Parafin Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir? Parafin Banyoları Ne İçin Kullanılır?

Parafin bir petrol ürünüdür. Ham petrol rafine edilirken yan ürün olarak elde edilir. Kokusuz ve renksiz bir çeşit mum olan parafin birçok alanda kullanılır. Satın alınan birçok üründe parafin bulunur ve kullanıcılar bundan haberdar bile değildir. Bu yazımızda parafinin kullanıldığı alanlardan, kullanım amaçlarından ve insan sağlığıyla ilişkisinden bahsedeceğiz.

Parafin Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Petrolün kalitesinin artırılabilmesi için yapısında yer alan parafin ayrıştırılmalıdır. Latince adı “Parafin affinis” olan ve CnH(2n+2) kimyasal formülüyle bilinen parafin mumu reaksiyonlara fazla yatkın değildir. Parafin mumu denilen madde ilk defa 1829 yılında Carl Reichenbach tarafından odun katranından üretilmiştir. Bugün kullanılan son şekli 1867 yılında petrolden elde edilmiş, 1947 yılında ise sentetik parafin mumu yapılmaya başlanmıştır. Sentetik parafin mumlarının % 20’si yağdır. Bu oran yüzde üçe kadar düşürülebilmekte, koku ve tadında da iyileşme sağlanabilmektedir. Saflaştırma işlemi sırasında kil ve sülfürik asit kullanılmaktadır. Parafinler ilk kez mum yapımı için kullanılmıştır. Mum yapılırken ergimeyi zorlaştırmak için belirli bir oranda stearik asit eklenmektedir. Ham parafin mumları 37 ile 48 derece arasında, tam olarak rafine edilen parafinler 48 ile 66 santigrat derece arasında erimektedir.

Sentetik Parafinler

Sentetik parafinler kimyada Fischer-Tropsch denilen bir teknikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kömürden üretilmeye başlanmıştır. Bu tür sentetik parafin mumları beyaz renklidir ve petrolden üretilenlere göre katıdır, üstelik petrolden üretilen mumların kullanıldığı her yerde kullanılabilir.

Parafin Ne İşe Yarar?

Parafin ile kaplanan ya da parafine batırılan karton, kâğıt, kumaş gibi yüzeyler vasıtasıyla katı ve sıvı gıdalar kolaylıkla saklanabilir çünkü parafin reaksiyon engelleyici özelliktedir. Bir meyve parafinle kaplandığında havayla teması kesilmekte, su kaybetmemekte, çürümemekte ve gramaj kaybı olmamaktadır. Parlak, sert ve yapışmayan (ısı etkisiyle yapışabilir) özellikteki parafinle kaplanmış bir kâğıt yağa, kopmaya, su ve su buharına karşı dirençlidir. Bu nedenle en sık ambalajlama işine yarayan kâğıt torbaların, paketlerin ve kutuların yapımında kullanılmakta ve raf ömrünü uzatmaktadır. İçinde besin bulunan karton kutularda parafinin büyük bölümü yüzeydedir. Parafinli kâğıtlar gündelik hayatta perakende satış sırasında et balık, katı yağ, peynir gibi besinlerin paketlenmesinde de kullanılmaktadır. Dokunulduğunda yağlı bir his veren parafin suda çözünmese de benzen, eter, kaynamış alkol, şist, petrol yağları, katran gibi kimyasallarla çözünebilmektedir. Parafin alev alabildiğinden yangına sebep olmaması için dikkatli olunmalı, alevli ısıtıcılardan uzak tutulmalıdır.

Parafinin Kullanıldığı Alanlar

İşlemden geçmiş, rafine edilmiş ve yağı giderilmiş durumdaki parafin sert, beyaz, tatsız ve kokusuz bir yapıya sahiptir. Kolay bulunduğu için birçok farklı alanda değerlendirilmektedir. Dünyanın birçok ülkesinde 1800’lü yıllardan beri kullanılmakta olan parafin 1959 yılından beri de Türkiye’de kullanılmaktadır. Parafin az önceki satırlarda belirtiğimiz gibi sadece besinleri koruma ve saklama amacıyla kullanılmamaktadır. Sanayinin farklı dallarında elektrikli ve kimyevi yalıtım maddesi şeklinde değerlendirilen parafin eczacılıkta, tekstilde, kozmetikte, plastik ve patlayıcı maddelerin üretiminde, bağcılıkta aşılanan dalların izolasyonunda, sağlık alanında fizik tedavide yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Parafin Banyoları

Fizyoterapide ihtiyaç duyulan hastalarda vücudun belli kısımlarının yüzeyden ısıtılması amacıyla parafin banyoları kullanılır. Bu banyolarda parafine 7/1 oranında bazı madensel yağlar da karıştırılır. İlavenin amacı parafin mumunun erime derecesinin yüksek olmasıdır. İlave edilen mineral yağ oda sıcaklığında katı halde bulunan parafinin erime sıcaklığı düşürmektedir. Parafin hastanelerin Fizik Tedavi birimlerinde ısıyla doğrudan teması olmayan paslanmaz çelikten yapılmış termostatik kontrollü kap ya da kazanlarda içinde elektrikle ısıtılır. Fazla ısınmaması için kapların dış kısmı bakalit ya da sıcağa dayanıklı başka bir malzeme ile kaplanmıştır. Aktarlardan ya da eczanelerden satın alınan parafin ile hazırlanan banyolar evlerde, kuaför ya da güzellik salonlarında da uygulanabilir. Parafin banyosu evde yapılacaksa benmari usulü ya da çift kap usulüyle eritilmelidir.

Parafin Banyosu Nasıl Uygulanır?

Tedavi edilecek kısım ( el, kol, ayak ya da dirsek) yıkanmış ve temiz olmalıdır. Dikkat edilmesi gereken şey deride açık bir yaranın olmamasıdır. Eğer bir yara mevcutsa ya üzeri bir miktar vazelinle kaplanmalı ya da parafin uygulaması yapılmamalıdır. Uygulamada en güvenli sıcaklık 50–55°C’dir. Termometreyle ölçme imkânı yoksa kazandaki sıvının üzerinde oldukça ince bir parafin tabakasının varlığı görüldüğünde güvenle kullanabileceği, hastanın elini parafin banyosuna daldırabileceği anlaşılır. Örneğin eller parmaklar gergin bir şekilde açılmış olarak 50 – 55 santigrat derece sıcaklıkta ve sıvı haldeki parafin banyosunun içine 8–10 defa daldırılıp çıkarılmalı, her daldırma 4–5 saniye sürmeli, deri üzerinde eldiven gibi ince bir tabaka oluşmalıdır. Daldırıp çıkarma sırasında parmaklar hareket ettirilmemelidir. Dikkat edilmez ve hareket ettirilirse parmak aralarındaki donmuş parafinde çatlaklar oluşur. İkinci ve üçüncü daldırmalarda bu çatlaklardan giren sıcak ve sıvı parafin hassaslaşmış deride ağrıya neden olabilir. Sıcaklık yüksek geliyorsa hasta mutlaka fizyoterapistini uyarmalıdır. Parafinle kaplanmış bölge sıcaklığın korunması için temiz bir naylon poşetle veya strech film ile kapatılmalı, üzeri havluyla sarıldıktan sonra 15–20 dakika beklenmelidir. Parafinin uygulandığı vücut bölgesinde deri yanmamaktadır. Sıcaklık derinin altındaki dokulara ve eklemlere geçmekte ve bekleme sırasında terleme gerçekleşmektedir. Sıvı parafin vücudun kıvrımlı ve hassas yüzeylerine fırça yardımıyla uygulanabilir. Fırçayla uygulama yapılsa da son aşamada uzuv sıvı parafine batırılmalıdır.

Parafin Banyosunun Etki Mekanizması

Cilt altı dokulara kondüksiyon yoluyla iletilen ısı yardımıyla vazodilatasyon oluşur ve metabolizma artar. Sıcaklığının artmasıyla ağrı ve kas spazmı azalır, kollajenin ve tendonların uzama yeteneği artar, eklem sertlikleri hafifler. Terleyen deri yumuşadığı için daha sonraki masaj tedavisi kolaylaşır. Parafin banyosu uygulandıktan ve bekleme süresi bittikten sonra derinin üzerindeki parafin tabakası yavaşça, tek parça halinde soyularak çıkarılır. Çıkarılan parafin kendini sterilize edebildiği için kazana atılarak yeniden kullanılabilir. Sıvılaştırılmış parafin tıkanmaya sebep olmaması için lavabolara dökülmemelidir. Parafin çıktıktan sonra uygulanan alan bir süre daha havluya sarılıp bekletilebilir. Tedavi bittikten sonra parafin uygulanmış bölge yıkanır ya da iyice silinerek temizlenir. Parafin banyoları yüzeyi ısıtıcı etkisinden başka eklemleri yapılacak egzersizlere hazırlar ve daha çok aşağıdaki hastalıkların tedavi sürecinde tercih edilir.

*Romatoid artrit
*El bileğindeki ağrı ve kireçlenmeler
*Osteoaartrit
*Sinir sıkışmaları
*İncinme, burkulma
*Tendonit
*Tetik parmak
*Ayak, ayak bileği ağrıları
* Kırık ve ameliyat sonrasında oluşan eklem sertlikleri

Parafin Banyosu Hangi Durumlarda Uygulanmamalıdır?

Bayanlar parafin banyosunu el ve ayak bakımında, selülit tedavisi ve incelme amaçlı (ödem ve toksin atıcı olarak) da kullanabilmektedir. Deride yara ve kesik olması durumunda gazlı bir bezle ya da vazelinle kapatılarak uygulanabilir ancak ciddi bir deri enfeksiyonu ya da yeni bir skar doku varlığında, ısıya karşı hassas olanlarda, damar tıkanıklığında, akut travmalarda, madde alerjisi olanlarda, ısı tedavisinin yapılamayacağı her durumda parafin banyosu uygulanmamalıdır. Eğer tedavi sonrasında hafif de olsa dermatitis oluşuyorsa parafin banyosu yerine başka sıcak tedavi ajanları (hotbag gibi) kullanılmalıdır. Parafin banyosu bir hastane ortamında, fizyoterapist kontrolünde yapılmalıdır.

Parafinin Verebileceği Zararlar Nelerdir?

Parafin oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olsa da bir petrol ürünü olduğundan zararları olabileceği unutulmamalıdır. Yiyecek, içecek saklanmasında kullanılan parafin kozmetik ürünlerde de bolca kullanılmaktadır. Cilt kremlerinin içeriğinde bulunabilen parafin gözenekleri kapatarak cildin kurumasını engeller. Ancak cilt nemli kalırken hava da almayacağı için zarar görecektir. Bu nedenle cildin dolaylı ya da doğrudan parafinle temas etmemesi, parafinli cilt ürünlerinin kullanılmaması gerekir. Parafin bebe yağlarının, vazelin ve rujların yapımında da kullanılır. Farkında olmaksızın yutulabilen parafin kalbe, böbreklere, lenf düğümlerine ve karaciğere zarar verebilir.

Kaynakça:
https://www.sadecesaglik.com
https://www.1organik.com
http://centralhospital.com

Yazar: Müşerref Özdaş

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :