Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Tam Kalınlıkta Deri Greftleri Nasıl Yapılır?

0 750

Deri, insan vücudunun en büyük organıdır ve birçok temel işlevi vardır. Patojenlere, iç ve dış ortama karşı koruyucu bir bariyer oluşturur. Suya dayanıklı bir bariyer görevi görür, böylece temel besin maddeleri vücuttan atılmaz. Sıvı kaybına kuru ve yarı geçirgen bir bariyer sağlar. Derideki Langerhan hücreleri, adaptif bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Cilt, duyumda önemli bir rol oynadıklarından sıcağa, soğuğa, titreşime, basınca, dokunmaya ve ağrıya yanıt veren bir dizi sinir ucu içerir. Termoregülasyon, cildin başka bir temel işlevidir ve son olarak, D vitamini sentezinde cilt de hayati bir rol oynar. Belirtilen tüm nedenlerden dolayı insanlarda deri örtüsünün korunması zorunludur.
Tam Kalınlıkta Deri Greftleri Nasıl Yapılır?Deri greftleri donör bölgeden alınır ve kendi kan kaynağını taşımadan uzak bir alıcı bölgeye (yatağa) aktarılır. Greft, oluşturulacak alıcı bölge yatağından yeni kan damarlarına dayanır (anjiyogenez). Tam kalınlıktaki deri greftleri tüm epidermis ve dermisten oluşur. Bu greftler, birincil kapatmanın veya ikincil niyetle iyileşmenin mümkün olmadığı durumlarda cilt kusurlarının kapatılması için basit ve güvenilir bir yöntemdir. Tam kalınlıktaki deri greftleri, boyutları sınırlı oldukları için genellikle daha küçük kusurları yeniden ortaya çıkarmak için kullanılır. İyi kozmetik sonuçların veya dayanıklı bir cilt örtüsünün gerekli olduğu kusurların yeniden yapılandırılması için paha biçilmezdirler. Yaygın alanlar, genellikle deri lezyonlarının eksizyonunu takiben yüz, kafa derisi ve eldeki kusurları içerir. Tam kalınlıkta deri grefti alımı için uygun bir iyi damarlanmış yatak gereklidir. ‘Almak’ deri greftinin yeniden tutturulması ve revaskülarizasyonu ile sonuçlanan süreçtir.

Deri Grefti Alma Mekanizmaları

Deri grefti alımının 3 öngörülebilir aşaması vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
Plazmatik imbibisyon
Başlangıçta deri greftleri yara yatağındaki besinleri difüzyonla pasif olarak emer. Imbibisyon, greftin kurumasını önler ve greft damarlarını açık tutar. Bu, greftin yara yatağına göre değişen belirsiz bir süre olan greft sonrası iskemik dönemde hayatta kalmasını sağlar. Bu, zaten proliferatif olan bir yatağa yerleştirilen bir greft için 24 saate kadar ve yeni bir yarayı kaplayan bir greft için 48 saate kadar olabilir.
Bir greft, kötü damarlanmış bir yatağa yerleştirildiğinde bir iskemik aralığı tolere edebilir. Kalın tam kalın deri greftleri iskemiyi 3 güne kadar tolere ederken ince tam kalınlıktaki deri greftleri 5 güne kadar hayatta kalır. Bölünmüş kalınlıktaki greftler, 4 günlük iskemiden sonra bile iyi alır. Greftler, alıcı yataktan grefte sıvı hareketi yoluyla greft öncesi ağırlıklarına % 40 kadar ekleyebilir ve bu nedenle bu süre zarfında dolgun görünebilir.
Aşılama ve kılcal damar büyümesiTam Kalınlıkta Deri Greftleri Nasıl Yapılır?
3. günde, greft ve alıcı yatağından gelen alıcı yatak kılcal tomurcukları arasındaki fibrin tabakasında ince bir vasküler ağ kurulur ve açık kanallar oluşturmak için dermisin alt tarafındaki greft damarları hizalanır. Kan akışı sağlanır ve deri grefti pembeye döner. Fibroblastların çoğalması ve fibrinin yerini alacak kollajen birikimi, deri greftinin yatağına yapışmasını sağlar. Bağlanma mukavemeti hızla artar ve 4 gün içinde ankraj sağlanabilir.
Revaskülarizasyon
5. günde, grefte yeni kan damarları büyür ve greft vaskülarize olur. Greft revaskülarize oldukça greft ve host damarlar arasındaki bağlantı daha da gelişir. Yeni oluşan vasküler bağlantılar, afferent ve efferent damarlara farklılaşmaya devam eder. Greft sonrası beşinci veya altıncı gün, lenfatik drenajın varlığını not eder. Dokuzuncu gün greft öncesi ağırlığına ulaşıncaya kadar greftin ağırlığı azalır.

Tam Kalınlıkta Deri Grefti Hasadı

Vücudun farklı bölgeleri, cildin görünümü, rengi, dokusu, kalınlığı ve vaskülaritesi açısından büyük farklılıklar gösterir. Belirli bir kusura uygun donör alan seçerken tüm bu faktörler dikkate alınır.
Tam kalınlıkta deri greftleri, vücutta deri fazlalığı olan bir dizi bölgeden alınabilir. Yüz aşılanmış edilirken, komşu üzerine uzanan kulağın arka yüzeyi kulak arkasındaki tüysüz mastoid deri deri renk ve doku bakımından mükemmel bir verici alan sağlar. Yüz lezyonları için bir diğer yararlı alan ise preauriküler alandır. Üst göz kapağı derisi, özellikle kusur başka bir göz kapağında olduğunda faydalıdır. Boynun alt arka üçgeninden eksize edilen supraklaviküler cilt, yüz defektlerini yeniden yüzeye çıkarmak için makul renk ve doku verir. Bununla birlikte, bu kozmetik olarak kulak çevresi derisinden daha düşüktür.
Dahil eğilme ciltante-cubital fossa , kasık ve distal bilek kıvrımı da donör bölge olarak kullanılır. Kasık derisinin ana kullanımı, eldeki fleksiyon kontraktürlerini yönetmek gibi uzun, dar bir cilt parçasının gerekli olduğu yerdir. Göze çarpan bir yara izi oluşumu, ante-kübital fossa donör bölgelerini kapatırken gerçekçi bir olasılıktır, fakat genellikle aşırı gerilim altında kapatıldığında yara hipertrofisine neden olur. Uyluk ve karın derisi, avuç içi için deri örtüsü sağlamada iyidir. Bu alanlardan daha kalın olan dermis, ayak tabanında kullanıldığında basınca dayanacak iyi bir ped sağlar. Tam kalınlıktaki deri greftleri, hasattan sonra önemli derecede birincil kasılmaya uğrar ve alıcı kusuru için bir şablon oluşturmak faydalıdır. Bu şekil daha sonra donör alana aktarılır ve bir elips oluşturacak şekilde uzatılır. Ortaya çıkan yara izi, doğal cilt kıvrım çizgileri (Langer’s çizgileri) yönünde uzanır. Greft genellikle dermis ve deri altı yağ arasında 15 inçlik bıçaklı bir neşter ile toplanır. Genellikle, bölgeye sıvı sızarsa greftin kesilmesi daha kolaydır (1: 200000 adrenalin). Tam kalınlıktaki deri grefti, donör bölgede yeniden yüzeyin yapılabileceği hiçbir epidermal unsurun arkasında kalmaz. Bu nedenle donör sahanın birincil kapatılması gereklidir. Bu genellikle tek katmanlı bir subkutiküler dikişte emilebilir bir sütür kullanılarak elde edilir. Bazen donör alanı kapatmak için iki kat kalınlıkta deri grefti kullanılabilir.
Yağ zayıf bir şekilde vaskülarize olduğundan ve greft dermisi ile alıcı yatak arasındaki sıkı yapışmayı önleyeceğinden greft yağı daha da alınabilir. Dermisin yalnızca parlak beyaz alt yüzeyi görünene kadar tüm sarı yağlar bir çift keskin makas kullanılarak kesilir.

Tam Kalınlıkta Deri Greftleri Nasıl Yapılır?Greft Eki

Greftin yatağında hareketsiz kalmasını sağlamak ve hematom oluşumunu önlemek için iyi bir greft eki gereklidir. Greft, dermis tarafı aşağı bakacak şekilde dikişlerle donör sahasına sabitlenir ve oturması için kesilir. Sargının kolay ayrılmasını kolaylaştırmak için jelonet sargı gibi yapışkan olmayan bir katman da gereklidir.
Bağlamalı sargılar, köpük destekler ve kapitone dikişleri içeren bir dizi teknik kullanılabilir. Tam kalınlıktaki deri grefti, uzun kesilmiş bağımsız dikişlerle çevresel olarak yara kenarlarına dikilir. Proflavine batırılmış bir parça gazlı bez veya yün kullanarak bir bağlamalı pansuman uygulanır ve pansumanı sabitlemek için sütür uçları bağlanır. Bu, grefti sabitlemeye yardımcı olur ve kesme kuvvetlerini azaltır. Alternatif olarak, dikişler veya zımbalarla sabitlenmiş bir köpük yastık kullanılarak ek basınç ve hareketsizleştirme sağlanabilir. Greft ile yatak arasına uygulanan kapitone dikişler, hareketsizliği sağlarken greft ile yara yatağı arasında iyi temas sağlar.

Kaynakça:
healthline.com/health/skin-graft
oatext.com/device-for-defatting-full-thickness-skin-grafts.php

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku