Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Alzheimer Başlangıcını Gösteren 10 Belirti ve Öneriler

0 360

Alzheimer Başlangıcını Gösteren 10 Belirti ve ÖnerilerAlzheimer hastalığı, kişinin günlük hayatını kesintiye uğratan hafıza kaybı ile karakterize, genellikle ileri yaşlardaki bireylerde görülen bir hastalıktır. Alzheimer, bellek, düşünme ve akıl yürütme becerilerinin yavaş yavaş gerilemesine neden olan bir beyin hastalığı olup, uyarı niteliği taşıyan erken belirtiler gösterir.

Her birey bu ön belirti ve işaretlerden bir veya birkaçını farklı derecelerde deneyimleyebilir. Eğer siz de kendinizde ya da bir yakınınızda bunlardan herhangi birisini fark ederseniz, hafife almamalı ve en kısa zamanda bir doktora başvurmalısınız. Aşağıda bu işaretlerden en çok karşılaşılan 10 tanesini sıraladık:

1) Günlük yaşantınızı kesintiye uğratan hafıza kaybı

Alzheimer hastalığının en yaygın belirtilerinden biri, özellikle yakın zamanda öğrenilen bilgilerin unutulmasıyla karakterize bellek kaybı olarak karşımıza çıkıyor. Bellek kaybıyla ilişkili diğer belirtiler önemli tarihleri veya olayları unutmak; tam hatırlayamama nedeniyle aynı bilgiyi tekrar tekrar sorma ihtiyacı, eskiden not alarak ya da başka şekillerde hafıza sorunlarıyla kendi kendine başa çıkabildiği halde artık aile üyelerinin yardımına gereksinim duymaya başlamak şekline sıralanıyor.

Normal Bulgu: Bazen isimleri veya randevuları unutmak; fakat bunları daha sonra hatırlamak, yaşa bağlı normal bir bulgu olup endişelenmenizi gerektirmiyor.

2) Sorunlarla ilgili planlama ve öözüm üretmede zorluklar

Bazı hastalar, bir plan geliştirip takip etme veya sayılarla çalışma yeteneklerinde değişiklikler yaşayabiliyor. Bilinen bir reçeteyi veya aylık faturaları takip ederken sorun yaşamaya başlıyorlar. Evraklara konsantre olmada güçlük yaşamak ve bu işleri halletmek için eskiye nazaran çok daha uzun sürelerle uğraşmak birer ön belirti olarak karşımıza çıkıyor.

Yaşa bağlı normal bulgu: Faturalar ya da başka evraklarla ilgili ara sıra basit hatalar yapmak

3) Evde, işte ya da gündelik hayatta bilindik görevlerde zorluklar

Alzheimer hastalığı olan insanlar genellikle gündelik görevleri yerine getirmekte zorlanıyorlar. Bildiği bir yere gitmekte, iş yerinde bir bütçeyi yönetmekte veya sürekli oynadığı bir oyunun kurallarını hatırlamakta zorluk çekiyorlar.

Tipik Yaşa Bağlı Bir Değişiklik: Ayarlarını bilmediğiniz bir mikrodalga fırını kullanmak veya bir televizyon programını kaydetmek gibi durumlarda yardıma ihtiyaç duymak olağan bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

4) Yer ve zaman kavramıyla ilişkili zorluklar

Alzheimer hastaları; tarihler, mevsim geçişleri ve zaman kavramıyla ilgili oryantasyonu kaybedebiliyor. Zaman kavramıyla ilgili her konuda olmasa bile saydıklarımızdan bir tanesini anlamlandırmada zorluk çekebiliyorlar. Bazen nerede olduklarını anlayamayabiliyorlar.

Normal bir bulgu: Haftanın günlerini karıştırmak; fakat düşününce hatırlamak

5) Görsel imgeleri ve mekansal ilişkilileri anlamada sorunlar

Bazı insanlar için, görme problemleri Alzheimer hastalığının bir işareti olarak karşımıza çıkıyor. Bu görme problemleri araba kullanırken sorunla yol açabiliyor. Bir metni okumada, mesafeyi belirlemede veya kontrastları algılamada güçlükler yaşanıyor.

Tipik Yaşa Bağlı Bir Değişiklik: Kataraktla ilgili görme değişiklikleri yaşla birlikte herkeste görülebilen durumlar arasında yer alıyor.

6) Konuşurken ve yazarken kelimelerle ilgili eskiden var olmayan problemler yaşamak

Alzheimer hastaları bir konuşmaya katılmak ya da konuşmayı takip etmekte zorlanabiliyorlar. Konuşurken aniden durup nasıl devam edeceklerini bilemeyebiliyorlar ya da söylediklerini aynen tekrarlama eğilimleri oluyorlar. Kelimeleri unutup, konuşurken uygun sözcükleri bulamama ya da yanlış sözcüğü kullanma gibi belirtiler görülebiliyor. Örneğin yanlış olarak “kol saati”  yerine “el saati” ifadesini kullanma

Normal bir bulgu: Bazen doğru kelimeyi bulmakta zorlanmak, fakat daha sonra uygun kelimeyi hatırlamak

7) Nesneleri uygunsuz yerlere koymak ve uygun şekilde aramayı bilememek

Alzheimer hastalığı olan bir kişi, eşyalarını alışılmadık yerlere koyabiliyor. Bunları kaybediyor ve nasıl araması gerektiğini de bilemiyor. Bazen başkalarını, eşyalarını çalmakla suçlayabiliyor ve bu belirti zaman geçtikçe daha da artma eğilimi gösteriyor.

Yaşa bağlı olağan bir değişiklik: Eşyalarını bazen yanlış yere koyabiliyor; fakat bunları nerede arayacağını tahmin ediyor.

8) Muhakeme yeteneğinde azalma ya da kaybolma

Alzheimer hastaları, karar verme veya muhakeme konusunda zihinsel değişiklikler yaşayabiliyor. Örneğin internetten bütçesine uymayan büyük paralar harcayarak alış veriş yapabiliyorlar ya da temizlik konusunda muhakemelerini kaybettikleri için bakım ve temizliklerine gereken özeni göstermemeye başlıyorlar.

Normal yaşa bağlı bir bulgu: Kısa bir süre boyunca yanlış kararlar almak

9) İşten ve sosyal aktivitelerden alini eteğini çekmek

Alzheimer hastası bir birey hobilerinden, sosyal etkinliklerden, iş projelerinden ya da sportif faaliyetlerden uzaklaşmaya başlıyor. Sevdiği sporu yağarken takım arkadaşlarına ayak uydurmakta veya sevdiği bir hobiyi nasıl tamamlayacağını hatırlamakta güçlük çekiyor. Kendisinde bu değişiklikleri fark ettiği için de sosyal ortamlardan kaçınıyor.

Yaşa bağlı olağan bir değişiklik: Bazen iş, aile ve sosyal yükümlülüklerden yorularak, bunlardan uzaklaşma isteği duymak

10) Ruh hali ve kişilikte değişiklikler

Alzheimer hastalarının ruh hali ve kişiliklerinde değişimler ortaya çıkıyor. Şaşkın, şüpheci, korkak veya endişeli bir ruh haline bürünebiliyorlar. Evde, iş yerinde, arkadaşlarıyla bir aradayken veya normalde rahat oldukları herhangi bir yerde kolayca rahatsız olabiliyorlar.

Yaşa Bağlı Tipik Bir Değişiklik: Bir şeyleri yapmak için özel yollar geliştirmek ve bu rutin yol kesintiye uğradığında agresifleşmek

Bu İşaretlerden Bir ya da Birkaçını Kendinizde Fark Ederseniz Ne Yapmalısınız?

Alzheimer İle ilgili bu uyarıcı niteliğindeki işaretlerden herhangi birini kendiniz veya tanıdığınız birinde fark ederseniz, bu durumu görmezden gelmekten kaçınmanız gerekiyor. Böyle bir durumda doktora başvurmak en doğru yol olacaktır.

Alzheimer Erken Teşhis Edilirse Hangi Faydalar Elde Edersiniz?

Mevcut tedavilerden maksimum fayda elde edebilme olanağınız oluyor.

Geleceği planlamak için daha fazla zaman elde etmiş oluyorsunuz.

Kendiniz için doğru bakım ekibi ve sosyal destek ağı kurmak için harekete geçme şansına sahip oluyorsunuz.

Kendiniz ve sevdikleriniz için bakım ve destek hizmetleri bulabilirsiniz.

Sağlık Kuruluşunda Neler Yapılıyor?

Doktorunuz genel sağlığınızı değerlendirecek, zihninizin ne kadar iyi çalıştığını ve etkileyebilecek her durumu belirlemek için inceleme yapacaktır. Ayrıca sizi aşağıdaki uzmanların görmesini isteyebilir.

Nörolog – Beyin ve sinir sistemi hastalıkları ile ilgilenir.

Psikiyatrist – Ruh hali ve zihninizin çalışma biçimini etkileyen rahatsızlıklar konusunda uzmanlaşmıştır.

Psikolog – Bellek ve diğer zihinsel işlevleri test etme konusunda çalışır.

Geriatrist – Yaşlı yetişkinlerin ve Alzheimer hastalığının tedavisi üzerine çalışır.

Yazar: Hatice İstanbullu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku