Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bilimler Arası Bir Kavram : Bilinçaltı Nedir ?

0 855

Bilimler Arası Bir Kavram : Bilinçaltı Nedir ?Sigmund Freud’un öncülüğünde psikoloji ve psikanalizin temel kavramlarından olan bilinçaltı, bilincin alanının dışına itilmiş ve devamlı olarak yeniden ortaya çıkma ihtimali olan bazı ruhsal etkilerden oluşur. Bilinçaltı tam anlamıyla tüm insanların ruhsal dünyasında ulaşılamayan bölümleri anlatır. Bu ulaşılmazlık kimi zaman sürekliyken kimi zaman da geçici olabilir. Bilinçaltı 24 saat çalışır durumdadır ve uyku halindeyken bile çalışır haldedir. Özellikler rüyalar bilinçaltına itilmiş duyguların bir tür dışa vurulmuş halidir diyebiliriz.
Bilinçaltı, 1820’li yıllarda ortaya çıkmış ve XX. yy’ın ikinci yarısına gelindiğinde, kullanımı yaygınlaşmıştır. Özellikle o yıllarda psikanalizin etkisiyle bilinçaltı kavramı artık insani bilimlerin pek çoğunda kullanılmaya başlanmıştır. Felsefi açıdan bakıldığında; kişinin kendi hakkındaki bilincini felsefi düşüncenin merkezine yerleştirdikten sonra, bazı ruhsal durumları belirleyen bilinçsizliğin sorgusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Öte yandan bilinçaltını psikolojik açıdan yorumladığımızda, iki bilinç durumunun varlığından söz edilebilir. Birinde kişi bilinçli ve rasyonel bir biçimde kendi isteğine göre hareket ederken, diğerinde ise beklenmedik şekilde davranış gösterir ve gizlediği birtakım eğilimleri kendini zaman zaman gösterebilir.

Bilimler Arası Bir Kavram : Bilinçaltı Nedir ?Freudçu Bilinçaltı Nedir?
Freud’a göre bilinçaltı her bireyde ulaşılmayan olan ve gerçekten de herkesin yaptığı her türlü şeyde farkında olunmayan olarak karşımıza çıksa da bilinçaltının kendine özgü bir takım özellikleri mevcuttur.
Freudçu Bilinçaltının Özellikleri Nelerdir?
Freud bilinçaltının bireysel olduğundan bahseder. Her kişinin kendine özgü bir bilinci ve yaşanmışlıklar sonucunda oluşturduğu bir birikim vardır ve bunun dışavurumu özneldir. Ayrıca Freud, bilinçaltını özgeci olarak tanımlar ve ekler, kişinin en özel tarafına gönderme yapsa da ancak başkasına göre oluşur ve dışa vurulur. Freud’a göre bu ilişki oldukça bulgusal olup, bilinçaltında ne olup biteceğini keşfedilebileceği ve tanıtılabileceği ve geçerli kılınabileceği tarzda etki eder. Öte yandan bilinçaltı bazı özel süreçlere göre düzenlenmektedir. Örneğin rüyalar bu süreçleri aydınlatabilmek için en etkili yoldur. Ayrıca bilinçaltı, dil sürçmeleri, espri yaparken ortaya çıkan bazı kelimeler gibi günlük konuşmalarda da ortaya aniden çıkabilmektedir. Freud’ göre bilinçaltı eylemdi ve bilinçaltını bir güç, itki ve dinamizm yönetmektedir.

  • Freud, bilinçaltının cinsel olduğunu düşünmektedir yani bilinçaltını harekete geçiren enerjinin cinsel olduğunu ve Oedipus kompleksi sayesinde de genital cinsellikle birleşmiş olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Son olarak da Freud bilinçaltının yapılanmış süreçlerden oluştuğunu ifade etmiştir.

Yazar: Meltem Palu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku