Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Pirinç Hastalıklarının Geleneksel Yollarla Tespiti

0 263

Pirinç hastalıklarının tespitinde her ülke gelişmişliği derecesinde farklı yollar kullanır. Teknoloji her ne kadar gelişmiş olsa da hala kullanılmakta olan bazı geleneksel yöntemler pirinç hastalıklarının tespitinde oldukça etkindir. Başlıca görülen pirinç hastalıklarının tespitinde kullanılan geleneksel yöntemler şu şekildedir;

Kılıf Yanıklığı

Kabuk yanıklığının hızlı ve doğru bir şekilde tanımlanması ve tespiti, pirinç yetiştiricilerinin bu hastalığın kontrolü için mantar ilacı uygulaması gibi doğru bir önlemi kullanmaları için kritik öneme sahiptir. Kılıf yanıklığının görsel semptomlarla teşhisi, hastalığın varlığını tespit etmek için yaygın bir uygulamadır. Bununla birlikte, semptomlara dayalı teşhis zordur, çünkü kılıf yanıklığı, benzer semptomlara sahip diğer kılıf hastalıkları ile karıştırılabilir. Örneğin kılıf lekesi (kenarlı kılıf lekesi olarak da bilinir)R. oryzae ve neden olduğu agrega kılıf noktası R. oryzae-sativae, özellikle hastalık gelişiminin erken aşamalarında teşhisi zor olabilir.

Bu kılıf yanıklığı benzeri hastalıklar Afrika, Asya, Kuzey Amerika ve Güney Amerika’nın birçok pirinç üretim bölgesinde bulunabilir. ABD’de kılıf yanıklığı, kılıf lekesi ve agrega kılıf lekesi sahada yaygın olarak bulunur, ancak kılıf lekesi ve kümelenmiş kılıf lekesi genellikle güney ABD’de ölçülebilir verim kaybına neden olmazken, kılıf yanıklığı ve kılıf lekesi nokta Kaliforniya’da verim kaybına neden olmaz Şu anda, kılıf yanıklığı ve toplu kılıf lekesi, sırasıyla güney eyaletlerinde ve Kaliforniya’da iki önemli pirinç hastalığıdır.

Pirinç Hastalıklarının Geleneksel Yollarla TespitiHastalık teşhisinin doğruluğunu artırmak için, kılıf yanıklığının tespiti için polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) teknolojisi kullanılarak araştırmalar yapılmıştır. Matsumoto et al.  ve Johanson ve arkadaşlarından oluşan araştırma ekibi, bu üç patojeni ayırt etmek için PCR tabanlı yöntemler geliştirdi. Araştırmalarında enfeksiyonun erken aşamalarında enfekte dokudaki kılıf yanıklığı patojenini tespit etmek ve ölçmek için kullanılabilecek gerçek zamanlı bir PCR testi geliştirdi. Bu moleküler yöntemler, pirinçte kılıf yanıklığının doğru tespiti için yeni bir araç sağlar.

Bununla birlikte, bu moleküler yaklaşım, nispeten yüksek maliyetleri ve bu teknolojinin pirinç çiftçileri tarafından erişilememesi nedeniyle Teksas ve diğer Amerika Birleşik Devletleri’nde ticari pirinç üretiminde kullanım için benimsenmemiştir. Şu anda, ABD’li çiftçiler, yukarıda açıklanan diğer hastalıklardan ayırt edilebilen semptomların özelliklerine dayanan geleneksel kılıf yanıklığı teşhisini kullanmaya devam etmektedir.

Karlı pirinç üretimi için kılıf yanıklığının araştırılması ve fungisit uygulamasının tetiklenmesi ihtiyacının belirlenmesi önemlidir. Diğer hastalıklarda olduğu gibi, bir mantar ilacı uygulamanın ekonomik fizibilitesi hakkında bir değerlendirme yapmak için bir alandaki potansiyel kılıf yanıklığı seviyelerini kesin olarak tahmin etmek zordur. Ancak, fungisit uygulamalarının yüksek maliyetleri ve çiftçilerin üretim maliyetlerini düşürme ihtiyacı göz önüne alındığında, uygun hastalık keşfi ve değerlendirmesi şiddetle tavsiye edilir. Hastalığın neden olduğu hasar, çeşit duyarlılığı, hastalık basıncı, hava koşulları, bitki yoğunluğu ve azotlu gübreleri içeren çeşitli faktörlere bağlıdır.

Kılıf yanıklığı, uygun çevre koşulları altında hızla gelişir. Teksas’taki pirinç çiftçileri için aşağıdaki tarla keşif prosedürü tavsiye edilmektedir. Kılıf yanıklığının gelişimini tespit etmek ve izlemek, zikzak bir desende tarlada yürüyerek pirincin salkım farklılaşması büyüme aşamasında kılıf yanıklığının varlığını araştırmaya başlamalıdır. Çiftçi, erken belirtiler için su seviyesinin üzerindeki pirinç bitkilerini periyodik olarak kontrol etmelidir. Kılıf yanıklığı gözlemlenmediyse, çiftçi bir hafta beklemeli ve tekrar izlemelidir; kılıf yanıklığı bulunursa, kılıf yanıklığının ciddiyetini doğru bir şekilde belirlemek için daha ayrıntılı bir izleme prosedürü izlenmelidir.

Büyük bir alan 45 ila 50 dönüm (18 ila 20 hektar) bölümlere ayrılmalı ve her bölümde ayrı ayrı inceleme yapılmalıdır ki daha hassas bir şekilde izlenebilsin. Çiftçi, tarla bölümlerinde “U” şeklinde yürümeli ve kın yanıklığının varlığını kontrol etmek için rastgele durmalıdır. Tek bir bitki üzerinde yalnızca bir küçük kılıf yanıklığı lezyonu bulunsa bile, durma noktası kılıf yanıklığı için pozitif kabul edilir; kılıf yanıklığı semptomları gözlenmezse durma noktası negatif olarak kabul edilir.

Durakların toplam sayısı en azından izlenen alanların sayısına eşit olmalıdır (yani 50 dönüm (20 hektar) = 50 veya daha fazla durak). İzlemenin sonuna kadar, pozitif kılıf yanıklığı durma noktalarının yüzdesi, kılıf yanıklığının bulunduğu pozitif durak sayısının durak sayısına bölünmesi ve 100 ile çarpılmasıyla hesaplanabilir.

Ekonomik fungisit uygulaması için eşikler, mevcut kılıf yanıklığı miktarına ve ekilen çeşidin duyarlılığına bağlıdır. Çok duyarlı ve duyarlı çeşitlerde %35 pozitif durdurma, bir mantar ilacının gerekli olduğunu gösterir. Orta derecede duyarlı çeşitler, bir mantar ilacı uy gulamasını haklı çıkarmak için %50 pozitif durdurma gerektirir. Alternatif olarak, çok hassas ve duyarlı çeşitlerle, %5 ila %10 arasında enfekteli topraklar, bir mantar ilacının püskürtülmesinin garanti edildiğini gösterir; orta derecede duyarlı çeşitler, bir mantar ilacı uygulamasını haklı çıkarmak için %10 ila %15 arasında enfekteli toprak gerektirir. Pirinç Hastalıklarının Geleneksel Yollarla Tespiti

Bu keşif prosedürü, başlık büyüme aşamasına kadar tekrarlanmalıdır. Bununla birlikte, en elverişli koşulların çoğu, salkım farklılaşmasından sonraki büyüme aşamalarında mevcut ve kalıcı ise, haftada iki kez aralıklarla kılıf yanıklığı izlenmelidir.

Dar Kahverengi Yaprak Lekesi (NBLS)

NBLS’nin pirinçteki diğer hastalıklardan ayırt edilebilen kendine has belirtileri vardır. Bu, özellikle hastalık geç gelişme aşamasındayken geçerlidir. Bununla birlikte, NBLS’nin görsel semptomlarla teşhisi, kahverengi nokta (nedeniyle oluşan) dahil olmak üzere beyaz yaprak çizgisi (mikovellosiella oryzae) ve yaprak patlaması (Magnaporthe oryzae) gibi diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Bu zorluk, bu dört hastalık benzer nokta semptomlarıyla başlangıç aşamasındayken daha da derinleşir.

NBLS gibi, kahverengi nokta ve pirinç patlaması, özellikle kahverengi benek, pirinçte yaygın olarak bulunur. Melezler dahil tüm pirinç çeşitleri kahverengi lekeye karşı hassastır. Neyse ki, beyaz yaprak çizgisi, sadece Teksas ve Louisiana’da ve diğer birçok ülkede rapor edildiğinden, hastalık teşhisi için pek endişe verici değildir . Beyaz yaprak izi küçük bir hastalıktır ve pirinçte yaygın olarak bulunmaz.

NBLS için keşif yapmak ve gelişimini izlemek, kılıf yanıklığına kıyasla nispeten basittir. NBLS hava yoluyla taşınan sporlar tarafından yayılır ve tarladaki dağılımı tek biçimlidir; bu, toprakla taşınan ve tarlada kümelenmiş bir modelde yayılan kılıf yanıklığı ile tezat oluşturur. NBLS semptomları önce yaşlı yapraklarda görülür ve daha sonra üst yapraklarda gelişir. Pirinç bitkileri, tüm büyüme aşamalarında NBLS’ye duyarlıdır, ancak salkım oluşumundan olgunluğa kadar daha duyarlı hale gelir. Hastalığın nispeten yavaş gelişmesi nedeniyle, NBLS için haftalık keşif tavsiye edilir ve keşif prosedürü, rotaya kadar önyükleme aşamasında başlamalıdır.

Pirinç Hastalıklarının Geleneksel Yollarla TespitiNBLS için ekonomik fungisit uygulaması için eşikler henüz belirlenmemiştir. Bununla birlikte, bir fungisit uygulamasını tetikleme ihtiyacının belirlenmesi, ekilen çeşidin duyarlılığına, b üyüme aşamasına ve hava koşullarına bağlıdır. Pirinç çeşitleri arasında duyarlılık açısından önemli farklılıklar mevcuttur. Kabul edilebilir direnç seviyelerine sahip bazı çeşitler, özellikle melezler, bir mantar ilacı tedavisine ihtiyaç duymazlar. Bir mantar ilacı uygulaması, çok duyarlı çeşitlerin kombinasyonları, enfekte olmuş erken büyüme aşamaları, uygun hava koşulları ve ratoon mahsulünün dikkate alınması dahil olmak üzere en elverişli ortamlarda garanti edilebilir.

Kaynakça:
https://www.researchgate.net/publication/339653204_Detection_of_rice_plant_diseases_based_on_deep_transfer_learning
https://a-a-r-s.org/proceeding/ACRS2019/MoC1-6.pdf

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku