Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yonca Bitkisi ve Kullanım Alanları

0 1.137

Yonca (Medicago sativa), “yemlerin kraliçesi” olarak da bilinen bir bitkidir. Yonca bitkisinin yapraklar ve genç sürgünler gibi çoğu kısmı yenilebilir. Bitkinin filizi, garnitür için çeşitli yemeklere eklenebilir veya salata yeşillikleri yerine kullanılabilir. Ayrıca tarım dünyasında atlar, inekler ve tavuklar gibi canlıların beslendiği saman olarak bilinir. Tarihsel olarak yonca bitkisi, atlarının bir kez yenilince enerji ve performans artışı kazandığını fark eden Arap atı sahipleri tarafından keşfedilmiştir. Yonca yiyen insanlarda benzer yararlar elde etmiş ve bu sayede itibarının dünyaya yayılmasına yardımcı olmuştur.

Yonca Bitkisinin Görünümü

Yonca bitkisi tamamen büyüdüğünde, tek taraflı kümeleri olan çiçekler üretir, her kümenin baklagiller şeklinde 10 ile 20 mor yaprakları vardır. Ayrıca bir metreye kadar uzayabilir ve kökleri yere kadar 15 metreye yayılabilir ve bu da kuraklığa karşı dirençli olmalarını sağlar. Yaprakları, üç yaprakçıktan oluşan, sap arasına dağılmıştır.

Yoncanın Tarımda Kullanımı

Yonca, tarım dünyasında bazı hayvanların beslenmesinde saman olarak kullanıldığı bilinir. Yoncadan saman yapmak için, bitkilerin daha sonra toplandıkları erken çiçeklenme dönemine kadar büyümelerine izin verilir. Daha sonra, hayvanlara beslenmeden önce kurutulur ve sertleştirilir. Yonca ayrıca bazı ülkeler için ekonomik açıdan önemlidir, çünkü hayvan tüketimi için diğer ülkelere ihraç edilmektedir.
Çiftçiler için, yonca popülerdir, çünkü toprağa azot ekler, bu da azotlu gübre kullanma ihtiyacını ortadan kaldırır. Mahsuller döndürüldüğü zaman, toprağa bırakılan yonca toprağında bırakılan azot yeni mahsuller tarafından emilecektir, bu da hasat kalitesini arttırmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca çiftçilere çok para kazandırabilir çünkü artık gübre satın almak zorunda kalmazlar.
Yonca, bir böcek veya yararlı böcekleri çeken bir bitki olarak sınıflandırılır. Ekinlerle beslenen çok fazla parazit böcek bulunduğundan, bu hasattın kalitesini ve miktarını azaltabilir. Nesli tükenmekte olan mahsullerin yanına yonca dikmek parazit böcekleri yonca çeken faydalı böcekler tarafından tüketilmeye yönlendirebilir. Böcek ilacı kullanımı da bu yöntemle önlenebilir.

Yonca Filizlerinin Çeşitli Sağlık Faydaları

Yonca Bitkisi ve Kullanım Alanlarıİnsanlar, yoncadan küçük boyutlarına rağmen, sağlık yararlarını sağlamaya yardımcı olabilecek çeşitli vitamin ve mineraller içeren alfalfa filizi tüketerek faydalanabilirler. Yoncanın sağlığa olan faydalarından bazıları aşağıdaki gibidir;
• Sindirim sağlığını iyileştirme: Tek bir fincan yonca filizi, bağırsak hareketlerini iyileştirmeye yardımcı olan 9 gramında 0,6 gram diyet lifi içerir. Ek olarak, diyet lifi, gastroözofageal reflü hastalığı, kabızlık, hemoroitler ve duodenum ülseri gibi sindirim bozuklukları riskini azaltabilir.
• Enflamasyonu azaltma: Araştırmalar, yonca filizlerinin vücuttaki sistematik enflamasyonu azaltmaya, kronik hastalığı ve oksidatif stresi önlemeye yardımcı olabilecek yüksek seviyede C 11 vitamini içerdiğini göstermiştir.
• Serbest radikallerle mücadele: Bazı hayvan çalışmaları, yonca’nın, değişik etkileri olan antioksidan özellikler içerdiğini göstermiştir. Bir örnekte, araştırmacılar yonca’nın reaktif oksijen türlerinin (ROS) üretimini azaltmaya yardımcı olduğunu belirtirken, başka bir çalışmada lipopolisakaritin neden olduğu enflamasyonu önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir.
• Diyabeti yönetmek: Pakistan Farmasötik Bilimler Dergisi’nde yayınlanan bir fare araştırmasında, yonca filizlerinin uygulanmasının antihiperlipidemik ve antihiperglisemik özelliklere sahip olduğunu keşfedilmiştir.
• Düşük kolesterol seviyeleri: Klinik Araştırmalar dergisinde yayınlanan bir araştırmada, yoncaların HDL kolesterol seviyelerini değiştirmeden maymunlarda hiperkolesteroleminin (kandaki yüksek kolesterol seviyeleri) azaltılmasına yardımcı olduğunu belirtilmiştir.
Yonca bitkisi nasıl yetiştirilir?
Yonca filizlerini ekmek veya büyütmek çok zor değildir çünkü onlar filizlenene kadar sadece tohum yetiştirilir. Kendi filizlerinizi büyütmenin bir diğer avantajı, ticari olarak yetişen filizi satın almaktan kaynaklanan hastalık ve böcek ilaçlarından uzak durulmasıdır. Başlamak için üç öğeye ihtiyaç duyulur: Yonca tohumları, bir tohum tepsisi ve organik saksı toprağı. Malzemeler temin edildikten sonra aşağıdaki prosedürü izlenerek yonca yetiştirilir.
1) Tohumlar suyla dolu bir kabın içinde bekletilir. Bu çimlenme sürecine başlanılmasına yardımcı olan bir uygulamadır.
2) 1 inç kalınlığa ulaşana kadar tepsiye eşit miktarda toprak eklenir, daha sonra bir sulama kabı kullanarak suyla hafifçe nemlendirilir. Toprağın üstüne yavaşça bastırılır böylece tohumların bir kısmının toprağın yüzeyinde kalması sağlanır.
3) Tohumlar toprağın üzerine eşit şekilde yayılır, sonra nemi korumak için başka bir tepsi ile üzeri örtülür.
4) Tohumların kurumamasını sağlamak için birkaç gün boyunca toprak nemli tutulur.
5) Filizler yaklaşık dört gün sonra ortaya çıktıktan sonra, yeşil renk elde etmelerine yardımcı olmak için bunları dolaylı güneş ışığı alan bir yere konulur.
6) Filizler toprağın üzerinde kesilir ve üzerindeki toprağı çıkarmak için soğuk suyla yavaşça yıkanır.

Yonca Filizi Nasıl Saklanır?

Yonca fidelerini, filizlendikten sonra saklamak oldukça kolaydır ve ihtiyaç olan tek şey buzdolabıdır. Şayet alan izin verirse, filizlerin büyütüldüğü kap buzdolabına konulabilir. Bu yonca filizlerinin dört ila beş gün boyunca taze kalmasını sağlar. Bu süre zarfında, filizler herhangi bir renk değişikliği için kontrol edilmelidir. Yayılmalarını önlemek için renksiz yonca filizlerini hemen çıkarılmalıdır.

Yonca Filizi Tarifi

Yonca Bitkisi ve Kullanım AlanlarıMarul ruloları veya kaplamaları popüler bir yiyecek çeşididir çünkü hazırlanmaları kolaydır ve isteğe göre çeşitli aromalar kullanılabilir. Damak tadına göre isteğe göre her türlü malzemeler seçilebilir ve yonca filizleri bir marula sarılabilir. İş yerinde ya da yorucu bir günün ardından mükemmel bir besleyici yiyecek hazırlamak için yonca filizleriyle birlikte çeşitli sağlıklı yiyecekler elde edilebilir. Yonca filizi tarifi aşağıdaki gibidir:
* Kimyon baharatlı marul rulo
• 1 adet organik yaprak marul
• Soyulmuş ve dilimler halinde dilimlenmiş 1 avakado
• Kesilmiş 2 adet yeşil soğan
• Kesilmiş 1 adet kırmızı dolmalık biber,
• Yonca filizi
Sosu:
• 3 yemek kaşığı taze limon suyu
• 1 tatlı kaşığı bal
• 1 çay kaşığı öğütülmüş kimyon
• 1/2 çay kaşığı acı biber
• Tat vermek için tuz
• 1/4 bardak zeytinyağı
Yapılışı:
• Marul sap kısımları kesilir, ardından yaprakları ayırılır.
• Yaprakları bir miktar kıyılmış yeşil soğan ve bir miktar kırmızı biber ile doldurulur.
• Biraz yonca filiz eklenir ve marul yaprağı dikkatlice yuvarlanır, ardından kürdan ile sabitlenir.
• Kalan marul rulo malzemeleri ile işleme devam edilir.
• Sosunu yapmak için limon suyu, bal, öğütülmüş kimyon, kırmızı biber ve tuzu karıştırılır ardından zeytinyağı eklenir.
• Marul rulolarının yanında sos ile servis edilir.
• Bu tarif dört ila beş porsiyon yapar.
Araştırmalara göre, yoncanın vücutta ki hücre zarlarına bağlanan şeker bağlayıcı bitki proteinleri olan lektinler içerdiğini göstermektedir. Tükendiğinde, lektinler proinflamatuar, immünotoksik, nörotoksik ve sitotoksik özelliklere sahip oldukları için sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Ek olarak, filizlenen yonca aslında lektin aktivitesini daha da artırabilir.
Yonca Bitkisi ve Kullanım AlanlarıBu bilgiler ışığında, yapılabilecek en iyi şey, yonca filizlerini az miktarda tüketmektir, böylece lektinlerin sağlığa zarar vermesi riskini azaltır. Başka bir deyişle, katı ölçülü olmak, sakıncalardan ziyade faydalardan daha fazla yararlanılmasına yardımcı olabilir. Diğer günlerde filizlendiğinde lektin içeriği deaktive olacak başka fasulye, tohum ve tahılları tüketmek daha iyi olabilir.

Kaynakça:
iucnredlist.org
fs.fed.us

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku