Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Olympic Hakkında Önemli Bilgiler

0 3.491

Olympic Hakkında Önemli BilgilerDünya denizcilik tarihine geçen en büyük deniz kazası şüphesiz ki, 15 Nisan 1912 tarihinde gerçekleşen ve nihayetinde Titanic’in batmasıyla sonuçlanan kazadır. Bu kazada Titanic henüz ilk seferine çıkmışken, Kuzey Atlantik sularında bir buzdağına çarmış ve de su almaya başlaması sebebiyle yaklaşık 2 saat içinde batmıştır. Bu kazada yaklaşık olarak 1500 kişi feci şekilde soğuktan can verirken yaklaşık 700 kişiye yakın bir yolcu gurubu da gemide bulunan filikalar sayesinde hayatta kalmayı başarmıştır. Titanic, 1912 yılında aktif olarak ilk seferine çıkmadan önce, kendisinin ”kız kardeşi” olarak lanse edilen Olympic, Atlantik sularında yol alıyordu. Birebir, Titanic ile aynı olan bu gemi, dönemin en büyük transatlantiği olarak kabul ediliyordu. Söz konusu gemiler; Olympic, Titanic ve de Brittanic dünyaca ünlü White Star Line şirketinin sahipliğinde Atlantik Okyanusu’nu aşmak için kullanılıyorlardı. Bu gemilere bu yüzden ”transatlantik” deniyordu. Bu 3 kız kardeşten sadece birisinin ömrü diğerlerine göre uzun soluklu oldu. Titanic, ilk seferinde bir buzdağına çarpması sonucunda batarken, diğer kız kardeş Brittanic ise I. Dünya Savaşı’nda hastane gemisi olarak savaş zedelere yardım ettiği sırada Yunanistan açıklarında torpidoyla batırılmıştır.

Ne Titanic ne de Brittanic, uzun bir sefer geçmişine sahip olamadan serin suların dibini inmiş ve de onlardan geriye sadece kardeşleri Olympic kalmıştır. Olympic de tıpkı Titanic ve de Brittanic gibi adının önünde ”RMS” unvanını taşırdı. Bunun anlamı, ”Royal Mail Shipping”dir yani başka bir ifadeyle ”Kraliyet Posta Hizmetleri” olarak Türkçeye çevrilebilir. 3 gemi de posta hizmetleri adına da faaliyet gösterdiğinden bu unvanlara layık görülmüşlerdir. Söz konusu bu gemiler, Britanya’nın gemicilik ve de denizcilik alanında ne kadar ivmelendiğinin en büyük kanıtları olarak kabul edilirlerdi.

Olympic Hakkında Önemli BilgilerDediğimiz gibi Olympic, diğer iki kız kardeşine nazaran oldukça uzun bir ömre sahip oldu. İlk seferini 1911 yılında gerçekleştiren Olympic, 1935 yılına kadar denizlerde cirit atmıştır. I. Dünya Savaşı sırasında tıpkı Brittanic gibi bir görev üslenen Olympic, savaşta Britanya’nın torpido gemisi olarak görev almıştır. Bu yüzden gemiye ”Old Reliable” adı verilen Olympic, savaş sonrasında sivil hayatına geri dönmüş ve de Britanya ile Amerika arasında transatlantik seferlere çıkmıştır. Uzun yıllar süren bu seferlerde kız kardeşleri Titanic ve de Brittanic’in birebir kopyası olduğu için, onların ruhunu da yaşatan Olympic, 1930’lara gelindiğinde artık eskisi kadar kar eden bir gemi olmamaya başlamıştır.

Bunun üzerine geminin faaliyetlerinin 1935 yılında durdurulmasına karar kılınmıştır. Şirket 1911 ile 1934 yılları arasında White Star Line, 1934 ile 1935 yıllarında da ise Cunrad White Star Line şirketi adına seferlere çıkmıştır. Geminin tescil yeri tıpkı Titanic’te de olduğu gibi Birleşik Krallık’ın Liverpool şehridir. Aktif olarak hizmette kaldığı dönemde Olympic, Birleşik Krallık’ın Southampton şehrinden Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrine hareket etmekte idi. Gemiyi inşa eden şirket, dünyaca ünlü ve de halen faaliyet gösteren Belfast merkezli Harland and Wolff şirketidir. Geminin o dönemki maliyeti 7,5 milyon Amerikan doları olarak belirlenmiştir. Olympic, ilk olarak 16 Aralık 1908 tarihinde suya indirilmiş ve de o tarihle beraber dünyanın en büyük gemisi olma özelliğini kazanmıştır. 1908 yılında denize indirilen bu gemi, ilk seferine ise 31 Mayıs 1911 tarihinde çıkmıştır. Geminin uzunluğu 269m, yüksekliği 53,3m’dir. Gemi 9 kattan oluşur, bu katların 8’i yolculara ayrılmış iken sadece 1 kat mürettebata tahsis edilmiştir. Geminin saatteki hızı ise, 45km/s olarak bilinir Yolcu kapasitesi 2,435 kişi olan Olympic, 950 adet de mürettebat ile hizmette bulunurdu. Olympic, 3 kız kardeşten ilkidir ve de en uzun süre hizmette kalanıdır. Ancak 1935 yılında geminin hizmetten çekilmesiyle beraber, hurdaya verilmek üzere parçalanmıştır.

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku