Uzun boylu bir insan olmak, sosyal statü içeren avantajlardan daha fazla yararlanmak anlamına gelir. Her ne kadar boy, genetiğe bağlı olarak uzasa da çocuğunuzun boyunu uzatmanın bazı yolları vardır. Büyüme süreci durduktan sonra ve büyüme plakları birleştiğinde, daha uzun boylu olmak için yapabilecek pek bir şey yoktur. Çocuklar ve gençlerde vücudun büyüme Hormonu olan HGH üretimini ve süresini arttırmak için yardımcı yiyecekler yenilebilir. En önemli adımlar, çeşitli sağlıklı yiyecekler yemek, şekerden kaçınmak ve kiloyu uygun seviyelerde tutmaktır. Peki, hangi yiyecekler HGH’yi artırır?
Melatonin
Yatmadan önce ananasın üstüne melatonin atıştırılır. İçerdiği serotonin, melatonin içine sentezlenen bir hormondur. Melatonin daha kaliteli bir uykuya yardımcı olur ve vücut daha fazla HGH üretir. Zengin melatonin kaynağı olan diğer yiyecekler arasında ayçiçeği tohumu, yerfıstığı, mısır, domates, turta, üzüm, nar, zeytin, brokoli, salatalık, kuşkonmaz, pirinç, arpa, yulaf, ceviz, ve keten tohumu da bulunur. Bu besinler sağlık açısından herkes için iyidir. Sadece fındıkların yağ ve kalorinin yüksek olduğu unutulmamalı ve bu yüzden de aşırıya kaçılmamalıdır.
Arjinin
Bir amino asit olan arjinin HGH’yi arttırır, ayrıca araştırmalara göre günde yaklaşık 15-20 gram alınan arjinin yeterli olduğu söyleniyor. Gramı biraz fazla olduğundan dolayı gıdalar dikkatlice seçilmelidir. En yüksek değer hindi göğsünde vardır ve bir göğüste 16 gram arjin içerir. Arjinin içeriği yüksek olan diğer yiyecekler arasında domuz filetosu, tavuk, kabak çekirdeği, soya fasulyesi ve yerfıstığı bulunmaktadır. Fazla kilo almamak için, arjinin bakımından zengin gıdaları bir takviye ile alınması tavsiye edilir.
Protein
Boyun uzaması isteniyorsa, proteine ihtiyaç vardır. Protein içindeki amino asitler vücut tarafından, organlardan kemiklere kadar tüm dokuları oluşturmak için kullanılır. Sığır eti, sağlıklı hücrelerde rol oynayan bir amino asit olan L-ortinini sentezlenmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir. Otlarla beslenen sığır eti, hindistancevizi, merada yetiştirilen tavuk ve omega 3 ile zenginleştirilmiş yumurtalar tüketilmelidir. Bitki bazlı proteinlerde et proteinler kadar sağlıklıdır, bu yüzden genç vejeteryanların kısa olacağından endişe duyulmamalıdır.
D Vitamini
Kemikleri sağlıklı ve işlevsel tutmak için D vitaminine ihtiyaç vardır ve bu da güneş ışığı da dâhil olmak üzere belirli kaynaklardan alınmalıdır. Sağlık açısından son derece önemli olan D vitaminini; ayrıca ton balığı, uskumru, somon, süt, sığır karaciğeri, peynir ve yumurta sarısı gibi yiyecekler tüketerek vücuda gerekli olan D vitamini takviyesi elde edilebilir. D vitamini toksik içerebilir, bu yüzden doktor tavsiyesi olmadan takviyeye başlanmamalıdır. D vitamini kansere, yüksek tansiyona ve tip I diyabete karşı koruma sağlarken, eksikliğinde ise kemiklerin zayıflamasına yol açabilir.
Kalsiyum
Uzun boylu olmak isteniyorsa kalsiyum son derece önemlidir. Kemiklerin damak ve beyinle vücudun geri kalanı arasındaki iletişimi sürdürmeye yardımcı olur. Vücuttaki kas kasılmalarını düzenlemek için kalsiyum kullanılır, bu nedenle kalp için çok önemlidir. Vücutta D vitamini olmadan kalsiyum etkili bir şekilde emilemez. Süt (genellikle D vitamini ile güçlendirilmiş), yoğurt, fındık ve tohumlar, fasulye, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve sardalye gibi kalsiyum bakımından zengin yiyecekler tüketilmelidir.
Magnezyum
Vücudun kalsiyum ve D vitamini uygun şekilde işlenmesi için magnezyuma ihtiyacı vardır. Kalsiyum ve D vitamini açısından zengin besinler tüketiliyorsa magnezyum açısından zengin besinler yenildiğinden emin olunmalıdır. Magnezyum zengin besinler arasında bitter çikolata, avokado, fındık, somon ve mercimek gibi baklagiller de bulunur. Magnezyum, kan basıncını ve kalp ritmini düzenleme de ve boy uzatmada yardımcı olurken aynı zaman da sağlığa da faydası vardır.
Çiğ Çikolata
Çiğ çikolata, bitter çikolataya benzese de çiğ çikolata daha sağlıklıdır ve enzimler içerir. Çiğ çikolata da, şeker oranı çok düşüktür ve süt içermez. Çikolata, hipofiz bezini daha fazla HGH üretmesi için uyarır ve ayrıca triptofan içerir. Bu amino asit nihayetinde melatonine dönüştürülür, bu da Melatonin daha kaliteli bir uyku ve daha fazla HGH üretimi için önemlidir.
Hindistancevizi Yağı
HGH’yi arttırmanın bir yolu da kilo vermektir. Hindistan cevizi yağıyla yemek yapmak veya bir besine eklenmesi vücudun yağ yakmasın da yardımcı olur. HGH seviyesini dört saate kadar yükseltmek için iki kilo vücut ağırlığına bir gram hindistancevizi yağı eklenir. Hindistancevizi; et yağı gibi doymuş bir yağdır, ancak vücut için daha sağlıklı olan orta zincirli bir trigliseritdir. Bu MCT’ler, daha büyük zincir yağlarına kıyasla yakılan kalori sayısını artırır.
C Vitamini
Sağlıklı kemiklere sahip olmak isteniyorsa C vitaminine önem verilmelidir. Vücut kolajen oluşturmak için C vitamini kullanır. İnsanlar, C vitamini sentezleyemeyen tek memelilerdir, bu nedenle C vitamini açısından zengin besinler tüketilmelidir. Bunlara portakal, karpuz, çilek, ananas, kivi ve kavun da dâhildir. Yine taze ve çeşitli konserve veya meyve suları da tüketilmelidir, ayrıca elde edilen yiyecek ve içecekler evde yapıldığında daha az zararlı şeker ve daha sağlıklı besinler elde edilebilir.
Demir
Demir, kırmızı kan hücrelerini inşa eder. Vücudun demire ihtiyacı varsa kan vücut boyunca oksijen taşıyabilir. Boyun uzaması isteniyorsa vücudun oksijen ihtiyacı desteklenmelidir ve demir takviyesi almadan önce doktora danışılmalıdır. Erkek bireyler takviyeleri aşırı doz alabilir, ayrıca adet gören kadınlar normalde çok fazla demir sorunu yaşamaz. Demir bakımından zengin yiyecekler yemek bir sorun teşkil etmez. Demir içeriği yüksek yiyecekler arasında kabuklu deniz ürünleri, ıspanak, karaciğer, baklagiller, kırmızı et ve kinoa da bulunur.
Glutamin
Glutamin, protein oluşturmak için kullanılan bir amino asittir. Stresli olunmadığı sürece normalde vücut sisteminde yeterli miktarda glutamin vardır. Çalışmalar, glutamin bakımından yüksek olan 2 gram gıdanın HGH üretimini artırabileceğini göstermiştir. Glutamin seviyesini arttırmak için çiğ yeşil yapraklı sebzeler, hayvansal protein ve yumurta, süt, yoğurt ve peynir gibi bu yiyecekler atıştırılmalıdır. Ayrıca keçi sütünde daha yüksek glutamin seviyesi vardır.
Sonuç olarak; vücudun HGH üretimini arttırmak, daha uzun boylu büyümeye yardımcı olabilir. En azından 20 yaş altı bir gençseniz ya da çocuksanız bu yiyeceklerde olan besin maddelerini yiyebiliyorsanız, daha uzun boyda büyüyebilirsiniz. Vücunuzun ihtiyacı olan bu besin maddelerinin takviyelerini alarak daha sağlıklı olmanız mümkündür. Yiyecekleri melatonine dönüştürülmüş maddelerle yemek uyumanıza ve büyümenize yardımcı olurken daha uzun ve sağlıklı kalmak içinde önemlidir. Gerekirse kilo verin, çünkü HGH kilo verme işlemi ile artar.
Kaynakça:
everydaymale.com/foods-that
myvmc.com/treatments
myvmc.com/treatments
Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu