Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Akrofobi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

0 547

Akrofobi Nedir? Belirtileri Nelerdir?Akrofobi Nedir?

Yükseklik korkusu olarak tanımlanmaktadır. Akrofobi günümüzde çok sık görülmektedir. Psikolojik bir rahatsızlıktır. Uçma korkusuyla karıştırılmamalıdır. İkisi farklı durumlardır.
Çocuk veya yetişkin ayırt etmeden herkeste görülebilen bir rahatsızlıktır. Kişileri olumsuz etkilediği için geciktirmeden kontrol altına alınması gerekmektedir.
Akrofobinin bazı dereceleri vardır. Bazı kişilerde yüksek yerlere çıkmak korkutucuyken bazı kişilerde sadece merdiven çıkmak bile korku durumu oluşturmaktadır.
Bu durum bir denge problemidir. Gözler yüksekten aşağıya bakarken uzaklığı hesaplayamaz, beyne ayakların yere değmesi mesajını vererek beyinde çelişki üretir. Bu çelişkiyle korku ortaya çıkar.
Kişi yüksek katlarda oturan tanıdıklarına gitmeyebilir. Bu durum sosyal hayatı kötü etkilemektedir. Korku, kişinin yaşantısını ele geçirmektedir.
Bu fobinin tedavisi vardır. Gereken tedavi uygulandığı takdirde kişi korkusunu yenebilir.

Akrofobi Belirtileri

Belirtiler diğer fobilerin belirtileri ile benzerlik gösterebilmektedir. Akrofobisi olan kişiler bu durumla karşılaşınca ilk olarak baş dönmesi yaşarlar. Bu şiddetli bir baş dönmesidir. Kişi, kendisine güvenemez. Sürekli tutunacak yer arar. Bu nedenle baş dönme durumu sıradan görülmemektedir.

-Yoğun baş dönmesi
-Terleme ve kalp çarpıntısı
-Titreme ve panik hali
-Endişe ve ağlama
-Karar vermekte zorluk
-Sinirlilik ve kilitlenme durumu

Akrofobi Tedavisi Nasıldır?

Kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık kişilerin sosyal hayatını olumsuz etkilemekte ve yaşam kalitesini düşürmektedir.
Uzman bir kişiyle görüşülmelidir. Uzman kişiyi vakayı incelemelidir, nedenlerini araştırmalıdır. Oluşum nedeninin belirlenmesi gerekli tedavinin uygulanması için oldukça önemlidir.
Kişinin neden korku yaşadığı ve bu korkunun derecesi belirlenmelidir. Bazen bu rahatsızlık kendi kendine ortaya çıkabiliyorken bazen de yaşanan bir olay bu rahatsızlığa neden olabilmektedir.
Tedavi aksatılmadan devam edilmedilir. Yoksa her şey en başa dönebilir. Bu rahatsızlıkta genellikle ilaç kullanılmamaktadir ve terapi yoluyla tedavi uygulanmaktadır.
Kişiler korkularıyla yüzleştirilirken travma olmaması için terapi yapılmaktadır. Kişiye cesaret verilmelidir. Ancak bazı durumlarda ilaç kullanımına başvurmak gerekmektedir. Terapiler sanal ortamlarda kişinin korkusuyla yüzleştirilmesi şeklinde devam eder. Sonra gerçek ortama geçilerek kişi yüzleştirilir. Terapiler akrofobi rahatsızlığı olan kişilerde oldukça fayda sağlamaktadır.

Yazar: Katibe Melis Dinçer

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku