Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Preimplantasyon Genetik Tanı Nedir?

0 383

Preimplantasyon Genetik Tanı Nedir?Preimplantasyon genetik tanı düşük riskine sahip birçok kadının yeni umudu olurken düşük yapan anne adayları için oldukça uygun bir yöntemdir.

Tekrarlayan düşükler birçok çifttin bebek sahibi olmasını engellediği gibi çiftlerin bu kötü tecrübeleri yaşayarak yıpranmalarına neden olmaktadır. Düşük yaşanması istenmeyen bir olaydır, fakat birçok sebebe bağlı düşükler meydana gelebilir. Tekrarlanan düşüklerin sebepleri araştırıldığında rahme ait bozukluklar, çevresel faktörler, bağışıklık sisteminin rahatsızlıkları, kromozom bozukluk ve en önemli sebeplerden biri de genetik bozukluklardır. Anne ve babadan gelen kromozomların sağlıklı olup olmadığı araştırılmalı diyen uzmanlar düşükler sonucu bebek üzerindeki araştırmalarda çifttin genetikleri sağlıklı olsa dahi bebeğin kromozomların da bozukluk sebebiyle yaşanan düşüklerin varlığından söz etmek gerektiğini belirtiyorlar.

Tekrarlayan Düşüklerde Genetik Tanının Önemi

Düşüklerin, özellikle de tekrarlanan düşüklerin sebebi mutlaka araştırılmalı; eğer tüm araştırmaların sonucunda sebebi bulunmuyorsa genetik araştırılma yapılmalıdır. Çiftin sağlıklı embriyoya denk gelmesiyle sağlıklı bir gebelik beklenir ya da çiftin birçok embriyo üretip içlerinden sağlıklı olanını bulup anneye transfer ederek gerçekleştirilen gebelikler oluşturmak gerekiyor.İlk tercihte çift sağlıklı genetik embriyo rastlaması yine düşüklerin yaşanmasına zemin hazırlayacak ve anne adayı oldukça fiziksel ve ruhsal yönden aşırı yıpranacaktır. Son yıllarda uygulanan ikici tercihiniz olacak genelde tüp bebek tedavisinde kullanılan preimplantasyon genetik tanı uygulamasını birçok çift için umut olacak bir buluş sadece düşükler üzerinde değil, hamile kaldıkları halde sürekli düşük yapanlar içinde oldukça uygun bir yöntem olarak kullanılıyor. Tekrarlayan ve farklı sebeplerden hamileliğini devam ettiremeyen çiftlere genellikle tüp bebek tedavisi öneriliyor.

Gebelik öncesi genetik tanı olarak bilinen bu yöntem anne adayından yumurta, baba adayından alınan sperminin laboratuvar ortamında döllenmesiyle gelişen embriyolardan 1 veya 2 adet hücre alınması ile özel yöntemler sayesinde embriyonun sayısal ve yapısal kromozom bozuklukların gen hastalıklarının araştırması yapılır. Bu uygulamadan sonra sağlıklı olan embriyo anneye transfer edilerek sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bebekler dünyaya gelmesi sağlanır. Bu yöntemle oldukça gebelik ve sağlıklı bebek sahibi olma şansı oldukça yükseliyor.

Yazar: Enes Eker

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku