Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Beta Balığının Özellikleri Nelerdir?

0 1.193

Beta Balığının Özellikleri Nelerdir?Akvaryumların en gözde balığı olarak tanımlamak mümkün. Erkekleri çok süslü olan beta balığı, ülkemizde cam bardaklar veya pet bardaklarda satılmaktadır. Ne kadar doğal ortamlarında bazı durumlarda çok az su bulunan ortamlarda hayatlarını devam ettirebilseler de, kesinlikle hiç bir hayvan sever tarafında tasfip edilmemektedir.
Doğal yaşam alanı Tayland, Malezya, Kamboçya ve vietnamdır. Boyları 4-6 santime kadar ulaşabilir. Özellikle erkeklerin görünümleri görkemli ve çok güzeldir. Dişileri erkeklerin aksine çok sade bir görünüme sahiptirler. Bu nedenle akvaryum balığı satan kişilerde nadir bulunur.
Kuru yem ile beslenirler ve etçildirler. Canlı yem ile beslenmeleri erkek betaların renginin canlı görünmesini sağlar. Belli aralıklarla haşlanmış ıspanak verilmelidir. Betaların kabızlık durumu giderilir. Yaşam süreleri genelde 2-3 yıldır. Nadiren daha uzun yıllar yaşamasıda mümkündür. Fanus veya kadehlerde yaşatmak yerine geniş bir akvaryum seçmeniz balığın ömrünü arttıracaktır.

Beta Balığının Özellikleri Nelerdir?Beta balığı Üretiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?

Erkek betalar üreme isteği oluştuğunda akvaryumun üzerinde bir çok baloncuk görürsünüz. Çiftleşme sonrası erkek beta dişiyi sıkarak yumurtaları döker. Erkek dökülen yumurtaları ağzına toplar ve yapmış olduğu köpük yuvaya taşır. Artık erkek beta yavru koruma iç güdüsüne sahiptir ve dişiye dahi zarar verebilir. Bu nedenle dişinin akvaryumdan alınması en doğru karar olacaktır. Aksi durumda dişi beta yavruları yiyebilir. Yavrular yüzmeye başlayınca erkek beta da akvaryumdan alınmalı ve yavrular yalnız bırakılmalıdır. Yavru betalar Artemia gibi ilk besinler ile beslenmeye başlanmalıdır.
Erkek betalar birbirleriyle geçinemezler. Yanyana iki erkek beta görebilme ihtimaliniz çok nadirdir. İyi bir erkek beta üreme isteği oluşunca en az 500 köpük yapar. Renk değiştirme gibi ilginç özellikleri vardır. Doğal yaşam alanları durgun sulardır ve oksijen bakımından çok zayıftır. Bu nedenle akvaryumunda oksijen pompası kullanmanız tercih edilmez. Bazı hastalıklar için önlem olarak haftanın belli günlerinde su kapastesinin %30u değişmesi hastalıklardan korur.

Yazar: Enes Eker

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku