Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Tersine Göç ve Sebepleri

0 780

5840_11081-tersine-goc-basladi-topcular-iskelesinde-kuyruklar-uzadi-450x0Bir dönem yaşadığı yerden başka bir yere göçerek, bir süre sonra ise yeniden eski yerleşim yerine dönme durumuna, kabaca “tersine göç” denmektedir.

Köyden kente göçün gözle görülür şekilde arttığı bir süreç yaşayan Türkiye’de, son yıllarda artan işsizlik ve suç oranları nedeniyle, ters anlamda bir göç silsilesi gerçekleşmeye başlamıştır. Özellikle orta yaş ve üzeri nüfusun daha çok arzuladığı bu yeni sürecin ise bir takım nedenleri vardır.

5840_25353386Öncelikli neden, büyük şehirlerin giderek kalabalıklaşması durumudur. Örneğin İstanbul gibi metropol bir kentte, neredeyse adım atacak yerin kalmaması, insanları memleketlerine ya da nispeten daha küçük şehirlerde yaşama konusundaki fikirlere itmeye başlamıştır. Yoğunluktan bunalan insanlar, nüfus fazlalığının da yanında getirdiği bir takım sıkıntılarla baş etmeye çalışmaktan yorulmuşlardır.

Bir başka neden, yine kalabalık ile ilintili olarak, artan işsizlik durumudur. Kısıtlı kaynakların belli sayıda istihdam edebilme gücü, belli bir kitleyi kaynakların dışına iteceği için, geçim derdi ve bağlı sorunlar baş gösterecektir. Bu kötü durumu aşabilmek adına, daha küçük şehirlerde farklı fikirler ile göç eden insanları görebilmek mümkündür.

5840_1406633304_tersine-goc-yarin-basliyor-_1812_dhaphoto4Yaşanan tersine göçün bir başka nedeni de, yoğun trafik ve strestir. İnsanların şehir içi trafik akışında çok zaman kaybetmesi, bu trafiğe bağlı olarak yakıt tüketimi ve araç kazalarının artması, hepsine bağlı olarak da stresin artması, hem maddi yönden, hem zaman bakımından, hem de insan sağlığı olarak olumsuz koşulları oluşturmaktadır. Bu koşullar da, kişileri büyük şehirlerden uzaklaştırmaya yetmektedir.

5840_780046Tersine göçün belki de en manevi sayılabilecek sebebi, sakinlik ve huzur bulabilmek adına, ya ailenin yanına yerleşmek ya da bir deniz kenarında daha rahat bir hayat kovalama arzusudur. Kırsal kesime ya da deniz kıyısı bir yerleşim yerine göçen bireyler, günlük hayatın stresinden kaçarak yeni bir yaşam oluşturmak istemektedirler. Böylece, daha doğal yaşayacak olan bireyler, aynı zamanda sağlıklarına da dikkat edebileceklerdir.

Kentten köye yaşanan tersine göçün yoğun olup olmaması, o günün koşulları ile ilgidir. Yani şu anda bu göçün fazla olmaması ancak yavaş yavaş başlaması göze çarpsa da, bundan 10 yıl sonraki süreç an itibariyle tahmin edilemeyebilir. Ancak sebepler, genel anlamda bu şekilde sıralanabilmektedir.

Kaynakça:
https://eksisozluk.com/tersine-goc–1660517?nr=true&rf=tersine%20goc

Yazar:Baran Akçok

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku