Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Parfüm, Kolonya ve Diğer Kokular Arasındaki Farklar

0 1.115

Mağazaların koku bölümlerinde alışveriş yapmak için bulunanlar muhtemelen “parfüm, eau de toilette, eau de parfum, eau de cologne” gibi pek çok formda koku bulunduğunu fark etmiştir. Peki, bu ürünleri farklı ve çoğu durumda bazılarını daha pahalı kılan nedir?
Bir koku alınırken marka, fiyat, tip gibi deşifre edilecek çok şey olabilir, bunlar şişenin gerçekte ne bulundurduğuna dair birkaç ipucu verir. Doğru konsantrasyonu bulmak, mükemmel kokuyu seçmek kadar önemlidir. Eğer çok hafifse, koku çok hızlı bir şekilde kaybolur. Eğer çok güçlüyse, kullanan kişiyi ve yakınındaki herkesi boğacaktır ki bu, hoş bir kokuyu mahvetmenin hızlı bir yoludur. Öncelikle bu kokuların nasıl yapıldığı anlaşılmalıdır. Parfüm, Kolonya ve Diğer Kokular Arasındaki FarklarKokular, farklı hammaddelerin veya parfüm yağlarının karışımlarıdır. Bu hammaddeler doğal veya sentetik olabilir, kokuyu korumak, dengelemek ve seyreltmek için bir çözücü (genellikle alkol gibi bir taşıyıcı) ile karıştırılır.Alkol, yağlar kadar önemlidir çünkü kokunun konsantrasyonunu ve ne kadar kalabildiğini kontrol eder. Kokudaki hammadde seviyesi o koku sürüldüğünde dayanacağı süreyi belirleyecektir. En seyreltilmiş kokular en uygun fiyatlıdır ancak daha konsantre kokular daha uzun süre dayanır ve daha zengin bir kokuya sahiptir. Kısacası, tüm kokular büyük ölçüde aynıdır ancak bunlara alkol ve sudaki yağ konsantrasyonuna dayalı bir isim verilir.
Aşağıdaki kategoriler, kokularda bulunan yağların ne kadar konsantre olduğunu açıklar ve kokunun ne kadar hafif veya ağır olacağının bilinmesini sağlar.
Saf Parfüm, Parfüm veya Extrait De Parfüm: Sürülen parfümün kokma oranı veya kokunun vücuttan çevredeki havada ne kadar uzağa yayıldığı saf parfümlerle her zaman çok belirgindir. Havada yoğun olma eğilimindedirler, neredeyse tadılabilir. Saf parfüm, tüm koku seçeneklerinin en konsantre ve pahalı olanıdır, hafif yağlıdır, genellikle yüzde 20 ila 30 oranında parfüm yağı (parfüm esansı ya da özü) içerir ve kokuyu güçlü, fark edilir ve gün boyu kalıcı hale getirmek için bu yeterlidir. Tek bir parfüm uygulamasında koku 24 saate kadar kalabilir. Bir kişinin saf bir parfüm süren bir başkasına sarıldığında birkaç saat onun gibi kokması muhtemeldir.
Eau de Parfum (EDP): En yaygın olan koku kategorisidir. Mağaza tezgâhındaki birçok parfüm eau de parfum’dür. Tarihte cinsiyetsiz olarak, hem erkek hem de kadın kokularını tanımlamak için kullanılmıştır. Koku sabahtan akşama kadar belirgin ve kişi geceleri soyunduğunda hala algılanabilir olmalıdır. Saf parfümden sonraki en yüksek parfüm yağı konsantrasyonuna sahip olan EDP’ler yüzde 15-20 arası saf parfüm yağı içerir. EDP’ler yakında bulunan kişilere rahatsızlık vermeden ya da sarıldıktan sonra bir başkasının üzerine sinmeden genellikle 5 ile 8 saat ciltte kalıcı olacak şekilde yapılırlar. Parfüm, Kolonya ve Diğer Kokular Arasındaki Farklar
Eau de Toilette (EDT): Alkolde çözünmüş yüzde 5 ila 15 oranında saf parfüm yağı içeren hafif bir bileşimdir. Kokusu akşamın sonuna kadar sürmez, kalıcılığı yaklaşık olarak üç saattir.
Bazıları, EDT’lerin gündüz, EDP’lerin ise gece sürülmesi için yapıldığını öne sürer ancak güzellikle ilgili her şey tercihle alakalıdır. Her ne kadar birçok başarılı koku EDP olarak başlamasına ve daha sonra daha hafif EDT versiyonlarında piyasaya sürülmesine rağmen parfüm muadilleriyle her zaman aynı notaları paylaşmayabilirler. Kokuyu daha hafif hale getirmek için, odunsu ve paçuli gibi daha ağır notaların bazıları çıkarılabilir; çiçek veya narenciye gibi diğerleri efervesansı artırmak için eklenebilir. Bazıları, eau de toilette’in kokusu tamamen kaybolduktan sonra yeniden sürülmesini önerir ancak koku içindeki yağlar soluklaşmış gibi görünse de, genellikle nemle temas ettiğinde yeniden canlanırlar. Eller yıkandığında veya kişi yağmura yakalandığında koku tekrar belirgin hale gelebilir.
Eau de Cologne (EDC): Kolonya genellikle Kuzey Amerika’da erkeksi kokular için kullanılan eski bir şemsiye terimdir. Hafif, taze ve meyvemsidir, tipik olarak alkol ve sudaki yüzde 2 ila 4 parfüm yağından oluşur. Kolonyaları genellikle genç insanlar koku olarak kullanmaya eğilimlidir. Kolonyaları kullanmak ve ferahlamak harikadır ancak gün boyu uzun süreli kullanım için değildir. Genellikle yaklaşık iki saat dayanır.
Eau Fraiche: Kokunun genellikle alkol ve suda yüzde 1 ila 3 parfüm yağı ile en seyreltilmiş halidir. Genellikle ciltte bir saatten az kalır. Eau fraiche’ler çoğunlukla su ile karıştırılır ve uzun süreli kalıcılık olmadan hızlı bir tazeleme görevi görür. Fiyatı daha ucuzdur, istenilen herhangi bir zamanda kullanılabilir.
Parfümlerin satış standları genellikle türe göre değil markaya veya fiyata göre düzenlenir ancak bu terimler etikette bulunabilir veya satış görevlisine ne arandığı söylenebilir. Kokuların arasındaki farkları bilmek yararlıdır. Sıcak yaz günlerinde biraz daha hafif ve uzun süre kalıcı olmayacak bir şey arayanlar ya da dışarıda ve bütün gece sosyalleşirken sadece bir dokunuşla daha uzun süre kalıcılık isteyenler için alışverişlerde daha iyi bir karar verilmesine yardımcı olabilir. İster tüm gün EDP, ister saf bir parfümün daha ağır bir seçeneği veya bir eau fraiche’nin daha hafif, daha geçici bir kokusunu tercih edilsin, herkesin yaşam tarzına uygun bir koku türü vardır.

Koku DöngüsüParfüm, Kolonya ve Diğer Kokular Arasındaki Farklar

Kokular neredeyse her zaman üç “nota” içerir: bir üst nota, orta nota ve bir temel nota. Bir parfüm ya da koku sürüldüğünde, buharlaşması üç aşamalıdır. Önce üst notalar, sonra orta notalar ve ardından temel notalar buharlaşır, bu nedenle bir koku seçerken bunlar dikkate alınmalıdır.
Üst notalar: Uygulamadan hemen sonra ciltte kalan ilk, daha hafif kokulardır. Kullanılan koku türüne bağlı olarak, bu kokular 15 dakika ile iki saate kadar sürebilir.
Orta notalar: Genellikle baharat veya çiçek gibi daha ağır kokular içeren kokunun ana unsurlarıdır. Bu aşama 3–5 saat sürer.
Parfüm, Kolonya ve Diğer Kokular Arasındaki FarklarTemel notlar: Bu kokular en son açığa çıkar ve denklemdeki en cesur kokulardır. Bunlar tüm gün tespit edilebilir ve 5-10 saat süren, son buharlaşanlardır.
Notalar buharlaştıkça kokular değişecektir. Kulağa garip gelse de, bu döngü aslında bir kokuyu ilginç ve çekici kılan şeydir. Satın alınan kokunun kalitesi ne kadar yüksekse, bu değişiklikler o kadar çok fark edilir.

Kokular Özgüveni Artırır

Çok sayıda koku türü vardır ve bunların ciltle kaynaşma biçimleri değişebilir. Başlangıçta hangi kokuların cazip geldiğini belirlemek ve ardından bunları ciltte test etmek en iyisidir. Kişiyle özdeşleşecek bir kokunun bulunabilmesi için aynı koku ailesindeki farklı kokular denenebilir. Doğru ve uygun şekilde uygulanırsa kokuların özgüvende bir artışa ve belki de daha sık iltifata sebep olduğu fark edilecektir. Kişiliği yansıtan ve vücut kimyası ile iyi karışan bir kokunun nasıl seçileceği öğrenilerek günlük parfüm, EDT, EDP veya kolonya kullanımının avantajlarının tadı çıkarılabilir.

Parfüm, Kolonya ve Diğer Kokular Arasındaki FarklarKokuların Raf Ömrü Artırılabilir

Parfüm, EDP, EDT ve kolonya gibi kokular sonsuz bir raf ömrüne sahip değildir ve birçok şişenin alt kısmında en uygun kullanım tarihi bulunmaktadır. Daha uzun süre dayanması için kokular orijinal kutusunda saklanmalıdır çünkü bir süre ışığa maruz kalması kokuların bozulmasına neden olabilir. Kokuların karanlık bir çekmece veya dolapta saklaması da tercih edilebilir ancak mümkünse doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Sıcaklıktaki dalgalanmalar da bir kokunun ömrünü kısaltabilir. Bu, onları banyoda saklamanın muhtemelen bozulma olasılıklarını artıracağı anlamına gelir. Sıcaklık ve nemdeki dalgalanmalar kokunun moleküler bütünlüğünü bozabilir. Kokuyu saklamaktan kaçınılması gereken başka bir yer de sıcaklıkların hızla dalgalanabileceği araç içleridir. Bazı kokular doğal olarak diğerlerinden daha uzun raf ömrüne sahip olabilir, yine de kokuları uygun şekilde saklamak onlardan uzun süre keyif alınmasını sağlayacaktır.

Kaynakça:
https://lifehacker.com/the-real-difference-between-perfume-cologne-toilette-1761347943
https://www.fragrancex.com/blog/how-to-apply-cologne/
https://www.realmenrealstyle.com/introduction-to-fragrance/
https://tr.oriflame.com/beautyedit/health-beauty/the-whats-what-of-fragrance

Yazar: Müşerref Özdaş

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku