Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yabancı Plakalı Araçlar Türkiye’de Ne Kadar Süre Kalabilir?

1 870

Yabancı Plakalı Araçlar Türkiye'de Ne Kadar Süre Kalabilir?Türkiye Cumhuriyeti, yasaları doğrultusunda vatandaşlarına araç kullanabilme imtiyazını açık bir şekilde tanımıştır. Ancak bunu belli başlı bazı şartlara bağlamıştır. Örneğin, araç ithali ve ticareti devletin tekelinde olan bir konudur ve de devlet bunu yasalarla güvence altına almış ve de yurttaşların ya da yasal statüye sahip kurumların hangi durumlarda araç ithal hakkına sahip olduğunu da açıkça düzenlemiştir. Türkiye uyguladığı doğrudan ve dolaylı vergilerle çok düşük fiyatlara aldığı araçları binlerce liraya vatandaşına satmaktadır. Örneğin 2000cc bir aracı Almanya’dan 35 bin avroya alan Türkiye, bu aracı anahtar teslim 110 bin avrolara varan rakamlarla vatandaşlarına satmaktadır. Bu sayede ülkenin var olan ticaret açığını da ortadan kaldırmayı amaçlayan Türkiye, vatandaşına çok büyük bir yüklese de bu konuda yapılacak herhangi bir şey yoktur. Ancak bazı kişilere gümrükten muaf araç ithalatı konusunda müsaade getirilmiştir. Bu şahıslar şartları taşımaları halinde herhangi bir gümrük ücreti ödemeden var olan araçlarını Türkiye’de kullanabilmektedir. Bu makalede konu edilen husus ise, yabancı plaka sahibi araçların Türkiye Cumhuriyeti’nde kullanım şartlarıdır. Eğer yabancı plakalı bir aracınız varsa ve de Türkiye’de bu aracı kullanma fikrinde iseniz bu durumda makalemiz tam da size uygun bir meseleyi ele almıştır.

Öncelikle bilinmelidir ki, Türkiye’de yabancı plakalı araçların kullanılması da yine yasal statü altına alınmış bir konudur. Bu bağlamda eğer yabancı plakalı bir aracınız varsa ve de Türkiye sınırları dahilinde bunu kullanmak istiyorsanız, bu durumda bazı kısıtlamalarla karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Öncelikle, yabancı plakalı araçlar Türkiye’de en fazla 6 ay süreyle kalabilirler. Bunun bazı istisnaları vardır; onlara ilerleyen satırlarda yer verilecektir. Eğer T.C. vatandaşı iseniz ve de Türkiye’de ikamet ediyorsanız bu durumda yabancı plakalı aracınızı, 6 ay kadar Türkiye’de kullanmanız mümkündür. Bu süre kati süredir ve de aşılması halinde cezai yaptırımı söz konusudur. 6 aylık süre dolmadan aracınızı ya gümrüğe teslim etmeniz ya da hudutlardan birinden dışarı çıkarmanız gerekir. Gümrüğe teslim edilen araç belirli bir süre sonrasında kamu malı haline gelir. Bu konuda teslim edilen gümrük merkezinden bilgi temin etmeniz yararınıza olacaktır. Gümrüğe teslim etmek yerine aracınızı yurtdışına çıkarır iseniz bu durumda araç yurt dışına çıkış tarihi itibariyle 6 ay boyunca bir daha Türkiye’ye sokulmaz. Eğer Türkiye’de 6 aylık süre tamamlanmadan çıkış yapıldıysa 6 ayın tamamlanmasına kadar kalan süre için tekrar Türkiye’ye geçiş yapılabilir.

Yabancı Plakalı Araçlar Türkiye'de Ne Kadar Süre Kalabilir?Eğer araç geçici yabancı plakaya sahip ise, bu durumda gümrük memuru yurda girişte size araç için ne kadar oturum verdiğini söyleyecektir. Bu süre aşılmadan araç ya dışarı çıkarılmalı ya da Mavi Plaka’ya çevrilmelidir. Görüldüğü gibi yabancı plakalı araçların Türkiye’de aktif bir şekilde kullanılması geçicidir. Ayrıca son 6 ayını yurtdışında geçirmiş T.C. vatandaşı ya da yabancı uyruklu biri, 2 yıl süreyle kullanabileceği aracınızı Türkiye’ye getirebilir. Burada aranılacak en önemli kriter, kişinin son 6 ayını yurtdışında geçirmiş olmasıdır. Bu durumda yabancı plaka ile Türkiye’de 2 yıl kadar kullanım imtiyazından istifade edilebilir. Eğer bu şart sağlanmıyorsa ve de kişi aracını 6 aylık süre henüz dolmadan yurtdışına çıkarıp, orada muvazaalı bir işlem sonrasında alım satım yapmış gibi gösterip tekrar yurda sokmaya çalışıyorsa bu durumda çok ciddi bir suç söz konusu olur ve de yaptırımı ağırdır. Vergi kaçırma da dahil muvazaalı işlem yapılması sebebiyle gerek araca el konulması gerekse de suçu işleyen şahsa kaçakçılık suçu da dahil olmak üzere bir dizi suçtan yargılama başlatılabilir. Bu yüzden eğer aklınızda böyle bir fikir varsa bundan vazgeçmeniz sizin yararınıza olacaktır. Eğer çevrenizde böyle işlere bulaşmış şahıslar var ise, bu durumda ihbar müessesi, vatandaşlık sorumluluğu kapsamında olduğundan kesinlikle kullanılmalıdır. Türk makamları her yıl başta Gürcistan ve Bulgaristan olmak üzere yabancı plakalı binlerce araca el koymakta ve bu konuda ciddi anlamda cezalar vermektedir.

Kaynakça:
https://www.google.com.tr/amp/www.eurovizyon.co.uk/haber/amp/51510

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Borhan diyor

    Merhaba ben borhan Ula nasip olursa Makedonya ya şirket kurmak istiyorum ama yılın yüzde 90 I Türkiye de kalcam bu şekilde nasıl araç getirebilirim

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku