Bebeklerde ağız bakımı oldukça kolay yapılan, fakat dikkat edilmesi gereken bir bakım çeşididir. Sık sık temizlik kurallarına uyarak kulaktan dolma bilgilerle değil, hekiminizin anlatacağı yönde temizlik önerilerini kullanmalısınız.
Bebeklerin ağzını dişler çıkana kadar ılık su ile temizleyebilirsiniz. 6 Aylık bebekler şekerli ya da zararlı şeyler tüketmediği düşünülebilir, fakat hekimlerin araştırmaları sonucu bu bebeklerde anne sütünde bulunan bazı zararlı asitlerin bebeğin dişlerine zarar verdiği biliniyor. Bu erken çıkan dişlerin bakımı da korkulduğu kadar zor değildir. İlk süt dişlerinin çıkmasıyla başlayan süreç bebeğinizin 3 yaşına gelmesiyle tamamlanır. Bazı bebeklerde bu, daha erken ya da daha geç yaşlarda olabilir, kalıtsal özellikler etkili olabilir uyarısı yapan hekimler çok sorun olmayan doğal gecikmeler ya da erken diş çıkarma gibi endişeler yaşamamanız gerektiğini vurguluyorlar.
Bebeğiniz erken dönemde diş çıkarıyorsa bu dönemde bebeğinizin ağız bakımına dikkat etmelisiniz. Bebek, steril gazlı bez yardımıyla kaynatılmış ve soğutulmuş su yardımıyla dişlerin, damakların ve dudakların hafifçe temizlenmesi gereklidir. 8 ay ve 2 yaşına kadar ki dönemde dişlerin çıkısı hızlanır, bu dönemde bebekler için üretilen silikon fırçalarla bebeklerinizin ağız ve diş bakımını yapabilirsiniz. Dişler bu dönemde çıkmayı sürdürdükleri için damaklara masaj uygulayarak rahatlamaları sağlanabilir.
Hekimler 2 yaşına kadar sadece su ile temizlik yapılmasını önerirken diş macunu kullanmak sakıncalı olabileceğini ifade ediyorlar. Bebeğinizin 3 yaşına gelmesiyle tamamlanan dişlerine flüorür oranı çok düşük çocuklar için üretilen macunlar ve yine çocuk damak ve diş yapına uygun fırçalar kullanarak, ona diş fırçalama alışkanlığı kazandırarak sağlıklı bir ağız ve dişlere sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Bebeklerde diş çürümesi engellemek için şekerli içeceklerin ya da yiyeceklerin gece yatmadan önce alınmamamsına dikkat edin, bakteriler gece alınan bu içecek ve yiyeceklerden dişlere, ağza ve vücuda yayılır; bu da diş çürüklerine sebep olur.
Yazar: Enes Eker