Vetiver yağı Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Batı Afrika’da geleneksel tıpta binlerce yıldır kullanılmaktadır. Hindistan’a özgüdür ve hem yaprakları hem de kökleri çeşitli kullanımlara sahiptir. Bu yağ, canlandırıcı, yatıştırıcı, iyileştirici ve koruyucu özellikleri nedeniyle değerli bir bitki olarak bilinir. Doğal bir vücut soğutucu olduğundan tropik ülkelerde herkes tarafından kullanılmaktadır. Aslında Hindistan ve Sri Lanka’da huzur yağı olarak bilinmektedir. Bazı kullanımları arasında sıcak çarpmaları, eklem rahatsızlıkları ve cilt problemlerinin tedavisi yer alır. Bu yağı kullanmak, vücutta enerji tükendiğinde enerji seviyelerini artırmanın bir yoludur.
Ayrıca, vücudu çok yüksek sıcaklıklarda soğutmak, kaygı ve sinirlilik duygularını yatıştırmak için kullanılır. Yapılan son araştırmalar, vetiver yağının DEHB ve DEB semptomlarını hafiflettiği ve ayrıca libidoyu arttırdığı, uyku problemlerini ilaçsız düzelttiği bilinmektedir. Bu faydalarının yanında ev konforunda yararlanılabilecek bir dizi faydaları vardır; Esansiyel yağlı cilt bakım ürünleri ve yatıştırıcı yağ kombinasyonları için mükemmeldir.
Vetiver Otu ve Bileşenleri
Bilimsel adı Chrysopogon zizanioides olan vetiver yağı, Hindistan’a özgü buğdaygiller ailesinin çok yıllık bir üyesidir. Batı ve kuzey Hindistan’da khus olarak bilinir. Vetiver en çok sorgum ile ilişkilidir, ancak limon otu, palmarosa ve citronella yağı gibi diğer kokulu otlarla birçok morfolojik özelliği paylaşır. Vetiver çimleri beş feet yüksekliğe kadar büyüyebilir; sapları ve yaprakları uzun ve incedir. Çiçekleri kahverengimsi-mor bir renktedir ve çoğu kök sisteminden farklı olarak, çim kökleri aşağı doğru büyür ve sekiz metrede (bazı ağaç köklerinden daha derin) derinleşebilir. Bu bitki kuraklığa karşı oldukça dayanıklıdır ve toprağı erozyona karşı korumaya yardımcı olabilir. Kökler çok derinde olduğu için kolayca yerinden çıkmazlar; bu nedenle toprak kaymalarını ve kaya düşmelerini önlemek, demiryolu kesimlerini ve setlerini stabilize etmek için kullanılmıştır. Ayrıca bitki yüzey suyunun akışını engelleyerek su akışını yavaşlatır. Vetiver yağı bu bitkinin kök kısımlarından damıtılmaktadır ve 100’den fazla bileşen içerir. Sarı-kahverengi renktedir, tatlı, odunsu ve dumanlı bir koku olarak tanımlanmaktadır. Paçuli ve sandal ağacı esansiyel yağına benzer şekilde, kokusu yaşlanma ve bitkinin bulunduğu yere bağlı olarak değişir.
Her ne kadar kumlu, killi, tropikal, alt tropikal veya Akdeniz iklimi toprağında yetişse de, diğer çeşitli toprak türleri ve iklimlerde yetiştirmek mümkündür. Vetiver, alkalin, yüksek asidik veya tuzlu toprak türlerinin yanı sıra yüksek düzeyde ağır metal, manganez ve alüminyum içerenleri tolere edebilir. 50 ° C’ye (122 ° F) kadar ve -10 ° C’ye (14 ° F) kadar düşük sıcaklıklara dayanma kabiliyetiyle kuraklığa ve donmaya karşı dayanıklıdır; bununla birlikte, 5 ° C’nin (41 ° F) altındaki sıcaklıklar, köklerin hareketsiz kalmasına neden olurken, don, sürgünlerin hareketsiz kalmasına veya ölmesine neden olur.
Bitkinin yeraltında kalan kısımları düşük sıcaklıklara dayanabilir ve bitki gelişmekte olan hava koşulları ile yeniden büyüyebilir. Ayrıca yıllık minimum 450 mm yağış alan bölgelerde de gelişebilir. Tam gölgeye duyarlılık ile güneşten uzak tutulursa daha yavaş büyümektedir ve bu özellikle genç bitkiler için geçerlidir. Genellikle, Aralık ve Şubat ayları arasında toplanır ve kümeler kökleri tarafından manuel olarak kazılır. Mekanik hasat için, kökleri çekmek için traktörle çizilmiş bir kulaklı pulluk kullanılabilir. Manuel hasat ile karşılaştırıldığında, bu yöntemle kökler % 15 daha yüksek iyileşme oranına sahiptir. Esansiyel yağ üretimi için amaçlanan vetiver kökleri, bitki ekildikten sonra 18 ay ile 2 yıl arasında hasat edilir. Hasatın zamanlaması önemlidir, çünkü köklerin verimi ve yağ yüzdesi çevresel koşullara bağlı olarak değişir. Erken bir hasat daha yüksek miktarda uçucu yağ verir, ancak bu yağ düşük değerli kaynamaya sahip olur, bu da değerli yüksek kaynama bileşenlerinden yoksundur. Kökler ekildikten 2 yıl sonra hasat edilirse, uçucu yağın kalitesi artar, ancak yağ verimi önemli ölçüde azalır.
Vetiver Oil Tarihçesi ve İlginç Gerçekler
Vetiver yağı binlerce yıldır Ayurveda tıbbında dengesizlikleri tedavi etmek, kas ağrıları, ateş, artrit ağrısı ve baş ağrısı gibi sağlık bozukluklarını iyileştirmek için kullanılır. İlginç bir kullanımı ise, evlilik öncesi gelinleri kutsallaştırdığına inanılırmış ve bu yüzden bu yağla gelinlere masaj yapılırmış. Temizleme ve tedavi edici özellikleri nedeniyle, kişiyi içeriden iyileştirdiği bilinmektedir. Odunsu ve karışık aroması nedeniyle, parfüm endüstrisinde sıklıkla kullanılır ve daha erkeksi bir koku sağlar. Binlerce yıldır vetiver çimenleri çatı sazları, kilimler, sepetler ve perdeler yapmak için kullanılmıştır.
Hindistan’da kökleri, kurutulur ve daha sonra pencere perdesi olarak dokunur; perdeler pencereden gelen temiz havayı soğutur, bu nedenle sıcak yaz aylarında odalar taze ve havadar olur. Bazen de perdelere su püskürtülür, böylece içinden geçen sıcak hava serin ve hoş kokulu bir esinti yaratır. Günümüzde, vetiver malç olarak kullanılmaktadır, çünkü kahve, kakao ve çay tarlalarında yabancı ot kontrolü olarak yararlıdır. Vetiver yapraklarının tüylü dokusu aynı zamanda haşere uzaklaştırıcı görevi görür; larvalar yaprakların üzerine bırakıldığında hareket edemezler, bu nedenle yere düşer ve ölürler.
Vetiver Yağı Nasıl Çıkarılır?
Vetiver Esansiyel Yağı, bitkisinin köklerinden ya da rizomlarından buharla damıtılır. İşleme yöntemi önce hasat edilen köklerin bitkinin hava kısımlarından ayrılmasını, daha sonra köklerin iyice yıkanmasını içerir. Daha sonra, kurutmayı kolaylaştırmak için daha kısa bir boyuta dilimlenir. Nihai yağın gelişmiş bir aromaya sahip olması için gölgede 1-2 gün kurutulur. Kökleri güneş ışığında kurutmak daha düşük yağ verimi sağlar. Daha sonra, kökler yağlarını çıkarmak için buhar veya hidro-damıtılır. Damıtık bir uçucu yağa ve bir hidrosole ayrıldığında, yağ sıyrılır ve süzülür. Paçuli ve sandal ağacına benzer şekilde, vetiver esansiyel yağı da yaşla birlikte gelişir, bu nedenle yağın yeşil ve dünyevi kokusunun daha derin, daha tatlı ve daha dolgun olmasını sağlamak için boşaltılan yağın birkaç ay genellikle 6 yaşlanmasına izin verilir. Ortaya çıkan vetiver yağı kalındır ve rengi altın kahverengiden sarı kahverengiye kadar değişir. Dünyevi, odunsu ve zengin kokulu güçlü bir aroma yaymaktadır. Yetiştirildiği bölgeye bağlı olarak, tatlı, dumanlı veya çiçek notu da olabilir. Aromasının, Paçuli’nin bir limon notu ile kokusunu düşündürdüğü, aynı zamanda orman ve sulak alanların kokusuna sahip olduğu söylenmektedir.
Vetiver Yağı Nasıl Bulunur?
Bu yağı aktarlarda veya çevrimiçi bitkisel yağ satan mağazalardan satın almak kolaydır. Ürünün yüzde 100 vetiver esansiyel yağı olduğunu gösteren saygın ve organik markalar vardır. Vetiver yağı bergamot, sedir ağacı esansiyel, sardunya, zencefil esansiyel, yasemin, lavanta esansiyel, limon, limon esansiyel, portakal, paçuli esansiyel, gül veya sandal ağacı esansiyel yağı ile iyi karıştırılabilir. Bununla birlikte vetiver süngeri de satın bulmak mümkündür. Lif kabağı tipi sünger, köklerinden yapılır, ölü cilt hücrelerini pul pul dökmek ve vücuttaki dolaşımı iyileştirmek için kullanılır. Hoş, odunsu-narenciye bir kokusu vardır ve antibakteriyel özelliğe sahiptir.
Vetiver Yağının Kullanımı
Vetiver yağını evde kullanmanın bazı kolay yolları vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Temiz vetiver köklerini 2-3 saat soğutulmuş kaynar suya batırarak vetiver suyunu yapmak mümkündür. Bu suyun sakinleştirici bir faydası vardır ve bunun yanında kan temizleyicidir. Ayrıca, serinletici ve ferahlatıcı bir his vermek için saçı durulamak için de kullanılabilir.
• Banyo suyuna 5-10 damla vetiver yağı damlatılabilir, çünkü bu vücuda hem koku verir hem de serin tutar. Bu sayede aşırı ısınmayı önler, rahatlama ve uykusuzluğa yardımcı olur. Sakinleştirici sonuçları artırmak için, vetiver yağını lavanta ve gül esansiyel yağlarıyla da birleştirilebilir.
• Zihne ve ruh haline fayda sağlamak için vetiver yağı bileklere, göğse ve boyna 1-2 damla sürülebilir.
• 3–5 damla vetiver yağını eşit parçalarla jojoba yağı ile karıştırarak sakinleştirici masaj yağı yapılabilir. Bu kombinasyon cildi temizler, nemlendirir ve zihni huzur içinde bırakır.
Vetiver Yağının Olası Yan Etkileri
Bu uçucu yağ, tahriş edici, duyarlı ve toksik olmayan bir madde olarak tamamen güvenlidir. Emzirilen bebek üzerindeki etkileri konusunda yeterli bilgi olmadığı için hamile veya emzirirken kullanılmamalıdır. Vetiver yağı, daha küçük tıbbi dozlarda alındığında ve suyunun tüketimi ise güvenli kabul edilir. Bazı kaynaklar, vetiver yağının ağızdan alındığında düşüklere neden olabileceğini iddia etmektedir, ancak bu yan etki için yeterli kanıt yoktur. Ayrıca günümüzde bilinen hiçbir ilaç etkileşimi yoktur.
Kaynakça:
food.ndtv.com/fitness/5-surprising-benefits-of-vetiver-essential-oil-for-your-body-and-mind-1686318
www.youngliving.com/blog/8-reasons-you-should-be-using-vetiver/
Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu