesi eğitime başlamasını sağlamıştır.

Okul Öncesi Eğitimin ÖnemiÇocuk hayatının ilk 3 yılında annesinin yanında olmalıdır. 3 yaşından itibaren çocuk başka çocuklarla oynamak, farklı uğraşlarla meşgul olmak ister. Bu durumda evde ve sadece anne ile olmak çocuğu sıkabilir. Anne ile olmak büyük şanstır, birçok çalışan annenin çocuğu bakıcı ile kalmaktadır. Bunun için de anneler çocuklarını bakıcıya bırakmak yerine kreşe vermeyi daha mantıklı bulmaktadır. Evde bakıcı ile baş başa kalan çocuğun denetimi yapılamamaktadır. Oysa kreş ortamında daha denetimli bir ortam vardır. Çocuk etrafındaki yetişkinleri kendine model alır. Eğer çocuğun bakıcısının konuşmadaki farklılıkları, tavırları çocuğu direk etkiler. Bakıcının eğitim ve kültür düzeyi önemlidir. Mümkün olduğu müddetçe çocuk ilk 3 yıl annesinin yanında büyümelidir. Bu çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi için çok önemlidir. Eğer bu mümkün olmuyorsa en doğru kreş çocuk için seçilmelidir. Özellikle 0-3 yaş arası kreşlerde doktor, hemşire, pedogog, özel güvenlik bulunmalıdır. Yine anneanne ya da babaanne yanında büyüyen çocuklarda da eğitimsel açıdan tehlikeler vardır. Çünkü büyükler çocukları şımartır ve hoş görür.Çocuk 3 yaşından sonra oyun gereksinimi duyar. Bunu da en iyi kreş ortamı sağlar.

3-6 yaş çocukları annenin yokluğunu giderecek bir kurum değil, anneye katkıda bulunan bir kurum olarak değerlendirmek gerekir.
Anaokulu çocuğa neler kazandırır:
Çocuğun yeteneklerini geliştirir.
İşbirliğini ve paylaşmayı öğrenir.
Arkadaşlık kurar.
Hareket ortamı oluşur.
Renkleri, sayıları, kavramları öğrenir.
Boyama yapma, makas kullanma, resim faaliyeti yapma öğrenilir.
Oyun köşeleri sayesinde istenilen dramatik oyunlar canlandırılır.
Grupla oyun oynama ortamı bulur.
Hayvanları, ülkemizi, dünyayı tanır.
Belirli gün ve haftaları, görgü kurallarını, trafik kurallarını da öğrendiği gibi yaşıtlarıyla yaşamayı, uyumayı, yemek yemeyi, oynamayı da öğrenmiş olur.
6 yaşına gelen bir çocuk için anaokulu okula hazırlık niteliği taşır.

İyi bir anaokulu;
Ticari amaçlı değil, eğitim amaçlı olmalıdır.
Anaokulu öğretmeninin pedogolojik formasyonu mutlaka olmalıdır.
Hijyenik ve güvenlikli olmalıdır.
Gerekli donanımlara sahip olmalıdır.
Yemekler, çocukların sağlığına uygun olmalıdır.

Yazar:Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku