Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Adana Arkeoloji Müzesi

0 563

Adana Arkeoloji Müzesi, Adana ve Çukurova’nın tarihi eserlerinin sergilendiği müzedir. 1924 yılında kurulmuştur. Türkiye’nin en eski 10 müzesindendir. İlk önce çevresindeki sütun, sütun başlıkları ve lahitlerin polis dairesinde toplanmasıyla kurulmuştur. Adana’lı Alyanakzade Halil Kamil Bey’in müdür atanması ve başarılı çalışmalarla 1928 yılında Taşköprü başındaki Cafer Paşa Camii Medresesinde ziyarete açılmıştır. 1950 yılında Kuruköprü’deki Etnoğrafya Müzesi’ne taşınmıştır. Bilhassa Tarsus / Gözlükule (1934), İçel / Yumuktepe (1936), Ceyhan / Sirkeli (1938), ve Yüreğir / Misis (1958) höyük kazılarında çıkan, Çukurova’nın başlangıcına ait eserler sergilenmiştir. Müze müdürü Ali Rıza YALMAN müzenin zenginleşmesine çok büyük katkılar sağlamıştır.

Istanbul_-_Museo_archeol._-_Adriano_-_Da_Adana_-_sec._II_d.C._-_Foto_G._Dall'Orto_28-5-2006_01

Müze, bugünkü binaya 5 Ocak 1972 tarihinde taşınmıştır. Müzede 17071 arkeolojik eser ve 26547 sikke sergilenmektedir.

Müze Bahçesi:

Müzenin girişinde Hititler’e ait Kapı Arslanı, Silifke / Taşucu ve Uzuncaburç’tan gelmiş iki adet Augustus heykeli, zengin çelenkli lahitler, küpler, mancınık gülleri, yazıtlar, sunaklar ve çeşitli mimari eserler sergilenmiştir.

Giriş Katı:

Bu katta taş eserler sergilenmektedir. Burada Tarsus’tan gelen, Troya savaşlarını yüksek kabartmayla betimleyen mermer lahit vardır. “Akhilleus Lahti” adıyla anılmaktadır. Ayrıca Augusta’dan gelmiş, Seyhan Baraj Gölü’nde kalan Medusalı Lahit ve Karataş / Magarsus’dan gelen, insan boyutunda bronz Karataş heykeli de bu salonun en çok ilgi gören eserlerindendir.

Kronolojik Eserler Salonu:

Bu salonda ilk çağlardan Osmanlılar zamanına kadar Çukurova’da kurulan devletlerin eserleri bulunmaktadır. Eserler içinde adak eşyaları, kap, kandil, tanrı, tanrıça, insan ve hayvan figürleri de vardır. Adana/Tepebağ’daki “Lir Çalan Orpheus Mozaiği” de buradadır.

Bölgesel Eserler Salonu:

Bu salon Adana Müzesi’ne aittir. Burada kazılardan çıkan ve satın alınan eserler bulunmaktadır. Zengin formlu cam eserler, Selçuklu çinileri ve çeşitli devletlerin mühürleri de bu salondadır.

adana-arkeoloji-muzesi

Sikke, Mühür ve Mücevherler Salonu:

Paranın ilk kez görüldüğü Lidya dönemi ve sonraki çeşitli dönemlerin sikke, takı ve Adana’nın ilçelerinden defineler sergilenmektedir.
Hitit İmparatorluğu döneminin “Dağ Kristali Heykelciliği” burada çok ilgi görmektedir.

Yazar:Halil İbrahim Arik

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku