Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Uykunun Önemli Gerçekleri

0 445

Dış hayattan rahat ve huzurlu görünüyoruz. Ama biz uyurken gerçekten neler oluyor? Hayatımızın yaklaşık üçte birini (yaklaşık 25 yıl) uykuda geçiriyoruz, ancak uykuda yaşadıklarımızı çok az hatırlıyoruz. Uyuduğunuzda vücudun çalışmaya devam ediyor ve sağlığınız ve iyiliğniz için hayati olan karmaşık bir yenilenme döngüsü başlamaktadır. Uyku hakkında bilinmeyen diğer gerçekleri şöyle sıralayabiliriz:

1. Uykunun Gerekliliği

Uyku araştırmacısı William Dement, uyku eksikliğinin büyük bir tehdit olduğunu iddia etmektedir. Çoğu insan yeterli miktarda uyku almamaktadır. İnsanların %20’si günlük 6 saatten az uyumaktadır, oysa insanların uyku ihtiyacı günlük en az 8 saat olmaktadır. Peki neden uyumak gerekiyor? Cevap açık görünüyor. Uykusuz, sadece kafein ve yorgun bir Uykunun Önemli Gerçeklerikararlılıkla gün boyu süren zombiler haline geliriz. Kesin amacı ile ilgili kesin bir cevap bulunmamasına rağmen, uykunun vücut dokularını restore etmeye ve büyüme sürecine yardımcı olduğuna inanılmaktadır.

2. Sirkadiyen Ritim

Alarm kurarak uyuyp uyandığımızda , uyanıp uykuya dalmakta sorun yaşarız. Bu, vücudunuzun biyolojik saatine göre hareket etmesi nedeniyle olur. Beyninizin hipotalamus olarak adlandırdığı bir bölge, uyku ve uyanıklık düzeninizi düzenleyerek onları 24 saat ve gündüz döngüsüyle eşleştirir. Bir kişi genellikle bu süre içinde 8 saat uyur ve 16 yaşına kadar uyanıktır. Dikkatli olun – alışılmadık bir şekilde geç kalmak veya çok uzun süre uyumayı ertelemek, ritminizi bozabilir ve bir süre uykuyu ayarlamayı gerektirebilir.

3. Uyku Döngüsü

Uyku süreci, her 90 dakikada bir tekrarlanan beş farklı aşamada gerçekleşir. Dinlenmek için ilk kez uzandığınızda bilinçli halden evre 1 olarak bilinen hafif bir uykuya geçtiğinizde nefes alma hızınız yavaşlar. İki dakika kadar bekledikten sonra, evre 2 uykusuna girerek daha da rahatlarsınız. Vücut ısınız düşer ve bu 20 dakikalık aşamada nefes alıp verir. 3. ve 4. Aşamalar -uyku yürüyüşünün ve konuşmanın gerçekleşebileceği yerler- büyük, yavaş beyin dalgaları ile karakterize derin, restoratif uyku biçimlerine geçilir. Birlikte yaklaşık 30 dakika sürer. Aşama 5’e girmeden önce – REM (hızlı göz hareketi) uykusu olarak bilinen ilginç bir aşama olan 3. ve 2. aşamalardan tekrar geçersiniz. Çoğu insan, bu döngüyü sabaha birkaç kez tekrarlar.

4. REM Uykusu

REM uykusu rüyaların gerçekleştiği aşamadır. Hızlandırılmış kalp atış hızı, hızlı ve düzensiz nefes alma ve gözlerin öne ve arkaya döndüğü periyotlarla karakterize edilir. Gecenin yaklaşık yüzde 25’i REM uykusunda harcanmaktadır ve insanlar bir REM döneminde uyanmaları durumunda zamanın yüzde 80’inden fazlasını bir rüya olarak hatırlayacaklardır. Ortalama bir kişi REM uykusu sırasında her yıl yaklaşık 600 saat geçirmektedir.

5. REM Ribaund

REM uykusunun kesin işlevi şiddetle tartışılıyor olsa da, REM uykusuna ihtiyacımız olduğu gerçeği tartışılmaz. Uyku sırasında sık sık kesilirse veya mahrum kalırsa, vücudumuz, REMUykunun Önemli Gerçekleri geri tepmesi olarak bilinen bir olgu olan REM uykusuna (evreler 1, 2, 3 ve 4) doğal olarak daha çabuk geçerek telafi eder. REM uykusuna ihtiyaç duyan sadece insanlar değildir, çünkü REM geri tepmesi diğer hayvanlarda da gözlenmiştir.

6. Hayallerin İşlevi

REM geri tepme olgusu, hayallerin sadece eğlencenin ötesinde bir amaca hizmet ettiğini göstermektedir. Bir dizi teori, rüyaların işlevini açıklamaya çalışır. Psikolog Sigmund Freud – teorileri “bilinçdışı zihin” kavramı etrafında dönmektedir. Hayallerin bir kişinin baskısız düşünceleri ve arzularını zararsızca boşaltırmasının bir yolu olduğuna inanıyordu. Daha yeni bir teori, rüyaların bizim anılarımızı birleştirmemize ve düzenlememize izin verdiğini ve bir diğerinin de rüyaların sinir yollarını koruma ve sürdürmenin fizyolojik amacına hizmet ettiğini ileri sürmektedir. Bu fikirlere rağmen, diğer uzmanlar hayallerin rastgele anlamsız beyin aktivitesi patlamalarından başka bir şey olmadığını iddia ediyorlar.

7. Uykusuzluk: Yaygın Bir Uyku Bozukluğu

En sık bildirilen uyku bozukluğu, yetişkinlerin yaklaşık yüzde 10 ila 15’inde yaşanan uykusuzluktur. Uykusuzluklar uykuya dalmakta veya uykuda kalmakta zorluk yaşadığını bildirmektedir. Bazıları uyku haplarına veya alkole yönelmekle birlikte, uykusuzluğa yardımcı olmak için bir takım doğal alternatifler oluşturulmuştur. Uzmanlar düzenli egzersiz, tutarlı bir uyku takvimi ve uykusuzluk ile mücadele edenler için rahatlatıcı bir yatma zamanı rutini önermektedir.

Uykunun Önemli Gerçekleri8. Hypnic Jerks

Bazen 1. ve 2. uyku evreleri arasında garip bir şeyler olabilir. Belki de bu fenomeni deneyimlediniz: tıpkı sürüklenmeye başladığınızda, vücudunuz istemeden, ani bir düşme hissine yanıt olarak sarsıntılı bir şekilde titriyor. Uzmanlar, tamamen normal oldukları
konusunda ısrar ediyorlar, ancak nedeni belli değil. Bazıları beynin kasları gevşetirken, beynin yanlışlıkla vücudun düştüğünü kaydettiğini ve kendini “yakalamak” için sarsıldığını teorikleştiriyor.

Kaynakça:
https://www.britannica.com/list/9-fun-facts-about-sleep

Yazar: Merve Karaca

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku