Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Probiyotiklerin Doğurganlık, Gebelik ve Bebek Gelişimine Faydası Olabilir mi?

0 403

Probiyotikler, doğumdan önce ve sonra anne ve çocuk için endometriozis, gebelik ve sağlık sonuçlarında iyileştirilmiş sonuçlar ile ilişkilendirilmiştir. Bu yazıda probiyotiklerin doğurganlık, gebelik ve bebek gelişimi konusunda faydaları hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Probiyotikler ve Üreme Sağlığı

Probiyotiklerin Doğurganlık, Gebelik ve Bebek Gelişimine Faydası Olabilir mi?Hamilelik ve doğum hem annenin hem de çocuğun hayatındaki en savunmasız süreçler arasındadır ve probiyotik takviyeleri bağışıklık fonksiyonunu destekleyebilir ve bu süre zarfında üreme fonksiyon bozukluğunu önleyebilir. Bununla birlikte, probiyotik takviyeleri herkes için olmayabilir. Probiyotikler de dahil olmak üzere hamilelik sırasında kullanmak istenilen sağlık stratejileri hakkında uzman bir doktorla görüşmek önemlidir.

Hamilelik

Yaşamın ilk 1500 günü boyunca belirli bir probiyotik setinin kullanılması bebeklerde enfeksiyon ve inflamatuar olay riskini azaltabilir. L. rhamnosus, annelerde ve bebeklerinde bağışıklığı düzenleyerek olumlu tepkiler vermesini sağlamıştır. Buna ilave olarak, doğum öncesi bir faydalı etkilerinden bazıları L.ramnoz takviyesi bir olası immün programlayabileceği düşündürmektedir. L. rhamnosus ile doğum öncesi takviyenin yenidoğan mikrobiyotasının bileşimini değiştirdiği ve Bifidobakterilerin egemen olduğu yararlı bir profili teşvik ettiği bildirilmiştir.
Emzirme döneminde L. casei ile fermente edilen süt alımı, doğumdan sonra annenin immünolojik yanıtının modülasyonuna hafifçe katkıda bulunmuş ve emzirilen çocukta gastrointestinal atak insidansını azaltmıştır. B. animalis spp. gebelikte laktis takviyesi anne sütünde fetal immün parametreleri ve immünomodülatör faktörleri etkileme potansiyeline sahiptir. B. animalis ssp. laktis, artan anti-rotavirüs ve anti-poliovirüse özgü IgA ile kanıtlanan bağışıklık tepkisini arttırarak emzirmeme ve sezaryen doğumunun olumsuz bağışıklık ile ilişkili etkilerini hafifletmiştir. Probiyotiklerin Doğurganlık, Gebelik ve Bebek Gelişimine Faydası Olabilir mi?
Gebeliğin sonlarında L. salivarius’un oral yoldan uygulanması hamile kadınlarda meme enfeksiyonunu önlemiştir. L. acidophilus, L. casei ve B. bifidum , gestasyonel diyabetes mellituslu gebelerde açlık plazma glikozunu, insülin seviyelerini ve insülin direncini ve artan insülin duyarlılığını önemli ölçüde azaltmıştır. Ayrıca, serum trigliseritlerinde ve VLDL kolesterol konsantrasyonlarında önemli düşüşler kaydedilmiştir. Simbiyotik içeren B. coagulans, gebe kadınlarda kan insülin düzeylerini, HOMA-IR ve HOMA-B’yi azaltmıştır. S. Cerevisiae nitrik oksit radikalleri uzaklaştırılmış ve azalmış oksidatif stres de, kırmızı kan hücreleri, preeklamptik fetus ve hafifletilen gerilme durum 10 antioksidan savunma ile ilişkilidir.
L. casei içeren fermente sütün sürekli tüketimi, kabızlıkla ilgili semptomları hafifletmiş, tatmin edici bağırsak alışkanlığı sağlamış ve doğumdan sonra kadınlarda hemoroidden daha erken iyileşme ile sonuçlanmıştır. Fermentum ağrıyı hafifletmiş ve ağrılı emziren kadınların anne sütündeki Staphylococcus yükünü azaltmıştır. Hamilelik sırasında ve doğumdan hemen sonra, probiyotikler hem annenin hem de bebeğin sağlık ve mikrobiyota bileşimini geliştirmiştir.

Endometriozis

L. gasseri endometriozisli hastalarda menstrüel ağrı ve dismenore geliştirmiştir. L. gasseri ayrıca farelerde ve sıçanlarda karın boşluğunda endometriyal dokunun büyümesini inhibe etmiştir.

Bebek Büyümesi

B. animalis spp. laktis takviyesinin HIV’li annelerden doğan bebekler ve erken doğan bebekler gibi hassas bebeklerde büyüme üzerinde olumlu bir etkisi olmuştur. B. breve, çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde aspire edilen hava hacmini ve gelişmiş kilo alımını önemli ölçüde azaltmıştır. Plantarum türü, kronik yetersiz beslenme sırasında bebek farelerinin büyümesini sürdürmüştür.

Bebeklerde Besleme Toleransı

Probiyotiklerin Doğurganlık, Gebelik ve Bebek Gelişimine Faydası Olabilir mi?B. coagulans ile takviye edilmiş erken doğmuş bebeklerin beslenme toleransı düzelmiştir. S. boulardii’nin profilaktik takviyesi, kilo alımını ve beslenme toleransını arttırmış ve 30 yaşın üzerindeki erken doğmuş bebeklerde hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Oral yoldan uygulanan S. boulardii, çok düşük doğum ağırlıklı (VLBW) bebeklerde beslenme toleransını ve klinik sepsisi geliştirmiştir.

Testosteron

L. reuteri yaşlanan farelerde genç serum testosteron düzeylerini ve testis boyutunu artırmıştır. Probiyotik içeren L. acidophilus, B. bifidum ve L. helveticus tavşanlarda testosteron düzeylerini yükseltmiştir.

Kadın Doğurganlığı

Plantarum, farelerde inflamasyona bağlı infertiliteyi iyileştirmiştir. Plantarum doğal mikroflorayı güçlendirdi ve E. coli ile enfekte olan farelerde doğurganlığın yeniden ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Oksitosin

L. reuteri, farelerde “iyi hissetme” hormonu oksitosin seviyelerini arttırmıştır.
Probiyotikler hamilelik, doğum ve doğurganlık sonuçları üzerine bir dizi klinik çalışmada umut verici sonuçlar vermiştir. Hamile kadınlar probiyotik takviyeleri aldığında, hem kendilerinin hem de yeni doğanlarının sağlığı doğumdan önce ve sonra iyileşmiştir. Hem anne hem de bebek bağışıklığı geliştirilmiş ve yeni doğanlarda mikrobiyota bileşimi iyileştirmiştir. Hayvan araştırmaları, probiyotiklerin erkek doğurganlığına (testosteron üretimini koruyarak), gebe kalma olasılığına ve oksitosin salınımına (sosyal bağ ile bağlantılı) da faydalı olabileceğini düşündürmektedir.

Kaynakça:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6286978/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku