Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Jacob Abraham Camille Pissarro Hayatı ve Eserleri

0 516

Jacob Abraham Camille Pissarro Hayatı ve EserleriEmpresyonist ve Post-Empresyonist resim üzerine etkisi ile tanınan Fransız peyzaj sanatçısı Pissarro, 1830’da Fransız Kolonisi olan St. Thomas adasında doğdu. Babası Portekiz kökenli Fransız bir seferaddı. Annesi ise Dominik Cumhuriyeti vatandaşıydı. On iki yaşına kadar doğduğu şehirde yaşayan Pissarro, daha sonra yatılı bir okula devam etmek üzere Paris’e giderek Passy’deki Savary Academy’de eğitim gördü. Eğitimini tamamladıktan sonra ailesinin yanına dönerek babasının ticarethanesinde çalışmaya başladı.

1850’lerin başında Danimarkalı ressam Fritz Melbye ile tanıştı ve ressam olmak amacı ile ailesini terk ederek Caracas’a gitti. Caracas’ta, tropik şartlar altında doğa ve köylü hayatı üzerine çalışarak, ışığın renk üzerindeki etkilerine odaklandı, bu da temel bir Empresyonist tema olarak resmi kuramlaştırmaya yardımcı oldu. 1855’te Paris’e dönen Pissarro, Ecole des Beaux-Arts ve Academie Suisse’de eğitim alarak ressam Camille Corot ve Gustave Courbet ile çalıştı. Becerilerini geliştirerek, sanatla ilgili yeni yaklaşımlarla ilgili deneyler yaptı. Tuvallerinde, kırık, kesikli fırça darbeleri ile tamamlayıcı renkleri, bileşimlerinin canlılığını arttırmak için bir arada kullandı.

Jacob Abraham Camille Pissarro Hayatı ve EserleriParis civarındaki ormanları ve köyleri dolaşıp resimler yaparken tanıştığı Julie Vellay ile 1871 yılında evlendi. Çiftin sekiz çocuğu oldu.

1873’te on beş aday sanatçıdan oluşan kollektif bir grubu bir arada tutan ve diğer üyeleri cesaretlendiren “önemli” bir figür haline geldi. Sanat tarihçisi John Rewald, Pissarro’yu “Empresyonist ressamların dekanı” olarak adlandırdı.

1874’te ilk Empresyonist sergiye katıldı. (Çalışmalarını 1874’ten 1886’ya kadar sekiz Paris İzlenimci sergisinde göstermiş olan tek sanatçıdır.) Çoğunlukla manzara ve kırsal yaşamla ilgileniyordu. İnanılmaz derecede üretkendi: çizim, gravür ve litografi alanında da çalışmalar yaptı.

Paris’e genç bir adam olarak taşınan Pissarro, sanatla deneyler yapmaya başladı ve sonunda Claude Monet ve Edgar Degas da dahil olmak üzere izlenimci hareketi şekillendirmeye yardımcı oldu.

Jacob Abraham Camille Pissarro Hayatı ve EserleriHayatının sonunda tekrarlayan bir göz enfeksiyonu geçirdi bu da açık havada çalışabilme yeteneğini olumsuz etkiledi, ancak evinin pencerelerinden ve bazı Paris otellerinden resim yapmaya devam etti. Sanat yaşamında 1600 resim ve 200 baskı gerçekleştirdi.

1903’te Paris’te öldü ve Pere Lachaise Mezarlığı’na gömüldü.

Jacob Abraham Camille Pissarro Hayatı ve EserleriEn önemli eserleri:

Tuileries Bahçeleri, Hasat, Kırağı, Gece Montmarte Bulvarı, Eragny’de Gün Batımı, İki Genç, Paris, Çiftlikte Çocuklar, Vadi Manzarası, Sebze Bahçesi, Otoporte, Nehir Kıyısında Tekneler, Bahçedeki Ağaç, Karlı Yolda, Jalais Tepesi, Rouen Manzarası, Meyve Bahçesi, Yağmurlu Bir Sabah, İlkbahar, Jeu de Paume Müzesi, Denize Karşı Sohbet Eden İki Kadın, Natürmort, Kırmızı Çatılar, Pontoise’deki Bahçe, Montfoucault’daki Gölet, Voisins Köyü’ne Giriş…

Kaynakça:
http://www.theartstory.org
http://www.camillepissarro.org

Yazar: Börte Büşra Yavuz

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku