Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sinir İletim Hızı Testi Kullanım Alanları

0 1.132

Sinir iletim hızı testi, vücudun sinirlerinden geçen elektriksel darbelerin hızını ölçmek için kullanılmaktadır ve buna kısaca NCV denmektedir. NCV testinin amacı sinir hasarı aramaktır. Test sırasında, nasıl tepki verdiğini görmek için elektrik akımıyla doğrudan sinir uyarılır. NCV testleri, çeşitli kas ve nöromüsküler rahatsızlıkların teşhisine yardımcı olmaktadır. Bazen, NCV testleri elektromiyogramlarla veya EMG’lerle birlikte yapılmaktadır. Doktorlar, EMG’leri de nörolojik veya kas ile ilgili hastalıkların teşhisine yardımcı olmak için kullanırlar. EMG, kasın sinir sinyallerine düzgün şekilde tepki gösterip göstermediğini tespit eder, bu da kişinin sinir hastalığı veya kas durumu olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmaktadır. NCV testi koşulları hastalıkları teşhis etmek için bir kullanılmaktadır ve bu hastalıklar aşağıdaki gibidir:

Fıtıklaşmış Disk Hastalığı

Fıtıklaşmış disk hastalığı, vertebralar arasındaki kauçuk yastıklar veya disklerle ilgili problemleri ifade etmektedir ve omurlar murgayı oluşturan münferit kemiklerdir. Fıtıklaşmış diskler yakındaki sinirleri etkiler, bacaklarda ve kollarda tahrişe, ağrıya, güçsüzlüğe ve uyuşmaya neden olmaktadır. Çoğu fıtıklaşmış disk, lomber omurgayı (alt sırt) etkiler ancak servikal omurgayı (boyun) da etkilemektedir.

Siyatik Sinir Problemleri

Siyatik, vücudundaki en büyük sinir olan siyatik siniri etkileyen bir durumdur. Siyatik sinir, kalçaların, kalça eklemin, bacakların ve ayakların her iki tarafından alttan ve arkadan uzanmaktadır. Siyatik sinir ağrısı genellikle bel ve belin ortasındaki bel fıtığı ile ilişkilidir. Yapılan bir çalışmaya göre, siyatikli katılımcıların yüzde 42’sinde sırt ağrısı bulunmuştur. Sırt ağrısı çekenlerin yüzde 68’inde fıtıklaşmış diskler mevcuttur. Siyatik sinir ağrısı ve fıtıklaşmış diskler sıklıkla çakışır çünkü alt omurgadaki ve sırttaki diskler yerlerinden kaydığında, disk etrafındaki sinirlere baskı uygulamaktadır. Siyatik sinir ağrısı alt sırttan bacaklara yayılır ve ağrı hafif veya şiddetli olarak değişmektedir. Bacaklarda ve ayaklarda zayıflık, uyuşma ve karıncalanma da yaygın bir durumdur. NCV testi, siyatik sinirdeki kompresyon veya hasarın teşhisine yardımcı olur. Aynı zamanda sinir ile ilgili herhangi sorunu tespit edilmektedir. Hem EMG’ler hem de NCV’ler, fıtıklaşmış disk gibi siyatik sinir ağrısının nedenini belirlemek için yararlıdır.

Periferik Nöropati

Sinir İletim Hızı Testi Kullanım AlanlarıPeriferik nöropati, beyne ve omuriliğe bilgi veren sinirlerden etkilenmektedir. Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsüne göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en az 20 milyon kişi, bir tür periferik nöropatiden etkilenmektedir. Periferik sinirler beyin ve omurilikten vücudun geri kalan kısmına bilgi gönderilmesinden sorumludur ve bunun tersi de geçerlidir. Periferik sinirler zarar gördüğünde, kişiler ellerinde ve ayaklarında zayıflık, uyuşukluk ve ağrı hissetmektedir. Bunlar semptomlar için en yaygın yerler olsa da başka yerlerde de görülmektedir. Çoğu zaman, semptomlar özellikle diyabet, otoimmün hastalıklar ve vitamin eksiklikleri gibi altta yatan durumlardan kaynaklanıyorsa tedavi ile iyileşmektedir. Ayrıca NCV testleri sinir liflerine verilen hasarın derecesini ölçer.

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu (KTS), ön koldan ele uzanan median sinir, el bileğinde sıkıştırıldığında meydana gelmektedir. CTS’nin semptomları, başparmaklarda ve kolda uzanabilecek parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve ağrıyı içermektedir. CTS sonunda sinir hasarına neden olabilir ve kişinin nesneleri tutma veya tutma kabiliyetini etkilemektedir. NCV testi, medyan sinirdeki sinir fonksiyonunu kontrol eder ve doktorun doğru tedavi planını belirlemesine yardımcı olmaktadır.

Guillain-Barré Sendromu

Guillain-Barré sendromu (GBS), vücudun bağışıklık sistemi periferik sinir sisteminin parçalarına saldırdığında ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. GBS’nin ilk belirtileri halsizlik ve bacaklarda karıncalanmadır. Çoğu kişi için GBS’den kurtulma yavaş ancak tamamen iyileşme göstermektedir. Bununla birlikte, en ciddi vakkalar felce ve sakatlığa neden olmaktadır. NCV testi GBS’nin teşhisine yardımcı olmaktadır. GBS’den etkilenen sinirler boyunca elektrik sinyalleri diğerlerinden daha yavaş çalışmaktadır.

Nasıl Hazırlanılır?

NCV testini yapan doktor prosedürü açıklar ve kişiye sorular sorma fırsatı vermektedir. Hazırlanmak için, kişilerin yapması gerekenler vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Testten birkaç gün önce cilt üzerinde losyonlar, yağlar, parfümler veya diğer ürünler kullanılmamalıdır.
• Doktorlarına, reçetesiz satılan ağrı kesiciler ve takviyeler de dahil olmak üzere, kullandıkları herhangi ilaç hakkında bilgi verilmelidir.
• Bol giysiler ya da kolayca çıkarılabilir giysiler giyilmelidir.
• Kişinin kalp pili veya kalp defibrilatörü olup olmadığını doktora bildirmelidir.
NCV testi için gerekli herhangi bir sedasyon veya açlık yoktur, ancak bazı kişilerin sahip oldukları mevcut sağlık koşullarına bağlı olarak ek önlemler almaları gerekmektedir. NCV testinden geçen kişiden tüm mücevherleri çıkarması ve bir hastane elbisesi giymesi istenmektedir. NCV testleri genellikle ayaktan tedavi prosedürleridir, yani hastanede bir gece kalma gerekmemektedir. İşlem öncesinde doktor kişiden bazı taleplerde bulunur ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Giysileri, mücevherleri, gözlükleri, saç tokalarını ve testi etkileyebilecek diğer metal nesneler çıkartılmalıdır
• Hastane elbisesi giyilmelidir
• Hangi vücut kısmının test edildiğine bağlı olarak oturulur ya da uzanılır
Kişi hazır olduğunda, doktor sinirleri bulur ve sinirler üzerinde cilde deriye kayıt elektrotu ekler. İkinci elektrot kısa bir mesafeye yerleştirilir. Bu ikinci elektrot, siniri uyarmak için hafif ve kısa bir elektrik şoku üretir. Acı verici değildir, ancak küçük rahatsızlığa neden olabilmektedir ve test tamamlandıktan sonra hiç acı duyulmamaktadır. Stimülasyon ve sinir cevabı, doktorun kaydetmesi için ekranda görünmektedir. NCV testini takiben kişinin EMG testi yapması gerekmektedir. EMG testi sırasında iğneler kaslara takılır ve işlevlerini kontrol edilebilmesi için kişinin bu kasları germesi istenir. Bu rahatsız edici olabilir ve iğne yerlerinde ağrı ve morluklara neden olmaktadır.

Herhangi Bir Riski Var mıdır?

Sinir İletim Hızı Testi Kullanım AlanlarıNCV testlerinde kullanılan voltaj çok düşük ve riskler minimumdur. Bununla birlikte, herhangi bir endişeyi prosedürü isteyen doktorla görüşmek önemlidir. Kalp pili veya kardiyak defibrilatör kullanan kişiler NCV testi yaparken ek önlem almak zorundadırlar. Bununla birlikte işlem öncesi ağrı ve vücut ısısı dahil olmak üzere bazı ek faktörler test sonuçlarını etkilemektedir.

Sonuçlar

NCV testleri sinir sinyallerinin hızını ve gücünü ölçmektedir. Sinir iletim hızı saniyede 50 ila 60 metre arasında normal kabul edilmektedir. Hasarlı sinir, sağlıklı olandan daha yavaş ve daha zayıf bir sinyal gönderir. Kişinin sinir hasarı olsa bile normal sonuçlara ulaşmak mümkündür. NCV test sonuçlarıyla ilgilenen herkes, kişiselleştirilmiş teşhis ve tedavi için uzman bir doktorla görüşmelidir.

Kaynakça:
orthoinfo.aaos.org
ncbi.nlm.nih.gov
orthoinfo.aaos.org
aanem.org

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku