Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Dikkat Etmeniz Gereken 10 İpucu

0 415

Bir anne adayının sağlığı, bebeğinin sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle, doğum öncesi her alanda düzenli bir rutinin içine girmeye dikkat edilmesi gerekir. Düzenli olarak iyi beslenen ve egzersiz yapan kadınların hamilelik sırasında komplikasyon yaşama olasılığı daha düşüktür. Ve tabii ki sağlıklı bir bebek doğurma olasılıkları da daha yüksektir. Hep birlikte, hamilelikte dikkat edilmesi gereken önemli ipuçlarına bir göz atalım.

1.Toksinlerden Arının

Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Dikkat Etmeniz Gereken 10 İpucu

Doğumda meydana gelebilecek komplikasyonlar, düşük tehlikesi veya diğer problemlerin birçok sebebi olabilir. Fakat en net sebebi hamileyken kullanılan zararlı maddelerdir. Anne adayının tütün, alkol gibi maddelerden kesinlikle uzak durması gerekir. Bunun yanında içerisinde alkol ya da tiner olan maddeler ve oje çıkarıcı gibi ürünlerden de kaçınılması gerekir. Bu tip maddeler bebeğin oksijen akışını azaltır. Sigara veya alkol kullanmayı bırakmakla ilgili bir sorununuz varsa mutlaka doktorunuza danışın, doktorunuz size bu konuda destek olabilir ya da hamile kadınların sigarayı bırakmasına yardımcı olan bir programa yönlendirebilir.

2.Ağır İşlerden Uzak Durun

Tuvaleti yıkamak veya yerleri silmek gibi günlük görevler bile hamileyken riskli olabilir. Temizlik maddelerinin içerisindeki kimyasallara maruz kalmak, ağır nesneleri kaldırmak veya bakterilerle temas etmek size ve bebeğinize zarar verebilir.

Yapılacaklar listenizden çıkarmanız gereken bazı eylemler:

– Ağırlık kaldırma

– Evcil hayvanınızın tuvalet temizliği

– Sert kimyasalların kullanılması

– Özellikle sıcak bir sobanın yakınında uzun süre ayakta durma

3.İlaç Kullanımına Dikkat

Reçetesiz satılan ilaçlar, takviyeler veya “doğal” ilaçlar almadan önce mutlaka doktorunuza veya ebenize danışın. Bazı ilaçların düşük yapma ve fetal kan damarlarına zarar verme riskini artırdıkları gözlenmektedir.

4.Kontrollü Kilo Alımı

Biliyoruz, iki kişilik yemek yiyorsunuz. Ancak çok fazla kilo almak, daha sonra vermesi oldukça zor bir hale geleceğinden, sizi zorlayabilir. Aynı zamanda yeterince kilo almamak da bebeği düşük kilolu bir doğum için risk altına sokabilir, bu da gelişimsel sorunların ana nedenidir. Yapmanız gereken kontrollü bir şekilde, vücut kilonuza bağlı olarak, doktorunuzun önerdiği miktarda kilo almaktır.

5.Daha Fazla Su İçin

Hamilelik sırasında, kanınız bebeğinize plesanta yoluyla oksijen ve gerekli besinleri sağlar ayrıca atık ve karbondioksiti uzaklaştırır. Tüm bu ekstra aktiviteyi gerçekleştirmek için kan hacminiz yüzde 50’ye kadar artar. Bu da demektir ki; bu kazancı desteklemek için daha fazla su içmeniz gerekir. İçme suyu ayrıca kabızlık, hemoroid, yorgunluk, baş ağrısı ve diğer rahatsız edici gebelik semptomlarını önlemeye yardımcı olur. Günde ortalama 8-10 bardak su içmeye özen gösterin.

6.Zengin Gıdalar Tüketin

Her gün 8-10 bardak su içmeye ek olarak; tahıl, kuşkonmaz, mercimek, buğday ve portakal gibi folat açısından zengin yiyeceklerle birlikte beş veya altı minik öğün tüketmelisiniz. Folik asit, bebeğin nöral tüpünün düzgün gelişimi için oldukça önemlidir ve yeni kırmızı kan hücrelerinin oluşturulması için de hayati önem taşır.

7.Kafeinden Uzak Durun

Doktorların çoğu hamilelik sırasında kafein kullanımını sınırlamanızı önerir. Çünkü siz ve bebek üzerinde zararlı etkiler meydana getirebilir. Yine de özellikle kahve tüketmek ile ilgili bir sabah rutininiz varsa ve bırakmak zor geliyorsa enerjinizi yükseltecek farklı alternatiflere yönelebilirsiniz. Diyetisyenler, muz ve elma gibi meyvelerdeki doğal şekerlerin enerji seviyesini yükseltmek konusunda yardımcı olduğunu belirtmektedir.

8.Mutlaka Balık Yiyin

Uzmanlar, hamilelik sırasında balık tüketiminin çok önemli olduğunu dile getirmektedir. Bunun nedeni, beyin gelişimi için kritik bir besin olan omega 3 oranının balıklarda yüksek derecede bulunmasıdır. Ton balığı, karides, somon gibi balıklar bolca tüketilmelidir. Fakat bazı balık türleri hem bebekler hem de yetişkinler için toksik olabilen cıva maddesini içerir ve tüketilmemesi gerekir. Kılıç balığı, uskumru ve kiremit balıkları içerdiği cıva miktarından dolayı hamilelik sırasında tüketilmemesi gereken balıklardandır.

9.Kişisel Temizliğinize Dikkat Edin

Sık sık el yıkamak, sizi birçok virüs ve hastalıktan koruyacaktır. Hamilelik sırasında oluşabilecek enfeksiyonlar, doğum sırasında komplikasyonlara yol açabilmektedir. Etil alkol bazlı el dezenfektanları, lavaboya gidemediğiniz ya da dışarda olduğunuz zamanlar için mükemmel bir seçenek olacaktır.

10.Doğum Sonrası Depresyon Hakkında Bilgi Alın

Doğum sonrası yaşanabilecek depresyonu duymuşsunuzdur. Ancak yapılan bir araştırmaya göre, kadınların yüzde 10 ila 20’si hamilelik sırasında büyük depresyon belirtileri yaşadığını fark etmiyor. Bu, erken doğum eylemi riskini artırabilen bir durum. Açıklayamadığınız şekilde üzgün, öfkeli veya suçlu hissediyorsanız, bunu doktorunuza söyleyin. Terapi ya da bir destek grubu, doktorunuzun önereceği bir antidepresan yardımcı olacaktır. Tüm antidepresanlar, hamile kadınlar için uygun olmayabilir. Bu nedenle hamilelikle ilgili zihinsel sağlık sorunlarına aşina olan bir doktorla çalıştığınızdan emin olun.

Ekstra İpucu: Doktorunuzu Ne Zaman Arayacağınızı Bilin

Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Dikkat Etmeniz Gereken 10 İpucu

Hamile olmak, özellikle de ilk kez yaşıyorsanız, kafa karıştırıcı bir durum olabilir. Panik halinde ve endişeli olabilirsiniz, bunlar gayet olasıdır. Peki yaşadığınız sorunların normal mi anormal mi olduğunu nasıl anlarsınız?

Doktorunuzu aramanız gereken durumlardan bazılarını bir araya getirdik. Bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz kadın doğum uzmanınızı aramalısınız:

– Her türlü acı

– Şiddetli kramplar

– 20 dakikalık aralıklarla meydana gelen kasılmalar

– Vajinal kanama

– Baş dönmesi veya bayılma

– Nefes darlığı

– Kalp çarpıntısı

– Sürekli bulantı ve kusma

– Sorunlu yürüme

– Ödem

Önemli: Hamilelik Sürecinde Önerilere Uymak

Hamilelik, kimileri için oldukça rahat geçerken, kimileri için çok sancılı ve zor bir süreç olmaktadır. Fakat egzersiz, beslenme ve bahsettiğimiz tüm detaylara dikkat ettiğiniz takdirde yaşayacağınız sıkıntı ve stres oranını azaltmanız mümkündür. Kadın doğum uzmanınızla gerçekleştireceğiniz rutin kontrollerin yanında önerilen ipuçlarına dikkat ederek yaşamanız, hamileliğinizde size fayda sağlayacak ve doğum sürecinizi kolaylaştıracaktır.

Doğum için iyi bir kadın doğum hastanesi arayanlara Erdem Hastanesi doğru seçenek olabilir. Erdemhastahanesi.com.tr üzerinden detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Bilgi için: https://www.erdemhastahanesi.com.tr/tr/bolumlerimiz/kadin-hastaliklari-ve-dogum-18

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku