Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sınav Kaygısının Nedenleri

0 459

Sınav kaygısı, kişinin sınav sonrasında elde edeceğini varsaydığı akademik başarısızlığı, kendi başarısızlığı olarak algılamasından dolayı meydana gelen ve bunun sonucunda başarının düşmesine sebep olan yoğun kaygı durumudur. Aslında sınav kaygısı bir bakımdan gerekli ve faydalı bir durumdur. Öğrenciyi öğrenmeye teşvik eder. Faydalı olmayan şey ise aşırı ve yüksek kaygıdır. Yüksek kaygı durumu her zaman başarısızlığa sebep olur. Bu nedenle ideal olan kaygı sadece orta düzey kaygıdır.

Sınav Kaygısının NedenleriSınav Kaygısının Belirtileri

Bir kişinin sınav kaygısı yaşayıp yaşamadığını birtakım belirtilerden yararlanarak anlamak mümkündür. Sınav kaygısının kişide ortaya çıkardığı belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
• Karamsarlık içeren düşünceler,
• Dikkat toplayamama,
• Unutkanlık,
• Konuları hatırlamakta güçlük,
• Sinirlilik,
• Gerginlik,
• Korku hali,
• Güvensizlik,
• Kontrolü yitirme hissi,
• Heyecan,
• Kaçma ve kaçınma gibi belirtiler sınav kaygısı yaşayan kişilerde meydana gelen bazı belirtilerdir.

Sınav Kaygısının Kişide Yarattığı Etkiler Nelerdir?

Sınav kaygısı kişide öğrenilenleri aktaramama, dikkatte azalma, okuduğunu anlamama, Sınav Kaygısının Nedenlerisınavın içeriğine değil de sadece kendisine odaklanma, enerji azlığı, zihinsel becerilerde zayıflama, fiziksel rahatsızlıklar gibi kişide birçok etki yaratır. Bu tür etkiler de öğrenciyi kendi davranışını denetleyemez bir duruma getirir.

Sınav Kaygısının Nedenleri

Zamanı etkin bir şekilde kullanmama, sınava yeterince hazırlanamama gibi durumlarda kaygı duymak olasıdır. Uykusuzluk, aşırı şeker, alkol, sigara ve kafein tüketimi gibi fizyolojik sebepler ve gerçekçi olmayan inanışlar da sınav kaygısının diğer sebepleri olarak gösterilebilir.

Sınav Kaygısıyla Baş Edebilmek İçin Yapılması Gerekenler

Sınav kaygısı ile baş edilmek için öncelikle sınava vaktinde ve düzenli olarak tekrar yaparak hazırlanmak önemli bir adım olacaktır. Bunun için de bir çalışma programı hazırlayarak bu programa uymak gerekir. Ders çalışmayı son dakikalara bırakmak da fazlasıyla kafa karıştıracaktır. Bu yüzden çalışmayı son günlere bırakmak iyi bir fikir değildir.
Sınav Kaygısının NedenleriSınav öncesinde uykunuzu da bir düzene sokmak gerecektir. Unutulmamalıdır ki sınav öncesi ne kadar iyi dinlenirseniz dikkatinizi de o kadar iyi toplayabilirsiniz. Ayrıca sınavdan önce alkol veya ilaç kullanmamaya da özen gösterilmelidir. Bunun yanında geçmişte başarısızlıkla sonuçlanan sınavlar yerine başarılı bir şekilde atlattığınız sınavları düşünmeniz de size önemli bir artı sağlayacaktır. Ayrıca sınav öncesi gevşeme egzersizlerinin de oldukça faydasını göreceksiniz. Bu sebeple omuzları gevşetme ve doğru bir şekilde nefes alıp verme gibi egzersizleri yapmaya özen göstermelisiniz. Bu bakımdan burnunuzdan nefes alıp aldığınız nefesi ağzınızdan vererek rahatlamaya çalışın. Bu tekniği 7-8 defa uygulamak kaygınızı mümkün olduğunca azaltacaktır.

Yazar: Sevinç Urgenç

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku