Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Alerjilerin, Kaygı Bozukluğu ve Depresyonla Bağlantısı Var mıdır?

0 435

Almanya ve İsviçre’den araştırmacılar; depresyon ve kaygı bozukluğu gibi akıl sağlığı ile ilgili bozukluklarla, farklı türde alerjiler arasındaki olası ilişkiyi araştırdılar. Elde edilen bulgulara göre, bu bağlantıya daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor.

Alerjilerin, Kaygı Bozukluğu ve Depresyonla Bağlantısı Var mıdır?Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nden elde edilen verilere göre, alerjiler en yaygın görülen kronik hastalıklar arasında altıncı sıradadır. European Academy of Allergy and Clinical Immunology verilerine göre ise, Avrupa kıtasında yaklaşık 150 milyon insanın alerjisi var.
Bazı araştırmalar; belirli alerjik koşulların kişinin akıl sağlığını etkileyebileceğini gösteriyor. Örneğin bir çalışmada; astım, alerjik rhinitis ya da egzaması olan kişilerin akıl hastalığı geliştirme riskinin artabildiği bulundu.

İsviçre’deki enstitülerle de beraber çalışan Münih Teknik Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu ilişkiyi daha detaylı araştırdı. Araştırmaya 1,782 kişi katıldı ve akıl sağlığı bozukluklarıyla çeşitli türde alerjiler arasında bir bağlantı olup olmadığı incelendi. Araştırmaya katılanlar 39 ve 88 yaşları arasındaydılar. Çalışmada incelenen alerji türü, alerjenle etkileşime girdiğinde hızlı şekilde reaksiyon gösteren alerji türleriydi. İncelenen alerjilerin ciddiyeti; egzama ve bahar nezlesiyle; allergic rhinitis, conjunctivitis ve anaphylaxis arasında değişiyordu.

Mevsimsel Alerjilerle Kaygı Bozukluğu Bağlantısı

Araştırmacılar katılımcıları, sahip oldukları alerjinin türlerine göre dört gruba ayırdı. Bu gruplar; alerjisiz, polenle ilişkili olanlar gibi mevsimsel alerjiler, hayvan tüyleri ile ilgili alerjiler ve gıda ve böcek ısırığı alerjileri gibi diğer türlerdir. Buradaki katılımcıların %27,4’ünün alerjisi vardır. Daha ayrıntılı olarak, katılımcıların %7,7%’sinin hayvan tüylerine alerjisi, % 6,1’inin mevsimsel alerjisi ve %13,6’sının da farklı türlerde alerjileri vardı.Alerjilerin, Kaygı Bozukluğu ve Depresyonla Bağlantısı Var mıdır?

Katılımcılara akıl sağlıkları (depresyon, kaygı bozukluğu ve stres) hakkında sorular sorulduktan sonra, kaygı bozukluğuna sahip kişilerin mevsimsel alerjilere eğilimli olduğu ortaya çıktı. Fakat bu bağlantı, hayvan tüylerine alerjisi olan kişilerde saptanmadı. Buna ek olarak araştırmacılar, yıl boyunca süren alerjilere sahip kişilerin depresyona eğimli olduğunu buldu.

Mevsimsel alerjilerle kaygı bozukluğu arasında bağlantı olup da, hayvan tüylerine karşı alerjiyle akıl hastalıklarının ilişkili olmamasının nedeni henüz bilinmiyor. Ayrıca tüy alerjisinin neden depresyonla bağlantılı olduğu belirsizdir. Gelecekte; belirli alerjilerin mi akıl hastalıklarına neden olduğunu ya da tam tersinin olup olmadığını bilebilmek için daha fazla çalışma yapılmalıdır.

Çalışmadaki Kısıtlamalar ve Geleceğe Dair Amaçlar

Araştırmacılar; yaş, cinsiyet, sigara tüketimi ve alerjik reaksiyonlara genetik yatkınlık gibi kişisel değişiklikleri hesaba katmamasına rağmen, çalışılan hasta grubu her yaştan bireyi temsil etmiyordu. Yapılan çalışmada yaş ortalaması 61’in üzerinde olduğu için gençlerin az Alerjilerin, Kaygı Bozukluğu ve Depresyonla Bağlantısı Var mıdır?temsil edildiği söylenebilir. Mevcut kısıtlamalara rağmen elde edilen bulgular, mevsimsel alerjilerle kaygı bozukluğu arasında bir bağlantı olduğunu gösterir. Bu nedenle gelecekte doktorların, hastalarını tedavi ederken bu bağlantıya daha fazla dikkat etmeleri gerekecektir.

Son zamanlara kadar yapılan çalışmalar daha çok, cilt hastalıkları ve alerjik astım ile ilişkili psikolojik durumlara yoğunlaşmıştır. Fakat bu çalışmayla ilk defa mevsimsel alerjiler ve akıl sağlığı arasında bir ilişki saptanmıştır.

Kaynakça:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325322.php

Yazar: Ayça Olcay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku