Bira mayası, birçok sağlık yararına sahip, besin açısından zengin bir besindir. Bu tomurcuklanan maya bağırsak için iyidir ve hem enerjiyi hem de bağışıklığı artırabilir. Bununla birlikte, bazı yan etkileri vardır ve dolayısıyla herkes için iyi değildir. Bu yazıda bira mayası nedir, beslenme ve kullanma alanları hakkında bilgiler bulunmaktadır.
Bira Mayası Nedir?
Bira mayası aslında bira demlemenin bir yan ürünü olarak üretildi ve acı bir tada sahip. Günümüzde kurutulmakta ve besin takviyesi olarak kullanılmaktadır. Özellikle, eski zamanlardan beri demleme ve fırınlamada kullanılan bir maya türü olan Saccharomyces cerevisiae’den yapılmıştır. S. cerevisiae, kolesterolü düşürmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve iltihabı azaltmak gibi geniş bir yararlı sağlık etkileri düzenlemesine sahiptir. Bira mayası şu formlarda bulunabilir.
• S. cerevisiae’nin demleme için kullanılan aktif formunda
• S. Cerevisiae’nin demleme işleminden sonra takviye olarak kullanılandır.. Bu tip güçlü bir acı tada sahiptir.
• Tahılda yetiştirilen S. Cerevisiae’dır
Ek bira mayası tipik olarak bir mısır ve diğer tahıl türlerinde yetiştirilir.
Beslenme
Bira mayası protein, B vitaminleri ve krom bakımından zengindir (daha yeni üretilen formların bazıları krom içermez) Bununla birlikte, besin profili mayanın yetiştirildiği tahıllara, nasıl işlendiğine ve ilave besin maddeleri ile güçlendirilip güçlendirilmediğine bağlı olarak değişi. Genel olarak, S.cerevisiae şunları içerir:
• B Vitaminleri (B1, B2, B3, B6, Folat)
• Mineraller (Potasyum, Krom, Çinko, Selenyum, Lityum, Magnezyum , Fosfor, Bakır)
• Protein
• Probiyotikler
• Prebiyotikler (Mannan-oligosakkaritler (MOS), beta-glukanlar)
• Anti-enflamatuarlar ve bağışıklık uyarıcıları (beta-glukanlar)
• Nikotinamid ribozit
• Nükleotidler: DNA ve RNA
• Ergosterol: Bunlar pro ve anti-östrojenik özelliklere sahiptir. Meme kanserini inhibe eder.
Tüm bu bileşenlerden, birçok modern araştırmacı için en ilginç olanlar beta-glukanlar, nikotinamid ribosid ve DNA ve RNA nükleotitleridir. Tüm gıdalardaki nükleotidler son zamanlarda artan enerji ve hatta bilişsel işlev ile ilişkilendirilmiştir.
Brewer Mayası Beslenme Mayası ile Aynı mıdır?
Bira mayası ve beslenme mayası yakın akrabalardır, bu yüzden onları karıştırmak kolaydır. Beslenme mayası da S. cerevisiae’den yapılır; fark mayanın nasıl yetiştirildiğidir. Beslenme profilleri de benzerdir. Her ikisi de karbonhidratların, yağların ve proteinlerin metabolizmasını destekleyen zengin bir B vitamini kaynağıdır. Beslenme mayasının aksine, bira mayası da demir, selenyum, çinko ve potasyum bakımından yüksektir. Bira mayası da vücudun kendi başına yapmadığı esansiyel amino asitleri sağlayan iyi bir protein kaynağıdır. Beslenme mayası da iyi bir protein ve B-vitamin kaynağı olmasına rağmen, çok az veya hiç krom içermez. Genellikle B12 vitamini ve folik asit (B9) ile takviye edilir. Bira mayasının aksine, beslenme mayası her zaman özel olarak beslenmesi için yetiştirilmektedir. Glikoz ortamında büyür ve glütensizdir; yetiştirildiği ortama bağlı olarak bira mayası gluten içerebilir.
Beslenme mayası S. cerevisiae’dir yalnızca ek kullanım için yetiştirililmektedir. Genellikle B-12 vitamini ve folik asit ile güçlendirilir. Bira mayası ve beslenme mayası hem S. cerevisiae’dir, ancak bira mayası tahıl fermantasyonunun bir yan ürünüdür, besin mayası özel olarak ek kullanım için yetiştirilir ve genellikle B vitaminleri ile takviye edilir.
Yan Etkiler ve Önlemler
Bu, bira mayasının potansiyel yan etkilerinin ve etkileşimlerinin tam bir listesi olmayabilir. Beklenmedik olumsuz olaylardan kaçınmak için takviye almadan önce uzman bir doktorla görüşülmesi tavsiye edilmektedir. Yan etkileri arasında şunlar bulunmaktadır:
• Kandida, küf veya mayalara alerjisi olan kişiler bira mayasına kötü tepki gösterebilir
• Bira mayasının diyetle alınması S.cerevisiae antikorları olan hastalarda Crohn hastalığı ve çölyak hastalığının şiddetini artırabilir
• Böbrek taşı ve gut hastalığı olan kişiler bira mayasından kaçınmalıdır (yüksek pürin içeriği nedeniyle)
• Bira mayası egzamalı kişilerde semptomları kötüleştirebilir
• Bazı bira mayası markaları glüten içerir ve çölyak hastalığı olan hastalardan kaçınılmalıdır
Fermantasyon (demleme ve fırınlama) için kullanılan aktif mayaların kandida veya zayıf bağışıklık sistemi olan kişilerde enfeksiyonlara neden olduğu gözlenmiştir. Öte yandan, ek bira mayası enfeksiyonlara neden olma veya kötüleşme potansiyeli olmayan öldürülmüş S. cerevisiae içerir. Bira mayası küf alerjisi, sindirim sistemi hastalığı, böbrek taşı, gut, egzama ve çölyak hastalığı olan kişiler için güvenli veya uygun olmayabilir. Yan etkileri önlemek için uzman bir doktorla görüşülmesi tavsiye edilmektedir.
İlaç ve Gen Etkileşimleri
Bira mayası diyabet ilaçları ile etkileşime girebilir ve düşük kan şekerine yol açabilir. Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI) ile etkileşime girebilen ve çok yüksek tansiyona neden olabilen büyük miktarda tiramin vardır. MTHFR polimorfizmleri (MTHFR C677T ve A1298C) olan kişiler, folik asidi tamamen işleme yeteneğini azaltır ve bu nedenle sentetik folik asit ile takviye edilmiş bira mayalarından kaçınmalıdır. Dectin-1, STAT1, STAT3, mutasyon olan insanlar TLR4’ün bu varyantlar bozulmuş bağışıklık ile ilişkili ve mantar ve maya enfeksiyonları riski altındadır çünkü ve CARD9 genlerinin önlemek bira mayası kullanmak isteyebilir.
Mannan bağlayıcı lektin (MBL) genindeki genetik varyantlar, Crohn hastalığı hastalarında daha yüksek anti, Saccharomyces cerevisiae antikor (ASCA) seviyeleri ile ilişkili olan mannoz bağlayıcı lektin eksikliğine yol açabilir. Bunları veya diğer beklenmedik etkileşimleri önlemek için diyete bira mayası veya takviye rejimi eklemeden önce doktorla görüşülmesi tavsiye konuşmanız önemlidir.
Bira Mayası Nasıl Kullanılır?
Bira ve besin mayaları toz, sıvı veya tablet formunda mevcuttur. Bira mayasını ek olarak alan insanlar genellikle günde bir ila iki yemek kaşığı alır. Toz formu genellikle su ile karıştırılır. Ayrıca meyve suyu gibi diğer içeceklere karıştırabilir veya smoothie’lere eklenebilir. İçeceğe biraz acı bir lezzet katacağını unutmayın. Bazıları acı aromanın hayranları değil, bazıları bundan hoşlanıyor. Gerçekten lezzetleri denemek ve en sevdiğin kombinasyonu bulmak için denenebilir. Ayrıca, satın alınan toz veya tabletlerin kalitesini kontrol edildiğinden emin olunmalıdır. Tozlar genellikle daha ucuzdur, ancak daha yüksek kaliteli takviyelerin katkı maddeleri veya ilave şeker içermesi daha az olasıdır.
Bira mayası, bağırsak sağlığı desteği ve ishali önleme de dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları olan besin açısından zengin bir besindir. Bu maya B vitaminleri, mineraller, pre ve probiyotikler ve diğer sağlıklı aktif bileşiklerde yüksektir. Karakteristik acı tadı, smoothie’lere veya meyve suyuna benzersiz bir not verebilir. Acı lezzetleri sevmeyen insanlar bira mayasının tadını sevmeyebilir. Bazı bira mayası ürünlerinin glüten içerdiğini unutulmamalıdır. Glütene karşı hassas olan kişiler, pancarda yetiştirilen tür gibi glütensiz bira mayası deneyebilirler.
Kaynakça:
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-715/brewers-yeast
Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu