Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sigara Kullanımının Nedenleri, Etkileri ve Zararları

0 968

cigarette-smokeGünümüzün en büyük sağlık sorunlarından birisi kanserdir. Kanserin oluşmasındaki en büyük tetikleyici faktörlerin başında ise, sigara kullanımı gelmektedir.

Sigara bir bağımlılık ürünüdür ve içilmeye başlandıktan sonra bırakılması çok zordur. Genellikle ergenlik döneminde sigara ile tanışan gençler içiciler arasındaki en talihsiz kesimi oluşturmaktadır. Çünkü sigaranın neden içilmemesi gerektiğini mantık sahibi bir insan rahatlıkla anlayabilir. Bunu anlamayan bir insan varsa bu kişi kesinlikle beynini tam olarak kullanamıyor demektir. Beynini tam olarak kullanamayan ergen gençler; olgun gözükme, karizmatik olma, sıkıntılarını geçiştirme gibi içgüdüsel etmenlere bağlı olarak istemeyerek de olsa sigaraya alışabilmekteler.

Sigara sadece sağlık üzerindeki zararları olarak değil, yaşam kalitesini düşürmesiyle de insanları kötü yönde etkilemektedir. Sigara içen insanın ağzı kötü kokar, dişleri sararır, hızlı hareket ederken çabuk kesilir ve birçok ortama giremez. Bir ortama sigara içtiği için alınmayanlar veya onlar için ayrılan farklı bir yere götürülmek, ikinci sınıf insan muamelesi yapıldığının en güzel örnekleridir. Gün geçtikçe toplum bilinçlenmekte ve sigara kullanımına izin verilmeyen yer sayısı güngen güne artmaktadır.

Sigarayı bırakma konusunda birçok program ve yöntem mevcuttur. Fakat bu yöntemlerin hepsi insan iradesi olmadan bir anlam taşımamaktadır. Bir kişi eğer sigarayı kullanımını aklında bitirmemişse, er ya da geç tekrar başlayacaktır. En iyi yöntem insanın iradesini kullanıp aniden “bıraktım” deyip, bırakmasıdır.

Sigarayı bıraktıktan;

20 dakika sonra: Kan basıncınız düzelir, kalp atışlarınız normale döner, el ve ayak ısınız normale döner.
8 saat sonra:
Kanınızdaki nikotin ve karbonmonoksit düzeyi yarıya düşer, kanınızdaki oksijen seviyesi normale döner.
24 saat sonra:
Karbonmonoksit vücudunuzdan tamamen atılır, akciğeriniz sigaranın neden olduğu mukusu temizlemeye başlar, kalp krizi riskiniz azalmaya başlar.
48 saat sonra:
Vücudunuzdaki nikotin tamamen temizlenir, koku ve tat duyularınızda artış kaydedilir.
72 saat sonra:
Nefes almanız kolaylaşır, enerji seviyeniz yükselir.
2-12 hafta sonra:
Kan dolaşımınız daha sağlıklı gerçekleşmeye başlar, akciğer fonksiyonunuz %30 oranında artar, yürüme ve koşmanız kolaylaşır.
3-9 ay sonra:
Öksürük ve göğüsteki hırıltılarınız azalır, nefes alma sorunlarınız iyileşir, akciğerinizin enfeksiyonlara karşı direnci artar.
1 yıl sonra:
Kalp hastalığı riski, sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yaklaşık yarısına iner.
5 yıl sonra:
Ağız ve gırtlak kanserinden ölme riskiniz azalır.
10 yıl sonra:
Akciğer kanserine yakalanma riskiniz, sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yarısına iner, kalp hastalığı riskiniz hiç sigara içmemiş birinin taşıdığı riskle aynı seviyeye iner.
15 yıl sonra:
Felç geçirme ve kalp krizi riskiniz hiç içmemiş birinin taşıdığı riskle aynı seviyeye iner.

Sigaranın İçindekiler:

  • sigaranin_icindekilerAseton (boya çözücü madde)
  • Arsenik (ölümcül zehir)
  • Nikotin (böcek öldürücü madde)
  • Naptilamin (kanser yapıcı madde)
  • DDT (haşarat öldürücü)
  • Piren (kanser yapıcı madde)
  • Dibenzakridin (kanser yapıcı madde)
  • Amonyak (çözücü, temizlik maddesi)
  • Toluidin (kanser yapıcı madde)
  • Dretan (kanser yapıcı madde)
  • Metanol (roket yakıtı)
  • Polonium 210 (radyoaktif element)
  • Kadmiyum (pillerde kullanılan madde)
  • Karbonmonoksit (otomobil egsozlarından çıkan zehirli gaz)
  • Hidrojen siyanür (gaz odalarında öldürmek için kullanılır)
  • Toluen (Endüstride çözücü olarak kullanılır)

** Sigara dumanını ağızdan içeri çektiğinizde önce nefes borusundan akciğerlere(buradaki kılcal damarlardan emilir) daha sonra yemek borusundan tükürükle mideye iner. Akciğerlerden sağ kalbe gelir ve sol kalbin pompalamasıyla bütün vücuda pompalanır. Damarlardan bütün vücudu dolaşır.

cigaretteSigarayı Bırakma Yolları ve Başarı Oranları:

Aniden Bırakma: %81.5
Azaltarak Bırakma: %5.7
Hipnoz: %1.6
Düşük Nikotinli Sigara: %1.5
Nikotinli Sakız: %1.4
Özel Sigara Filtreleri: %0.5
Psikolojik Tedavi: %0.1

Sigarayı bıraktıktan sonra en tehlikeli dönem ilk 2-3 aydır. Sigarayı bırakanların %88’i ilk 58 gün içerisinde yeniden başlamaktadır.

Son olarak, sigara bayanlarda gerçekten adi duruyor ve hiç yakışmıyor. Bunu söylemeden yazımı bitirmek istemedim. Herkese sigarasız bir hayat dilerim.

Sigara Kullanımının Nedenleri, Etkileri ve Zararları

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku