Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Stres Yaşamı Nasıl Etkiler, Etkileri En Aza Nasıl İndirilir?

0 368

8691_stres2Günümüzün en önemli sorunlarından biri hiç kuşkusuz ki stres faktörüdür. Çeşitli nedenlere bağlı olarak kendini gösteren bu olumsuz etken özellikle kronik bir hale dönüştüğünde günlük yaşantımızın adeta felce uğramasına neden olabilmektedir. Peki stres yaşantımızı nasıl etkiliyor şimdi yazımızın da ana konusu olan bu sorumuza uzmanlardan derlediğimiz bilgiler doğrultusunda sizlere bilgiler sunalım. Uzmanlar tarafından yapılan bazı araştırmalara göre stres günlük yaşantımızı ciddi anlamda etkilemektedir. Uzmanlara göre bu olumsuz etken özellikle uzun süre etkili olduğunda yapılması gereken günlük aktivitelerin dahi yapılmasının önünü kapatabilmektedir.

İşte Stresin Günlük Yaşantımız Üzerindeki Başlıca Olumsuz Etkileri Şunlardır;

Stresin günlük yaşantımız üzerinde birçok olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu olumsuz etkileri şunlardır.

  • Kaliteli bir sosyal çevremizin olmasını engellemektedir.
  • İş ve sosyal yaşantımızı ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir.
  • İkili ilişkilerde başarısız olmamıza yol açmaktadır.
  • Kafamızın devamlı olarak karışık olmasına yol açmaktadır.
  • Aile fertlerinin de olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır.
  • Genel psikolojimizin bir müddet sonrasında yıpranmasına neden olmaktadır.
  • Etkisini uzun süreler devam ettirdiğinde depresyona yakalanmamıza neden olabilmektedir.

Görüldüğü üzere stres yaşantımızı nasıl etkiliyor sorumuzun cevapları oldukça fazladır. Stresin başlı başına bir sağlık sorunu olduğunu belirten uzmanlar günümüzün en belirgin sorunlarından olan stres faktörünün bireylerin yaşantılarında etkin olmaması açısından bazı önlemlerin alınmasında da büyük faydaların bulunduğunun altını çizmektedir.

Stresin Yaşantımıza Hakim Olmaması İçin Yapmamız Gerekenler Nelerdir?

Stres faktörünün yaşantımızda yer edinmemesi açısından bazı uygulamalar yapmamız gerekmektedir. Stresin yaşantımızdan uzak kalması için yapmamız gereken uygulamalar şunlardır;

Tebessüm etmekten çekinmemeliyiz: Tebessüm etmenin her zaman genel ruh halimiz üzerinde olumluluk yaptığını belirten uzmanlar ayrıca stresin yaşantımızda yer edinmemesi açısından bolca tebessüm etmemiz gerektiğini belirtmektedirler. Bununla birlikte uzmanlara tebessüm etmenin aşırı kahkaha ile gülmeden çok daha farklı bir durum olduğunun altını çizmektedirler. Uzmanlar tebessüm etmenin insanı daha fazla mutlu ettiğini belirtmektedir.

8691_stresTakıntılardan ve olumsuz düşünmekten uzak durmalıyız: İlk olarak olumsuz düşünce başlı başına bir sorun olmakla birlikte beraberinde stresin meydana gelmesine de yol açabilmektedir. Bununla birlikte takıntılarımız da beraberinde strese girmemize yol açabilmektedir. Dolaysıyla stresin yaşantımızda yer almaması açısından takıntılardan ve olumsuz düşüncelerden mümkün olduğu kadar uzak durmalıyız. Uzmanlar ara sıra da olsa çeşitli nedenlere bağlı olarak insanların olumsuz düşünebildiğinin altını çizmektedirler. Ancak uzmanlara göre olumsuz düşünce süreklilik kazandığı taktirde malesef ki beraberinde stres sorununa da yol açmaktadır.

Yaptığımız işlerden keyif almalıyız: Her ne iş yaparsak yapalım eğer yaptığımız işten keyif almazsak beraberinde strese girmemiz kaçınılmaz bir hal almaktadır. Dolaysıyla yaptığımız işlerden verim almak ve strese yakalanmamak adına keyif almamız oldukça gereklidir.

Sosyal ve iş hayatında aktif olmalıyız: Sosyal ve iş yaşantısında sadece başarılı olabilmek adına değil aynı zamanda genel sağlığımızın korunması ve kişisel gelişimimizin daha da gelişmesi açısından aktif olmak zorundayız. Dolaysıyla yaşantımızın daha renkli olması ve bununla birlikte stres sorundan uzak kalması açısından ikili ve iş yaşantımızda aktif olmamız gerekmektedir. Zira günümüzde stres sorununu yoğun olarak yaşayan bireylere bakıldığında sosyal ve iş yaşantısında yeteri kadar aktif olamadıklarını fark edebiliriz.

Sevdiklerimize daha fazla zaman ayırmalıyız: Günümüzde birçok insanların strese kolaylıkla yakalanmasının en belirgin nedenlerinden biri hiç kuşkusuz ki sevdiklerine yeteri kadar zaman ayıramamasıdır. Dolayısıyla uzmanlar stresin günlük yaşantımıza girmemesi açısından sevdiklerimize daha fazla zaman ayırmamız gerektiğinin altını çizmektedirler.

8691_stres1Düzenli uyku almalı ve dengeli beslenmeliyiz: Stresin oluşumunda etkin rol alan etkenlerden biri de hiç kuşkusuz ki düzensiz beslenme ve kalitesiz uykudur. Uzmanlar günlük yaşantımızda daha huzurlu ve mutlu olabilmemiz açısından düzenli olarak uyku almamız gerektiğini ve dengeli beslenmemiz gerektiğinin altını çizmektedirler. Dolayısıyla stres sorununa maruz kalmamamız açısından da düzenli olarak uyku almalı ve dengeli beslenmeyi alışkanlık haline dönüştürmeliyiz.

Görüldüğü üzere stres sorunu hayatımızda rol aldığında yaşantımızın alt üst olmasına neden olabilmektedir. Makalemizde stres yaşantımızı nasıl etkiliyor konusu hakkında bilgiler sunduk. Yaşantımızın daha huzurlu ve mutlu geçmesini istersek ilk olarak stres faktöründen ve bu soruna yol açan etkenlerden uzak durmamız gerekmektedir.

Not: Makale bilgilendirme içeriklidir. Reçete değildir.

Kaynakça:

uzmantv.com

yeniasir.com

Yazar:Ensar Türkoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku