Zümrüt ağaç boaları yeşil ağaç pitonlarına çok benzemektedir. Onların rengi sarı ile parlak yeşildir. Düzensiz bir zikzak şerit sırtlarından geçer. Güçlü sert kuyrukları, ağaçlardaki dallar arasında hareket etmelerine yardımcı olur. Gözlerinin dikey olması, onlara hareket etmede yardımcı olur. Ağızlarına yakın ölçeklerde bulunan derin boşluklar, avlarının yaydığı ısının tespit edilmesini sağlar.

Zümrüt ağaç boaları, Guyananın Kalkanı olarak adlandırılan Amazon nehri havzasındaki ova yağmur ormanlarında yaşar. Yaşam alanları ağaçların arasındadır, ancak bazen güneşin altında uzanmak için yere inerler. Zümrüt ağacı boaları çiftleşme dışında yalnız bir yaşam sürmektedir. Geceleri avlanırlar. Gün boyunca dallara sarılı dururlar. Başları ortada sarmalların üstündedir. Avlarının çoğunu bulundukları ağaçtan yakalarlar. Esaret altında kavgacı davranışlar sergilerler. Zehirli değillerdir. Avlarını adlarından da anlaşılacağı üzere boğarak ve sıkarak öldürürler.

Zümrüt ağacı boaları, fareler, yarasalar, sincaplar, kertenkeleler ve hatta maymunlar da dahil olmak üzere kuşları ve küçük memelileri yiyen etçillerdir. Yavrular küçük sürüngenler ve amfibileri yerler. Esaret altındayken, her iki haftada bir fareyle beslenmeleri yeterli olmaktadır. Vücutlarında herhangi bir zehir üretmezler. Üreme mevsimi, nisandan temmuz ayına kadar sürer, çiftleşme genellikle bir kez olur. Dişiler 4-5, erkekler 3 ila 4 yaşında cinsel olgunluğa ulaşır. Boalar her iki yılda bir ürerler. Dişiler 6-7 aylık bir gebeliğin ardından 20 adete kadar yavru yaparlar. Yavru yılanlar, tuğla kırmızısı, parlak kırmızı, turuncu veya sarı renkli doğarlar. Ve bir yıl sonra renkleri zümrüt yeşiline döner. Onlar, ailelerinden herhangi bir bakıma ihtiyaç duymadan, doğumdan itibaren kendilerine bakabilirler.

En büyük tehdit evcil hayvan ticareti için yakalanmalarıdır. Zümrüt ağaç boaları, son yıllarda insanların güzelliklerinden etkikenmesinden dolayı giderek daha fazla aranmaktadırlar. Yaşam alanlarının çoğu az ya da hiç baskı altında olmasa da, boaların yaşam alanının kaybı endişe kaynağıdır. Nesli Tükenme Tehlikesinde Olan Türler Listesine göre, Surinam ve Brezilya Guyanası’nda bu tür doğada oldukça az ya da en azından bulunması zor olsa da, zümrüt ağacı boaları düzenli olarak Venezuela’da görülür. Zümrüt ağaç boaları, nesli tükenme tehlikesinde olan hayvanlar listesinde En Az Endişe Verici Tür olarak sınıflandırılmıştır. Bu tür için nüfus büyüklüğü tahmini yoktur.

Zümrüt ağacı boaları, küçük memelilerin, özellikle kemirgenlerin popülasyonlarını kontrol etmeye yardımcı olur. Bir boa’nın kuyruğu, nesnelerin kavranmasına ve tutulmasına izin veren özel kıvrıma sahiptir. Onlar avlarını boyunları ile kavrayabilecek kadar güçlülerdir. Bu boalar ve yeşil ağaç pitonları, birbirleriyle yakından ilişkili olmasa da, aynı şekilde kıvrılmış ağaçlarda oturan tek yılanlardır. Diğer boalarla karşılaştırıldığında, ağzının çevresindeki alanda çok daha fazla ısı algılayıcısına sahiptir. Yılanlar, yırtıcıları ve avları bulmak için güçlü kokularına güvenir.

Yazar: Osman Uçar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here