Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yabancıların Kosova Ve Sırbistan Sınırına Geçiş Sorunu

1 3.375

Yabancıların Kosova Ve Sırbistan Sınırına Geçiş Sorunu1991 yılında Sovyet Sosyalist, Cumhuriyetler Birliği’nin çökmesiyle beraber komünizmin sona ermesi beraberinde Yugoslavya’nın da parçalanmasını sağlamıştır. Bu sayede doğu ile batı arasında II. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan Soğuk Savaş da böylelikle son bulmuştur. Balkan coğrafyası Osmanlı İmparatorluğu sonrasında parça parça olmuş ve de bu bölgede irili ufaklı birçok devlet bağımsızlığını ilan etmiştir. Bunlardan Avrupa’ya coğrafi olarak daha yakın olan ülkeler Yugoslavya çatısı altında bir araya gelmiş ve de Türkçesi ”Doğu Slav Prensliği” olan bu devlet kurulmuştur. Uzun yıllar Sırp lider Tito tarafından yönetilen bu ülke kısmen başarılı kısmen de başarısız bazı işlere imza atmıştır. Ekonomik olarak Ruslardan pek de farklı olmayan yapıya sahip olan Yugoslavya, ciddi anlamda finansal krizlerle karşı karşıya kalmıştır. Doğal olarak karşılaşılan finansal krizler başka krizleri de tetikleyince, insanların hürriyet arama hakkını kendilerinde bulmaları beraberinde Yugoslavya’nın parçalanmasını getirmiştir. İçinde Sırbistan başta olmak üzere, Hırvatistan, Slovenya, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya gibi ülkeleri barındıran Yugoslavya, 1991 yılıyla beraber ayaklanmaların merkez üssü noktasına gelmiştir.

Yabancıların Kosova Ve Sırbistan Sınırına Geçiş SorunuUzun süre Rusların güdümünde olan Yugoslavya’nın parçalanması başta Almanlar olmak üzere Amerikalılar tarafından da ilgi ile karşılanan bir durum olmaktan öteye geçmemişti. Bu durum her ne kadar parçalanma olarak görülse de beraberinde çok ciddi anlamda yıkımları da getiren bir kısmı soykırım haline gelmişti. Özellikle de Bosna’ya bağlı Srebrenica kasabasında yaşananlar Avrupa kıtası tarihine II. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan en büyük katliam olarak geçmiştir. Bağımsızlık mücadelesi veren ülkelere karşı direnen Sırbistan, Yugoslavya yıkılmasın diye son derece çaba göstermiştir. Bu çaba çoğu zaman katliamlarla desteklenmiş ve bu da dünya halkı tarafından kınanmıştır. Teker teker bağımsızlıklarını kazanan eski Yugoslavya ülkeleri, kendi mevzuatlarını ve de meclislerini hayata geçirmiş ve de bunlar dünyanın neredeyse bütün ülkeleri tarafından da tanınmıştır. Bağımsızlığını kazanan ülkeler olmasına karşın bu uğurda mücadele vermesine karşın bunu başaramayanlar da vardı. Bunlar arasında en önemlisi şüphesiz Kosova’dır. Kosova, Yugoslavya parçalandıktan sonra daha önce de olduğu gibi Sırbistan’ın parçası olmaya devam etmiştir.

Yabancıların Kosova Ve Sırbistan Sınırına Geçiş SorunuSırbistan ve Karadağ tek bir ülke olarak hareket etse de 2000’li yılların ortalarında Karadağ da bağımsızlığını kazanınca Sırbistan da tek millete sahip bir bağımsız ülkeye dönüşmüştür. Ancak Arnavut kökenli olan Kosovalılar ise halen Sırbistan’ın bir parçası olmak istemeyince tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu bağımsızlık 2008 yılında ilan edildiğinde bunu ilk tanıyan ülkeler arasında Türkiye de bulunmakta idi. Dünya üzerinde birçok ülke bu bağımsızlığı tanısa da Sırbistan, Kosova‘yı halen kendi parçası olarak görmekte ve de bu bağımsızlığı geçerli saymamaktadır. Bu yüzden Kosova ile Sırbistan arasında ciddi anlamda bir sınır sorunu yaşanmaktadır. Bu sorun ne yazık ki halen devam etmekte, eğer Kosova üzerinden Sırbistan’a gitmek isterseniz ve de Kosova ya da Sırbistan vatandaşı değilseniz bu durumda ciddi bir sorunla karşı karşıyasınız demektir. Çünkü Sırbistan’dan Kosova’ya her ne kadar halen geçiş mümkün olsa da Kosova’dan Sırbistan’a geçiş mümkün değildir. Bu durum yabancı uyruklu kişiler için söz konusudur. Bu yüzden Kosova’dan Sırbistan’a geçiş yapmak yerine başka bir ülkeye Kosova üzerinden geçiş yapıp ki bu ya Makedonya ya da Karadağ’dır, bu ülkeler üzerinden Sırbistan‘a girebilirsiniz. Aksi halde sınırda alı konulur ve de geçişinize asla izin verilmez.

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Yusuf diyor

    Ben kosovada. Sırbistana geçmek istiyorum bilet aldım acaba sırbistanın kimlik ile giriş başladığı için geçiş yapabilirmiyim .

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku