Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kilo Vermeye Engel Durumlar Nelerdir?

0 434

Kilo Vermeye Engel Durumlar Nelerdir?Sağlıklı ve zinde bir vücuda sahip olmak hepimizin hayallerini süsler. Bu nedenle en başta fazla kilolarımızdan kurtulmak isteriz. Kilo vermek için; diyet yapmak, spora gitmek gibi yöntemlere başvururuz. Fakat tüm uğraşlarımıza rağmen kilo veremediğimiz durumlarla karşılaşabiliriz. Peki “Onca çabaya rağmen hangi adımda yanlış yapıyoruz?” ya da “Kilo vermemizi engelleyen durumlar nelerdir?” Aklınızdaki tüm soruların cevabını bu yazımda bulabilirsiniz.

Öğün atlamak: İş hayatının yoğunluğu, çocukların bakımı, ev işleri derken bazı yemek öğünlerini atlıyoruz. Atladığımız öğünlerde, saatinde yemek yemediğimiz için metabolizmamız yavaşlıyor ve bu durum bir sonraki öğünün vücudumuzda yağ olarak depolanmasını kolay hale getiriyor. Bu sebeple, öğün atlamamaya özen göstermeli ve “Az yiyorum, kilo almam.” mantığından vazgeçmeliyiz.

Kalorisi yüksek besinler tüketmek: Yediğimiz yiyeceklerin kalorisine dikkat etmeli ve porsiyon kontrolünü iyi bilmeliyiz. Temel prensibimiz, kalorili besinlerle yediklerimizi dengelemek olmalıdır. Örneğin, iki yemek kaşığı pilavın bir dilim ekmeğe denk geldiğini bilirseniz, pilavı yemeklerin yanına garnitür olarak tercih edebilirsiniz.

Kilo Vermeye Engel Durumlar Nelerdir?Egzersiz olmadan diyet yapmak: Yapılan diyetin başarılı olması için mutlaka egzersiz ile birlikte kombine edilmesi gerekir. Çünkü vücudumuzda ağırlık kaybı devam ederken, metabolizma hızı yavaşlar. Ağırlık kaybı hızının yavaşlamaması veya durmaması için egzersiz yapmak şarttır. Ayrıca egzersiz ve diyet bir arada yapıldığında, kaybedilen kilo kas kitlesinden değil, yağ kitlesinden gerçekleşir. Bir diğer durum da, egzersiz yaptıktan sonra yeteri kadar enerji harcadığınızı düşünerek, diyetinizde olmayan bir besini tüketmek, salatalarınızın içine sos katarak kalori bombası haline getirmek gibi hatalı beslenme şekilleridir. Bütün bu durumlar emeklerinizi boşa çıkarabilir.

Yetersiz egzersiz: Markete yürüyerek gitmek, merdiven çıkmak gibi rutinleşmiş hareketler spor sayılmaz. İyi yağ yakımını sağlamak için; yürüyüş yapmak , bisiklete binmek, yüzmek gibi sporlar düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Eğer günlük hayatınızda sporu aktif olarak yapan biriyseniz, yaptığınız sporun cinsi ve ne sıklıkla yapıldığı önemlidir. Çünkü her spor için harcanan enerji farklıdır.

Az uyku: Yapılan araştırmalar, az uykunun açlık duygumuzu kontrol eden leptin ve ghlerin adlı maddelerin miktarında artış sağlayarak, yemek yeme dürtümüzü harekete geçirdiğini göstermiştir. Ayrıca az uyku kişideki hareket kabiliyetini kısıtlayarak, aldığımız ve harcadığımız kalorinin dengesini bozmaktadır. Hareketsizlik yeteri kadar kalori harcamamıza sebep olmakta ve kilo alımını kolaylaştırmaktadır.

Yanlış ilaç kullanımı: Fazla kilolardan kurtulmak için rastgele yağ yakıcı ilaçlar kullanmak, ilaçların yan etkilerini bilmeden ya da birbirleriyle olan etkileşimlerini bilmeden üst üste kullanmak sağlığınız açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu ilaçlar, iştah açıcı, yağlanmayı arttırıcı, metabolizmayı yavaşlatıcı gibi etkiler yaratarak, kilo alımına sebep olabilir.

Kilo Vermeye Engel Durumlar Nelerdir?İnsülin direnci: Kilo verme hızını ciddi oranda ve olumsuz olarak etkilemektedir. İnsülin direnci, vücutta insülin salgılanmasına rağmen etkisini yitirdiği için metabolizma hızının yavaşlamasına sebep olmaktadır. Ayrıca vücuttaki yağ oranını arttırdığı için zamanla kişide obezite hastalığı görülmektedir. Günümüzde insülin direncinin sıklıkla görülmesinin sebebi, teknolojinin gelişmesiyle ofis ortamlarının daha çok kullanılıyor olması, ofis ortamında çalışanların fast food tüketiminin fazlalığı ve hareketsizlikten kaynaklanmaktadır.

Tiroid bozuklukları: Yemek yediğimiz zaman bunun enerjiye dönüşmesi tiroid sayesinde gerçekleşmektedir. Tiroid bezi bozukluğunuz varsa ve metabolizma hızının yavaşlığı ile boğuşuyorsanız kilo vermeniz oldukça zordur.

Psikolojik engeller: Depresyon, anksiyete, panik atak, şizofreni gibi rahatsızlıklar yapılan diyetleri olumsuz olarak etkilemektedir. Aşırı stres ise hormonal bozukluklara sebep olduğundan iştah düzensizliği yaratmaktadır. Bu durumlarda psikolojik destek alınması tavsiye edilmektedir.

Yazar: Dilara Yeten

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku