Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yan Flüt Notaları Nelerdir? Nasıl Çalınır?

0 1.271

Yan flüt; bir orkestrada bulunan en yüksek notalardan bazılarını çalan, nefesli bir sazdır. Tüm tutuş pozisyonlarıyla birlikte öğrenmek ürkütücü gelse de kolayca öğrenilebilir.

Tek yapılması gereken notaları değiştirerek çalmak olan yan flüt notaları nelerdir? Bir yan flüt nasıl çalınır konusunda biraz pratik ve biraz disiplin yeterlidir. Temel olarak iki flüt çeşidi vardır:

  • Öğrenci modeli (başlangıç modeli) ve
  • Orta/ileri düzey flüt

Öğrenci modeli flütler, C ayak eklemine sahip olurken, bu modellerde en düşük nota, piyanoda orta C’ye denk gelir. Orta ve ileri düzey flüt modelleri; genel olarak ayak ekleminde bir nota, daha düşük çalınır. Düşük B, bu model flütlerdeki en düşük notaya denk gelir.

Bir Yan Flüt ile Kaç Nota Çalınabilir?

Yan Flüt Notaları Nelerdir? Nasıl Çalınır?

Çoğu flüt genel olarak 4 oktav C’ye kadar çalınabilir. Standart C’den daha yüksek notalar da vardır. İleri düzey flüt çalanlar ise daha yüksek harmoniler ortaya çıkarabilir.

Standart öğrenci flütü modellerinde C ayak eklemli bir flütte, 3 oktav kromatik olarak 36 nota çalınabilir. Bir B ayak eklemli flüt çalıyorsanız 4 oktav C üzerine çıkmak için ortalama 38 ve üzeri notayı çalma olanağı bulunur.

Yan Flüt Modelleri İçin: https://www.yonkamuzikmarket.com/yan-flut

Başlangıç Flütü Nasıl Olmalıdır?

Flüt çalmaya başladığınız ilk andan itibaren, yeni başlayanlar için başlangıç flütü tavsiye edilir. Çünkü ileri düzey bir flüt için, daha fazla havaya ihtiyaç duyulur. Bu yüzden başlangıç flütleri, yeni başlayanlar için idealdir.

Başlangıç flütleri;

  • İleri düzey flütler gibi, aşırı havaya ihtiyaç duymaz.
  • Doğru tuşlara basılarak, doğru notaları çalar.
  • Orkestrada bulunan diğer enstrümanlarla uyumludur.
  • Kolayca tamir edilir ve ayarlanabilir.
  • Fiyatları uygundur.
  • Küçük eller için daha uygundur.

Yan flüt notaları nelerdir? Konusunda bilgi almak yanında yeni flüt çalmaya yeni başladıysanız, bir başlangıç flütü için Yonka Müzik Market üzerinden flüt çeşitlerini görebilir, uygun fiyatlar ve esnek ödeme seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

Yan Flüt Nasıl Çalınır?

Yan flüt nasıl çalınır konusunda ilk adım doğru duruş ve nefes alma tekniğini bilmektir. Nefesli sazların en önemli özelliği, nefes kontrolü yapmaktır. Flütler çok fazla hava kullandığı için, doğru duruş ve doğru nefes alma teknikleri geliştirmek gerekir.

Akciğerlerin tam kapasite dolması için çoğu zaman ayakta çalınsa da oturarak da çalınır. Oturarak çalarken; dizler dik açıyla bükülür. Ayaklar yere düz ve sırt düz olacak şekilde sandalyeye yarım oturulmalıdır. Ayaklar, doğrudan diz altına alınmalıdır.

Yan flüt çalınırken;

  • Derin bir nefes alınarak, hafif bir gülümsemeyle nefes verilir.
  • Nefes verilirken, dudakların şeklinin bozulmaması gerekir.
  • Üretilen perde, nefes hızına bağlı olarak değişmektedir.
  • Nefesin hızlı olması, daha yüksek ses tonu anlamına gelir.
  • Nefesin yavaş olması, daha düşük ses tonunun oluşmasını sağlar.

Tüm bunların yanında yan flüt notaları nelerdir konusunda notaları öğrenmek, flüt çalma tekniğini öğrenmek için iyi bir başlangıçtır.

Yan Flütte Ses Aralıkları Nasıl Düzenlenir?

Yan flütte iyi bir ses üretmek için, üflerken dilin hareketine dikkat etmek gerekir. Ses aralıklarını ayarlarken, flüt ağız açıklığının büyük önemi vardır.

  • Geniş ağız açıklığında nefes hızı yavaş olmalıdır.
  • Normal ağız açıklığında nefes hızı normal olmalıdır.
  • Dar ağız açıklığında ise nefes hızı hızlı olmalıdır.

Nefes hızının yavaş olması düşük tonları, nefes hızının normal olması orta tonları ve nefes hızının daha hızlı olması ise yüksek ses tonlarının çıkmasına olanak tanır.

Yan Flüt Notaları Nasıl Öğrenilir?

Yan flüt notaları nelerdir konusunda ilk olarak her bir işaretçi için zaman ayırmalı ve notaların hangi parmaklara denk geldiği öğrenilmelidir. B bemol majör ölçeği, notaların öğrenilmesinde ilk adımdır.

Sonrasında; C bemol, D bemol, E bemol, F, G, A ve ardından tekrar ek olarak B bemol notaları öğrenilir. Ardından B düz majör ölçeğini öğrenerek, notaların mantığının anlaşılması daha da kolaylaşır.

A bemol, basılı dört tuşa sahipken, Düz B bemol’a geçmek için sol üçüncü parmak kaldırılmalı ve sağ işaret parmağı, aşağı doğru bastırılmalıdır. Sonrasında C bemol için sol baş parmak ve sağ işaret parmağı kaldırılır.

Diğer Müzik Aletleri İçin: https://www.yonkamuzikmarket.com/muzik-aleti

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku