Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Üzümün Faydaları, Üzümden Pekmez ve Şarap Yapımı

0 1.647

pekmez

Ülkemizin çeşitliliği ve miktarı faydaları gibi çok olan en önemli ürünlerinden biri ‘üzüm’. Öyle ki Türkiye, en çok üzüm üreten 10 ülke arasında yer alıyor. Üzümün faydaları saymakla bitmiyor. Kabuğundan suyuna, suyundan çekirdeğine kadar değerlendirilebilen mucizevi bir meyve. İçindeki anti-oksidan özelliğinin; E vitamininden 50, C vitamininden ise 30 kat daha fazla olması ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyor.

– Siyah üzümün kabuğundaki ‘Resveratra’ maddesi beyin hücrelerini korumaktadır.

– Çekirdeğindeki ‘Quersetin’ maddesi kan yapımına yardımcıdır.

– Kanserden koruyucu etkisi mevcuttur.

– Beyinin enerji kaynağıdır.

– Kireçlenmeyi önler.

– Nefes darlığına iyi gelir.pekmez2

– Kalbi kuvvetlendirir.

– Kuru üzüm unutkanlığa ve kansızlığa faydalıdır.

– Kara üzüm mide hastalıklarında yararlıdır.

– Bağışıklık sistemini güçlendirir.

-Zayıflama rejimlerinde kullanılır.

Üzümler şaraplık ve sofralık üzüm olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ev koşullarında üzümü nasıl değerlendirebileceğimizi düşündüğümüzde akla ilk ‘pekmez’ yapımı geliyor.

1 kg pekmez; bomesi 11, şıra randımanı % 70 olan 5-6 kg üzümden üretilmektedir.

-PEKMEZ YAPIMI-
Pekmezlik üzümler toplanıp çeşitli şekillerde sıkılır ve şırası (üzüm suyu) elde edilir. Elde edilen şıra 50 – 60 ‘C de 10-15 dakika kaynatılır. Daha sonra % 50- 90 kireç içeren pekmez toprağı ilave edilir. Pekmez toprağının katılmasının nedeni şırayı durultmak, süzmeyi kolaylaştırmak ve şıra ekşiliğini azaltmaktır.

4-5 saat dinlendirilen şıranın dibinde tortu oluşur. Berrak kısmı kaynatma kazanına boşaltılır. Şıra kaynadıkça köpük oluşur, bu köpükler kepçeyle alınır. İyice kaynar, kendine has pekmez kokusu yayar. Böylece pekmezin kıvama geldiği anlaşılabilir.

Peki şaraplık üzümüm var şarap yapmak istiyorum diyorsanız bunu kendi koşullarınızda nasıl yapacaksınız..

pekmez3

-ŞARAP YAPIMI-
Çekirdekli siyah üzümler toplanıp saplarıyla birlikte sıkılır. Şırası elde edilir. Büyük bir kazanın içine posalarıyla birlikte konulur. Günaşırı karıştırılır. Normal olarak mayalanma başlamış olur. Karıştırdıkça posalar dibe çöker. Bir müddet böyle bekletilir.

Şıra kazandan süzülerek alınıp başka bir kazana taşınır. Kalan posalar tekrar sıkılır. Bu işlem bitene kadar devam edilir.

Daha sonra şarap şişelere konulur ve şişelerin ağzına mayalanma işlemi devam ettiği için limon konulur ve bekletilir. Dibindeki tortudan dolayı fazla oynatmadan başka şişelere taşınır. Şarabı koyduğunuz şişe hava da almaması için tamamen doldurulmalıdır. Şişe yatık şekilde saklanır.

İster meyve olarak tüketin ya da kurutun, ister pekmez yapın, ister pestil yapın, isterseniz de şarap yapın üzüm sizi yanıltmadan mutlaka geriye sağlık olarak dönecektir.

Yazar:Eda Aydın

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku