Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sağlığa En Zararlı Gıdalar, Uzak Durulması Gereken 18 Besin

0 540

Sağlığa En Zararlı Gıdalar, Uzak Durulması Gereken 18 BesinGünümüzde hangi yiyeceklerin sağlıklı olduğu ve hangilerinin sağlıklı olmadığı yönünde bir sürü karışıklık ve yanlış bilgiler vardır. Kilo vermek ve hastalıklardan kaçınmak istiyorsanız, bazı yiyecekleri tüketmemelisiniz.

1. Şekerli İçecekler

Besinlere eklenen şeker, modern beslenmenin en kötü maddelerinden biridir. Bununla birlikte, şekerli içecekler bu maddelerin en kötüsüdür diyebiliriz.

İnsanlar şeker tüketip kalori aldığında, beyin onları yiyecek olarak algılamamaktadır. Bu nedenle insanlar, diğer gıdalardan daha az yiyerek otomatik olarak açlık hissini telafi edemezler ve toplam kalori alımını büyük ölçüde artırırlar. Şeker, büyük miktarda tüketildiğinde, vücutta insülin direncini kırar. Aynı zamanda diyabet ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli ciddi hastalıkları beraberinde getirir. Şekerli içecekleri yüksek oranda tüketmek beraberinde yağ ve obezite olarak vücutta yer almaktadır.

Alternatif olarak içme suyu, soda, kahve veya çay tüketebilirsiniz.

2. Pizza

Pizza, dünyanın en popüler aynı zamanda da en istenmeyen yiyeceklerinden biridir.
Pizzanın tadı ve ismi göz önüne alındığında, bu şaşırtıcı değildir. Sorun, ticari olarak hazırlanmış pizzaların çoğunun ciddi sağlıksız içeriklerle yapılmasıdır. Hamur, yüksek oranda yapay unla yapılır ve üzerinde bulunan etler genellikle işleme tabi tutulmaktadır. Pizza kalori içeriği bakımından oldukça yüksektir.

Alternatif olarak, bazı pizza dükkanları daha sağlıklı malzemeler kullanmaktadır. Sağlıklı yiyecekler seçtiğiniz sürece, ev yapımı pizzalar da çok sağlıklı olabilir.

3. Beyaz Ekmek

Ekmek genellikle protein içerikli buğdaydan yapılır. Bu nedenle, tüm buğday bazlı ekmekler, kimi hastalıklara duyarlılığı olan kişiler için kötü bir tercihtir. Bununla birlikte, ticari ekmek üretimi, içerisinde yapay malzemeler kullanılması sebebiyle tercih edilmemelidir.

Alternatif olarak, kepekli ve çavdar ekmeği tüketilmelidir. Tam tahıllı ekmek de beyaz ekmekten daha iyidir. Eğer karbonhidratla ilgili problemleriniz varsa karbonhidrat oranı düşük olan ekmekleri tercih etmeniz gerekmektedir.

4. Meyve Suyu

Meyve suyu genellikle sağlıklı içecek olarak kabul edilir, ancak bu yanlıştır. Birçok meyve suyu aslında meyve aromalı şeker suyundan üretilmektedir. Meyve suyunun bazı antioksidanlar ve C vitamini içerdiği doğrudur, ancak içerisinde büyük miktarda şeker mevcuttur. Aslında, meyve suyu, Kola gibi asit ve şekerli içeceklerden daha fazla şeker içermektedir.

Alternatif olarak taze sıkılmış mevye suyu (Portakal) gibi şeker içeriği doğal olan meyve suları tercih edilmelidir. Bununla birlikte, yapay meyve suları susuzluğu gidermek için kullanılmaktadır. Bunun yerine su içilmeli ve su ihtiyacı meyve suyundan karşılanmamalıdır. Sağlık açısından büyük risk oluşturur.

5. Endüstriyel Bitkisel Yağlar

Son 100 yılda, insanlar ek yağ tüketimini artırdılar. Bu durum, soya fasulyesi yağı, mısır yağı, pamuk tohumu yağı ve kanola yağı gibi rafine bitkisel yağların tüketiminde ciddi bir artışa yol açtı. Bu yağlar, insanın daha önce hiç bu kadar büyük miktarlarda tüketmediği omega 6 yağ asitlerini içermektedir.

Bu yağların birçoğu sağlıksız üretim koşullarında üretilmektedir. Bu yağlar, tepkiye oldukça duyarlılık oluştururlar ve vücutta artan strese neden olurlar. Ayrıca, kanser riskine de öncülük ederler.

Alternatif olarak, Hindistan cevizi yağı, tereyağı, sızma zeytinyağı veya avokado yağı gibi daha sağlıklı yağlar kullanılmalıdır.

6. Margarin

Margarin ilk üretildiği dönemde, tereyağına sağlıklı bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Fakat bilimsel analizler sonucu margarinin sağlığa fayda yerine zarar verdiği gerçeğine ulaşılmıştır.
Margarin, tereyağına eşdeğer olmak üzere üretilmiş, birçok işleme tabi tutulmuş sahte bir yağdır. Yapay maddelerle yüklüdür ve genellikle daha katı hale getirilmek için endüstriyel bitkisel yağlarla yapılır. Bu trans yağ içeriğini önemli ölçüde artırır.

Alternatif olarak doğal beslenen ineklerden gerçek tereyağı üretimi ve kullanımı tek alternatiftir.

7. Hamur işleri

Çoğu hamur işi, kurabiyeler ve kekler son derece sağlıksızdır. Bunlar genellikle rafine şeker, rafine edilmiş buğday unu ve margarin yağlar ile yapılır.

Bu lezzetli atıştırmalıklar, kelimenin tam anlamıyla vücudunuza koyabileceğiniz en kötü gıda maddelerinden bazılarıdır. Neredeyse hiçbir temel besin maddesine sahip olmayan bu yapay gıdalar tonlarca kalori ve sağlıksız içeriğe sahiptirler.

8. Patates Kızartması

Aslında patates çok sağlıklıdır. Bununla birlikte, patates kızartması ve patates cipsi gibi onlardan yapılmış ürünler içinse aynısı söylenemez. Bu yiyecekler kalori içeriği olarak çok yüksektir ve aşırı miktarlarda tüketimi çok kolaydır. Yapılan bir çalışma, patates kızartması ve patates cipsi tüketimini kilo alımı ile ilişkilendirmektedir. Bu gıdalar ayrıca büyük miktarlarda (patates kızartıldığında, fırınlandığında veya kavrulduğunda) kanserojen maddeler de içerebilir.

Sağlığa En Zararlı Gıdalar, Uzak Durulması Gereken 18 Besin9. Gluten

2017 yılında yapılan ankete göre, ABD ve Avrupa’daki insanların yaklaşık üçte biri gluten tüketiminden uzaklaşmaya çalışmaktadır. Bizim gibi (Türkiye) ülkelerde ise kullanımı büyük oranda artmaktadır.

Gluten içerikli gıda tüketim ürünleri genellikle şeker, sağlıksız yağlar, mısır nişastası veya buğday nişastası gibi rafine edilmiş tahıllarda yüksek orandadır. Bu rafine ürünler, kan şekerinde hızlı yükselmelere yol açmaktadır.

Alternatif olarak işlenmemiş bitkiler ve hayvansal gıdalar gibi doğal olarak glutensiz gıdalar seçilmelidir.

10. Tatlandırıcılar

Ek besin maddeleri genellikle sağlıklı olarak pazarlanan bir çeşit tatlandırıcıdırlar. Ancak, tatlandırıcılar bazı insanların düşündüğü kadar sağlıklı değildir. Fruktoz, oldukça yüksek oranda rafine edilmiş bir tatlandırıcıdır. Eklenen tatlandırıcılar nedeniyle yüksek miktarlarda fruktoz sağlık için kesinlikle felakettir. Kansere ön davetiyedir diyebiliriz.

Alternatif olarak tatlandırıcı katkılı ürünleri kesinlikle kullanmamalıyız.

11. Az yağlı yoğurt

Yoğurt inanılmaz derecede sağlıklıdır.
Ne yazık ki, marketlerde bulunan çoğu yoğurt bizler için son derece sağlıksızdır.
Bu yoğurtlar genellikle yağ oranı bakımından düşüktürler ancak sağlanan yağların tadı olmaması için şekerle yüklenmişlerdir. Basitçe söylemek gerekirse, yoğurt doğal olarak mandıradan elde edilen süt ve mayayla doğal yapılırsa sağlığa inanılmaz faydaları vardır. Fakat endüstriyel olarak yoğurtlar işleme tabi tutulduğu için doğallığını kaybetmektedir. Ek olarak, birçok yoğurt , genellikle inanıldığı gibi probiyotik bakteriler içermez. Genellikle tüm bakterileri öldüren fermantasyondan sonra pastörize edilirler.

Alternatif olarak canlı veya aktif kültürler (probiyotikler) içeren düzenli, tam yağlı yoğurtlar tercih edilmeli ya da evde doğal yoğurt yapılmalıdır.

12. Karbonhidrat

Karbonhidratlı besinler günümüzde birçok besin maddesinde kullanılmaktadır. Bunlar genellikle çok az gerçek beslenmeyi içeren çok işlenmiş gıdalardır, sadece bir araya getirilen ve ardından gıda olarak satılan bir miktar yapay bileşenden oluşmaktadır.

Alternatif olarak düşük karbonhidratlı bir beslenme programı yapıyorsanız, karbonhidratta doğal olarak düşük olan yiyecekler tercih edilmelidir.

13. Dondurma

Dondurma, en lezzetli yiyeceklerden biridir. Ne yazık ki, aynı zamanda sağlıksız gıdaların da başında gelir. Ticari dondurmaların çoğu şekerle yüklenir. Dondurma da kalori oranı olarak yüksektir. Alternatif olarak daha az şeker kullanarak kendi dondurmanızı yapmak en iyi tercih olacaktır.

14. İşlenmiş Et

İşlenmemiş et, sağlıklı ve besleyicidir, işlenmiş etler içinse aynı durum geçerli değildir. Çalışmalar, işlenmiş etleri yiyen insanların kolon kanseri, diyabet ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok ciddi hastalık riskinin yüksek olduğunu göstermektedir. Bu çalışmaların çoğu bilimseldir, bu yüzden işlenmiş etin hastalıklara neden olduğu kanıtlanmıştır.

Alternatif olarak eğer pastırma, sosis, salam, sucuk gibi “işlenmiş” etleri yemek istiyorsanız, ürünün içeriği kısmını çok iyi incelemeniz gerekmektedir. Doğal olarak üretilen ve ışıl işleme tabi tutulmayan et ürünleri tercih edilmelidir.

15. İşlenmiş Peynir

Düzenli peynir tüketmek sağlıklıdır. Peynir, besin maddeleri ile yüklüdür. Bununla birlikte, işlenmiş peynir ürünleri normal peynir gibi değildir. Çoğunlukla peynir gibi benzer bir görünüme ve dokuya sahip olacak şekilde bir araya getirilmiş ve üretilmiştir. Peynir sağlıklıdır, ancak işlenmiş peynir değildir.

Alternatif olarak kalitesini bildiğiniz üreticilerden temin edilmelidir.

Sağlığa En Zararlı Gıdalar, Uzak Durulması Gereken 18 Besin16. Fast Food (Hızlı Yemek Tüketimi)

Genel olarak, “fast food” zincirleri sadece hızlı tüketime hizmet eder. Sundukları yemeklerin çoğunluğu, çok az besin değerine sahip kitlesel üretilmiş, yüksek derecede işlenmiş sağlıksız yiyeceklerdir.

Fast food’a harcadığınız her kuruş gelecekte size daha fazla hastalık olarak geri dönecektir.

Alternatif olarak sağlıklı fast food mekanları ortaya çıkmaya başlamıştır. Besin içerik değerlerini kontrol ederek tüketim yapmayı unutmayınız.

17. Kahve

Kahve aslında çok sağlıklıdır fakat haksız bir şekilde aksini iddaa edenlerde bir hayli fazladır. Kahve çok sağlıklı ve antioksidanlar ile yüklü bir içecektir. Çalışmalar, kahve içenlerin diyabet ve Parkinson gibi ciddi hastalık risklerinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Ne yazık ki, bu harika içeceğe zararlı farklı maddeler eklenir.

Eğer kahvede bir ton yapay krema ve şeker varsa, o zaman sağlıklı değildir. Sıvı, boş kalorilerle yüklüdür ve diğer şekerli içecekler kadar sağlıksız olacaktır.

Alternatif olarak bunun yerine sade kahve içmelisiniz. Siyah olanı en iyisidir, fakat az miktarda tam yağlı süt de eklenebilir. (doğal olmak kaydıyla)

18. En Çok İşlenen Gıdalar

Sağlıklı yaşamanın ve kilo vermenin en basit yolu, işlenmiş gıdalardan kaçınmaktır. Basitçe söylemek gerekirse, bir ürün fabrikada yapılmışsa, muhtemelen sağlık için kötüdür. Hatırlanması gereken iyi bir kural vardır, gerçek yiyeceğin bir bileşen listesine ihtiyacı olmamasıdır.

Sağlıklı günler…

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku