Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Strateji Tabanlı Bilgisayar Oyunlarının Bazı Özellikleri

0 474

5703_en-iyi-strateji-oyunlari,2,conBilgisayar oyunlarının içinde en popüler kategorilerden biri de, strateji oyunlarıdır. Ordular yönetmek, şehirler kurmak, düşman kuvvetleri bozguna uğratmak, bunların yanında ekonomik geçimi sağlamak, hayvancılık ya da tarım faaliyetleri yaptırmak, oyunun özelliğine göre çağ atlamak için gerekli şartları sağlamaya çalışmak gibi, çok yönlü düşünmeye zorlayıcı olan strateji oyunları, standart ve tek düze bir yapıda olmadığı için de oldukça ilgi çekici olmaktadır.

Daha çok genç bireylerin ilgi gösterdiği bu tip oyunlar, internet kullanımının yaygınlaşması ile online olarak da oynanmaya başlamıştır. İnternet tabanlı olmadan önce, yapay zekaya karşı oynanan oyunlar, ardından internet üzerinden gerçek kişilerle oynanarak, daha farklı bir boyuta ulaşmıştır. Strateji oyunlarının atası sayılabilecek oyun olan Age Of Empires serisi, bu alanın öncü uygulamalarından biridir. Oyunun içinde her türlü kısıt belirtilmiştir. Örneğin, bir milleti yöneten oyuncu, kafasına göre adam üretememektedir. Çünkü o işçilerin ya da köylülerin kalması gereken evlerin olması şarttır. Bu nedenle de, o ülkenin yöneticisi, ihtiyaç dahilinde ev yaptırmak zorundadır. Ev yapabilmek için ise, tahtaya ihtiyaç duyulmaktadır. Tahta ihtiyacını karşılamak için ormanlık alanlardan ağaç kesilmek zorunda, bu alanları koruyabilmek için de gözetleme kuleleri ve askerler meydana getirilmelidir. Bu tip üretimlerin yapılabilmesi ise, eldeki altın ve maden hazinesi ile birlikte, elde edilen gıdaya da bağlıdır. Yani oyun, kabaca bir simülasyon programı niteliği taşımaktadır.

5703_stratejiYukarıda anlatılan birbiri ile ilişkili üretimler ve materyaller, bir bakıma gerçek hayatın yansımasıdır. Yemek ve barınma olmadan, insanlar yaşayamayacağı için, bu kısıt da oyuna yansıtılmıştır. Bunun yanında, orduya sahip olmak ve daha fazla askere hükmetmek için de, maddi gücün olması gerekmektedir. Bu durum da, bir kısıt hükmü olarak oyuna yansıtılmıştır. Benzer şekilde, birçok kısıtın birbiri ile bağlantılı olması, üretim ve tüketim dengesinin oyuncu tarafından sağlanmaya çalışılması, oyunun gerçeklik algısını kullanıcıya yansıtması konusunda önemli bir durumdur.

Yalnızca bahsedilen oyun serisinde değil, günümüzde sayıları oldukça artan pek çok strateji oyununda da bu tip kısıtları ve bağlantıları görebilmek mümkündür. Bu tip bağlantılar, bireylerin sosyal hayatlarındaki bağlantı kurma ve ilişkilendirme gücünü de artırmaktadır. Neden sonuç ilişkisini gören genç birey, bu şekilde de olayların arkasındaki sebeplere odaklanabilmektedir.

5703_stratejiStrateji oyunlarının bir başka ortak noktası, farklı uluslardan oluşan orduların seçilebileceği opsiyonu nedeniyle, oyuncuların çeşitlilikler üzerine eğilmesi ve merakını da diri tutmasıdır. Oyunun içinde gördüğü “Anglo-Sakson” milletini, “Mezopotamya” isimli uygarlığı merak eden oyuncu, yeri geldiğinde bu isimleri araştırarak, tarih ve genel kültür alanında da bilgi sahibi olabilmektedir. Bazı strateji oyunlarının alıştırma bölümlerinde, tarihsel olayların kronolojik sıralamaları da anlatıldığı için, bu tip oyunların öğretici rolünden de bahsedilebilir. Karakterleri ve orduları gerçek yaşamdan almayan strateji oyunları ise, bilim kurgu konusunda meraklılarına hitap edebilmektedir. Bu minvaldeki oyunların, yaratıcılığı geliştirdiği de söylenebilir.

Kaynakça:
http://www.uludagsozluk.com/k/strateji-oyunu/

Yazar:Baran Akçok

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku