Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sınava Hazırlık Süreci Nasıl Değerlendirilmelidir?

2 429

Sınav hazırlık sürecinde öğrencilerin sadece bilişsel değil psikolojik ve sosyal anlamda da desteklenmesi gerekmektedir. Basit bir sınav algısının yerine önemli ve gerekli bir sınav algısı taşımak ve sınavı önemsemek sizi oldukça ileriye götürecektir. Pek çok öğrenci iyi bir lise, üniversite ve ya bulunduğu konumun bir üst aşaması için sınavlara katılmayı ve başarılı olmayı hayal eder. Buna karşın sınava katılan öğrencilerin bir kısmı hayallerine kavuşurken, bir kısmı maalesef elenir. Bu nedenle sınav hazırlık sürecine dikkat etmeniz gereken bazı detaylar şu şekildedir.

1. Uzman birinden destek almalısınız. Hatta ne kadar iyi olursanız olun ya da kendinizi ne kadar yetersiz görürseniz görün uzman desteği sizin bu süreci hem daha rahat hem de daha verimli geçirmeniz için size destek olacaktır. Alanında uzman bir kişiden destek almak daha emin adımlarla ilerlemenizi ve güncel tüm detaylardan da haberdar olmanızı sağlar. Yalnız başınıza olaylarla başa çıkmak zorunda kalmaz ve daha iyi hissedecek sinizdir.

2. Sistemi çok iyi bilmelisiniz. Sınav sistemine tam olarak hakim olmak neler yapacağınızı ve Sınava Hazırlık Süreci Nasıl Değerlendirilmelidir?planlamamızda nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlamanızda çok etkilidir. Zamanlama ve sizi bekleyen sınav için ise sistemi bilmek süreci yönetmede çok etkili olacaktır.

3. Planlı, programlı ve sistemli çalışmalısınız. Yaşamınızın tamamını sınava odaklamak yerine çalışma planı oluşturuyorsanız az zamanda çok şey öğrenebilirsiniz. Programınıza tekrar etme, yeni konulara hazırlık ve konuyu kavrayacağınız kadar soru çözeceğiniz şekilde ayarlanmalıdır. Aynı zamanda program sizin uygulayabileceğiniz nitelikte olmalı ve size özel olmalıdır. Her hangi bir çalışma planı sizin yaşamınızı kolaylaştırmak yerine gereksiz zaman alacaktır. Bu nedenle program yazarken ütopik bir bakış açısıyla değil, realist bir bakış açısıyla programınızı oluşturmalısınız.
4. Motivasyonunuzu asla düşürmemelisiniz.Zaman zaman karşılaşacağınız zorlukların aslında sizi daha ileriye götüreceğinizi, bu sıkıntılar sayesinde eksikleri fark edip telafisini yapacağınızı asla unutmamalı, bunu sürekli kendinize tekrar etmelisiniz. Motivasyonunuz ve enerjiniz yüksek olduğunda başarılı olursunuz. Bunun için kendinize asla yapamıyorum, çok zor, yetişemeyeceğim gibi telkinlerde bulunmayın ve onlar yaptıysa ben daha iyisini yaparım cümlelerini tekrarlayın.
5.Kendinizi ve öğrenme sisteminizi çok iyi bilmelisiniz. Kendinizi iyi tanımalı, nasıl daha iyi anladığınızı hangi saat aralığının sizin için daha ideal olduğunu bilmelisiniz. Bunun yanı sıra hangi alanlara yatkın olduğunuzu başarılı ve başarısız olduğunuz dersleri çok iyi analiz etmelisiniz.

6.Denemeler ve alıştırmalar yapmalısınız. Sınav anına kadar ne kadar çok provalar yaparsanız, sınavda o kadar az zorlanırsınız. Denemeler yaparak, kendinizi sınava odaklanmalısınız. Denemeler sayesinde performansınızı da tahmin edebilir, çalışma planınızı bu şekilde de düzenleyebilirsiniz.
7.Bolca kitap okumalısınız. Kitap okumak sadece hobi olmamalı aksine kitap okumak hayatınızın en önemli parçası olmalıdır. Çünkü kitap okumak zihnin sürekli aktif düşünmesini, yorum gücünü, muhakeme kabiliyetini artırır. Bu durumda kişi daha başarılı olur Aynı zamanda kitap okumak günlük yaşamın sıkıntı ve stresinden de sizi uzaklaştırarak zihnin dinlenmesini ve özgür hissetmenizi sağlar.Sürekli testlerle boğuşmak yerine kitap okuyarak da çok fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Akademik bilginin yanı sıra okuduğunu anlama ve hızlı okuma için mutlaka kitap okuma alışkanlığı kazanmanız gerekmektedir.
8.Süre tutarak ders çalışmalısınız. Sınavlarda kısa sürede bolca şey anlamanız ve yorumlamanız istenecektir. Bu nedenle çalışma yaparken mutlaka süre tutarak ders çalışmanız gerekmektedir.
Sosyal medyadan uzak durun. Sosyal medya ve İnternet aslında doğru kullanıldığında son derece yararlı kaynaklardır ve oldukça hızlı bir şekilde bilgi elde edilir. Fakat kontrolü kaybediyor ve yaşamınızı olumsuz etkiliyor ise mümkün olduğunda telefon, bilgisayar ve teknolojik iletişim araçlarından uzak durun.
9. Size enerji verecek gıdalar tüketmek (Et, süt, balık, badem, meyve ve bolca su gibi ) ve sağlıklı beslenmek, hedefe odaklanmak ve kendinize bir hedef koymak, kararlarınızı alırken rasyonel kararlar almak ve her yenilgiyi, zayıf yanı güçlendirmek için bir fırsat olarak değerlendirmelisiniz.
10. Duygularınız değil aklınız sizi yönlendirmelidir. Öfke, korku ve aşırı kaygı insanı başarısızlığa götürür bunun yerine kararlı ve istikrarlı olmalı, mantıklı adımlar atmalısınız.

Yazar: Soner İnce

Bunları da beğenebilirsin
2 Yorumlar
  1. Tercih Koçu diyor

    Hepsi çok iyi seçilmiş başlıklar fakat “Planlı, programlı ve sistemli çalışmalısınız” işi en önemli kısmı. Teşekkürler.

  2. sibel diyor

    Bir çok sınava girmiş ve sınav psikolojilerini atlatmış biri olarak
    Bu güzel makaleyi defalarca okudum.
    “sınav süreci” kıymetli bilgileri hazırlayan editöre çok teşekkür ediyorum.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku