Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Arefleksi Nedir?

0 2.752

Arefleksi, kasların uyaranlara cevap vermediği bir durumdur. Arefleksi, kasların uyaranlara aşırı tepki verdiği hiperrefleksi’nin zıttıdır. Bir refleks, vücudun bir parçanın, ortamdaki bir değişikliğe (uyaranlara) karşılık olarak istemsiz ve hızlı bir hareketidir. Arefleksi olan kişilerde diz gerginliği reaksiyonu gibi tipik refleksleri yoktur. Arefleksi, genellikle hastalık veya sinir sisteminin yaralanması ile ilgili altta yatan bir durumdan kaynaklanır. Tedavi ve hastalığın genel görünümü, altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Detrüsör Arefleksi Nedir?

Detrüsör arefleksi, detrüsör kası kasılmadığında ortaya çıkar. Detrüsörr kası mesanedeki boşalmayı kontrol eden kastır. Detrüsor olan kişilerin fleksiyazları mesanelerini kendi başlarına boşaltamazlar. Mesaneden idrar çıkarmak için idrar sondası adı verilen içi boş bir tüp kullanmaları gerekir. Detrüsör arefleksiya ayrıca zayıflatıcı mesane veya nörojenik mesane de denebilir.

Arefleksi Belirtileri

Arefleksi Nedir?Arefleksi’nin ana belirtisi reflekslerin tam olmamasıdır. Tipik olarak, bir kas tendonu hızlı bir şekilde çekildiğinde, kas hemen büzülür. Fleksi olan bir kişide, dokunulduğunda kas kasılmaz. Diğer semptomlar altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Arefleksi olan kişiler ayrıca aşağıdaki gibi belirtilerle de karşılaşabilirler:
• Ellerde veya ayaklarda karıncalanma veya uyuşma
• Anormal kas koordinasyonu
• Kas Güçsüzlüğü
• Skarlanma ya da elinden düzenli olarak şeyler düşürme
• Cinsel işlev bozukluğu, özellikle erkeklerde
• Kabızlık
• Sindirim sorunları
• İdrar kaçırma (detrüsör arefleksi)
• Felç
• Solunum yetmezliği

Nedenleri

En fazla görülen ortak nedenler arasında, eksik bir refleks cevabının periferik nöropatisidir . Periferik nöropati sinirlerin arızalandığı, çünkü hasar gördüğü veya tahrip olduğu bir hastalıktır. Bir hastalık veya yaralanma sinirleri tahrip edebilir veya tahriş edebilir. Arefleksiye neden olabilecek koşullardan bazıları şu şekildedir:
Şeker hastalığı: Diyabet hastaları, aşağıdakilerden kaynaklanan sinir hasarlarını yaşayabilir:
• Yüksek kan şekeri seviyeleri uzun bir süre devam etmesi
• İltihap
• Böbrek veya tiroid ile ilgili sorunlar ( diyabetik nöropati)
Vitamin eksiklikleri: E, B-1, B-6 ve B-12 vitaminlerinin eksikliği sinir hasarına neden olabilir ve arefleksi’ye neden olabilir. Bu vitaminler sinir sağlığı için çok önemlidir.Arefleksi Nedir?
Guillain-Barré sendromu (GBS): Gelen Guillain-Barre sendromu, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla periferik sinir sisteminde, sağlıklı sinir hücrelerine saldırır. Bu durumun kesin nedeni bilinmemektedir. Bir enfeksiyonun mide gribi veya Epstein-Barr virüsü gibi onu tetiklediği düşünülmektedir.
Miller Fisher sendromu: Miller Fisher sendromu nadir görülen bir sinir hastalığıdır. Bazen bir GBS varyantı veya alt grubu olarak kabul edilir. GBS gibi viral bir enfeksiyon da genellikle tetikler.
Diğer otoimmün hastalıklar: Multipl skleroz (MS) , romatoid artrit (RA) veya amyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi otoimmün hastalıklar, zayıf veya eksik reflekslere yol açabilecek sinir veya doku hasarına neden olabilir. MS’te, örneğin, vücudun bağışıklık sistemi, sinir liflerinin koruyucu katmanına saldırır ve zarar verir. Bu sinir sisteminde iltihaplanma, yaralanma ve skar dokusu yaratır.
Hipotiroidi: Hipotiroidi, vücut yeterince tiroid hormonu üretmediğinde ortaya çıkar. Sıvı tutulmasına neden olabilir ve sinir dokularını çevreleyen basıncı artırabilir.
Sinir veya omurilikte yaralanma: Bir araba kazası veya düşmesi gibi fiziksel bir travma veya yaralanma, sinirlerin yaralanmalarının ortak bir nedenidir. Bir omurga yaralanması genellikle yaralanma altında duyu ve mobilite toplam kaybı ile sonuçlanır ve bu fleksi içerir. Genellikle, yalnızca yaralanma seviyesinin altındaki refleksler etkilenir.
Toksinler ve alkol kullanım bozukluğu: Toksik kimyasallara veya kurşun veya cıva gibi ağır metallere maruz kalmak sinir hasarı ile sonuçlanabilir. Alkol ayrıca sinirler için toksik olabilir. Alkolü kötüye kullanan kişiler periferik nöropatiye sahip olma riski daha yüksektir. Ayrıca, fleksiya neden olabilen birkaç nadir bozukluk vardır. Bunlar şunları içerir:
Kronik enflamatuar demiyelinizan polinöropati (CIDP): CIDP, beyindeki sinir liflerinin tahrip olmasıyla karakterize uzun vadeli bir durumdur. CIDP, GBS ile yakından ilgilidir . Durum sonunda kas refleksleri kaybına neden olur.
Serebellar ataksi, nöropati ve vestibüler arefleksi (CANVAS) sendromu: CANVAS sendromu kalıtsal, yavaş ilerleyen nörolojik bir hastalıktır. Bu ataksi zamanla (koordinasyon kaybı), arefleksi ve başka sorunlara yol açabilir. CANVAS sendromunun ortalama başlangıç yaşı 60’tır.
Serebellar ataksi, arefleksi, pes kavus, optik atrofi ve sensorinöral işitme kaybı (CAPOS) sendromu: CAPOS sendromu nadir görülen bir genetik hastalıktır. Genellikle 6 ay ile 5 yaş arasındaki küçük çocuklarda görülür. CAPOS sendromu yüksek ateşe neden olan bir hastalıktan sonra ortaya çıkabilir. Çocuk aniden yürümek veya koordine olmakta zorlanabilir. Diğer belirtiler şunlardır:
• Kas Güçsüzlüğü
• İşitme kaybı
• Yutma sıkıntısı
• İstemsiz göz hareketleri
• Arefleksi
CAPOS sendromunun semptomlarının çoğu ateş geçtikten sonra düzelir, ancak bazı semptomlar devam edebilir.

Teşhis

Doktor önce ayrıntılı bir tıbbi öykü alır ve kişiye aşağıdakiler dahil olmak üzere aşağıdaki belirtileri soracaktır:
• Belirtilerin başladığındaki durum
• Belirtiler ne kadar çabuk kötüye gittiği
• Eğer semptomların başlamasından hemen önce hastalık olup olmadığı

Arefleksi Nedir?

Doktor daha sonra fizik muayene yapacaktır ve belirtilerin ciddiyetini belirlemek için refleks testi yapabilirler. Bu sınav türü, motor becerileri ve duyusal tepkileri arasındaki reaksiyonun değerlendirilmesine yardımcı olur. Bir refleks testi sırasında, doktor tendonların üzerine dokunulmaya karşı tepkiyi test etmek için bir refleks çekici denilen bir alet kullanır. Doktor dizlerin, pelerinlerin, parmakların veya ayak bileklerin üzerinde veya yakınında lekeler arayabilir. Doktor ayrıca, arefleksinin tüm potansiyel sebeplerini ayırt etmenize yardımcı olacak bazı testler yapabilir. Belirtilere bağlı olarak, bu testler şunları içerebilir:
Omurilikten su almak: Bu test aynı zamanda lomber ponksiyon olarak da bilinir. Bu prosedürde, spinal sıvının geri çekilmesi için alt arkaya bir iğne yerleştirilir. Daha sonra analiz için laboratuvara gönderilir.
Kan testleri: Bu testler vitamin ve kan şekeri seviyesini ölçer.
Sinir ileti çalışması: Bu test sinir hasarı ve disfonksiyonunu kontrol eder.
Elektromiyografi: Bu test kasların sağlığını ve onları kontrol eden sinir hücrelerini değerlendirir.
BT taraması veya MRI: Bu görüntüleme testleri sinire baskı yapan bir şey olup olmadığını kontrol eder.

Tedavi Seçenekleri

Arefleksi tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Tedavi şekli ilaçlar, fizik tedavi veya her ikisini de içerebilir.

İlaçlar

Doktorun verdiği ilaçlar, belirtilere neyin sebep olduğuna bağlı olacaktır. Örneğin, doktorlar diyabet tedavisi için insülin yazabilir. GBS veya CIDP varsa, immünoglobulin tedavisi ve plazmaferez önerebilir. İtihabı azaltmaya yardımcı olması için steroid yazabilir. Hipotiroidi, tiroid replasman hormonları ile tedavi edilir. Otoimmün hastalıkların semptomlarını tedavi etmek için birçok ilaç vardır.

Fizik Tedavi

Fizik tedavi, etkilenen kasları güçlendirmeyi amaçlar. Yürümeyi, koşmayı ve genel kas gücünü geliştirmek için güvenli bir şekilde egzersiz yapma öğretilir. Bir meslek terapisti günlük aktivitelerde size yardımcı olabilir.

Detrüsor Arefleksi Tedavisi

Detrüsör arefleksiyi tedavi etmek için mevcut spesifik bir ilaç yoktur. Detrüsör arefleksi olan kişilerin mesanenin fazla dolmamasını sağlamak için düzenli aralıklarla idrara çıkmaları gerekecektir. Bir doktor, mesanenin boşaltıldığından emin olmak için idrar sondası kullanılmasını önerebilir. Bir kateterizasyon prosedürü sırasında, idrarı serbest bırakmak için mesaneye ince, esnek bir tüp yerleştirilir.

Hastalığın Görünümü

Arefleksi olan kişilerde hastalığın görünüm, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişmektedir. MS ve RA gibi fleksiyayı tetikleyen koşulların bazılarının geçerli bir tedavisi yoktur. Tedavinin amacı semptomların şiddetini azaltmak ve yaşam kalitesini arttırmaktır. MFS ve Guillain-Barré sendromu olan çoğu kişi tam veya neredeyse tamamen iyileşme sağlayacaktır.
Herhangi bir uyuşukluk, zayıflık veya kas veya sinirlerde anormal hisler yaşanıyorsa, hemen tanı için doktora görünmek gerekir. Genellikle, bu sorunlar ne kadar erken teşhis edilir ve tedavi edilirse, sonuç o kadar iyi olur.

Kaynakça:
rarediseases.info.nih.gov
ninds.nih.gov
ghr.nlm.nih.gov
dartmouth.edu

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku