Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuğunuzun Duygusal Zekasını Nasıl Geliştirebilirsiniz?

0 357

Çocuklarda duygusal zekanın en az pratik zeka kadar önemli ve geliştirilir olduğunun araştırmalar sonucunda ortaya çıkmasıyla birlikte aslında geleceğin yetişkin insanlarını daha iyi ilişkiler kurabilmesinin de yolu açılmış oldu.

Duygusal zeka toplum içinde yaşayan ferdin mutluluğunu, başarısını, sosyal uyumunu sağlar, ayrıca duyguları tanıyabilmek ve yönetebilmek kabiliyeti olarak da açıklanabilir. Duygusal zekanın geliştirilmesinde çocuğun empati yapabilmesinin sağlanması önem taşımakla beraber bunu yaparken iki yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerde ilki, çocuğun yaptığı olumsuz bir davranış sonrasında sert çıkış yapmak yerine arkadaşının ne kadar üzülmüş olabileceğinin kendisine sorulması, ikincisi de arkadaşının bir sıkıntısı veya ihtiyacı varken nasıl yaklaşılması gerektiğinin gösterilmesidir. Çocuğun gelişebilen becerileri arasında yer alan duygusal zekanın gelişimi ufak yaşlardan başlayarak geç ergenliğe kadar devam edebilmektedir. Çocuklarımızın gelişimlerinde ve hayatları boyunca bu kadar önem taşıyan duygusal zekanın inkişaf ettirilebilmesi için anne babaların bilinçlenmesi yeterli olabilecektir.

Çocukların duygusal zekasını geliştirmek için yapılması gerekenler arasından en önemlisi, kendi duygularını fark etmesini sağlamaktır. Çocuk kendi duygularını anlayabildiğinde karşısındaki bireyin anlayabilmektir. Ayrıca burada yapmanız gereken yavrunuzla duygular hakkında konuşmanız yeterli olacaktır. Empati yeteneğini geliştirecek bu Çocuğunuzun Duygusal Zekasını Nasıl Geliştirebilirsiniz?konuşmaları yaparken kendinizden örnekler verebileceğiniz gibi neden-sonuç ilişkisinin çocuklar için öneminin de bilincinde olmanızı tavsiye etmelisiniz. Çocuklarınızla konuşurken göz teması kurabilmeniz ve kendisini birey olarak değerli olduğunu hissettirmeniz etkili dinleme becerisinin geliştirilmesinde faydalı olacaktır.

Çocukların duygusal zekasını geliştirme çalışmalarınızda sorunlara karşı yaklaşımı hakkında sakin hareket etmesi gerektiği şeklinde telkinlerde bulunmanız bu konuda size destek olacaktır. Olaylar karşısında bir anda sinirlenmemesi gerektiğini öğrenmesi, sakinleşmesinin ardından harekete geçmesini bilmesi hayatı boyunca kontrolü elinde tutmayı başarabilmesinin altın anahtarı olacaktır. Çocukların duygusal zekaları empati yapabilmeyi öğrenmeyle doğrudan ilişkili olmakla beraber bunun içinde karşısındaki kişilerin hislerini okuyabilmesi gerekecektir. Yavrunuza yüz ifadelerinden, mimiklerden duyguları tanımasını öğretmeniz bu konuda yapılması gereken en önemli çalışma olurken bunu çizgi filmlerdeki kahramanların yüz ifadelerini dile getirerek başarabilirsiniz. Yüz ifadelerinden nasıl düşündüklerini hayal edebilen ve anlayabilen çocuk hayatı boyunca empati yaparak ikili ilişkilerinde başarıya ulaşacaktır.

Yazar: Enes Eker

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku