Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuklarda Kızamık Hastalığı ve Tedavisi

0 352

Bazı hastalıklar vardır ki bu hastalıkların ömürde bir defa mutlaka geçirilmesi gerekmektedir. O zaman bu tür hastalıklara karşı hazırlıklı olunmalıdır. Her yaş grubunda görülebilen bu hastalıklar sık da çocuklarda görünmektedir.
Bu hastalıklardan birisi kızamık hastalığıdır. Kızamık hastalığı, morbilli adı verilen virüs ile vücudumuza giren, genellikle çocuklarımızda görülen bir hastalıktır. Solunum yolu ile ya da hasta ile doğrudan temas yoluyla bulaşan kızamık hastalığı bulaşıcı özelliği nedeniyle hastalık süresince Çocuklarda Kızamık Hastalığı ve Tedavisidikkat edilmesi gereken hastalıklardan biridir.
Kızamık hastalığı yaz aylarında pek fazla görülmez, genelde kış aylarında ve 3 ile 10 yaş aralığındaki çocuklarımızda sıklıkla görünün bu hastalık, birkaç gün sürse de maalesef çocuklarımızı halsiz ve bitkin bir hale düşürmektedir.

Okul döneminde olan çocuklarımız bu sürede okula gidemezler. Belki de en olumsuz sonuçlar da okula gönderdiğimiz çocuklarda yaşanmaktadır. Bu dönemde özellikle çalışan anne ve babalar için çocuklarını okula da gönderemediklerinden sıkıntılı bir süreç yaşanmaktadır.
Çocuklarımızı halsiz ve bitkin düşürdüğünü söyledik ancak bu hastalık bazı çocuklarda çeşitli yan hastalıkları da tetikleyebilmektedir. İshal, orta kulak iltihabı, akciğerde ve gırtlakta meydana gelen iltihaplanmalar kızamık hastalığının tetikleyebileceği yan hastalıklardandır.
Nadir de olsa kızamık direnci zayıf olan bebeklerde ya da hamile bayanlarda hayati tehlike arz ettiği durumlar da ortaya çıkmaktadır.
Durun hemen içinizi karartmayalım. Evet bu bir hastalık ve ömürde 1 defa mutlaka yaşayacağımız bir hastalık. Karamsar olmayın, moralinizi bozmayın ve önereceğimiz yöntemleri uygulayarak, hastalık evresini en iyi şekilde geçirmeye çalışın.

Kızamık Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarımıza kızamık virüsü yukarıda saydığımız yöntemlerden birisi ile bulaşabilir. Yani vücut teması ya da hava yoluyla çocuklarımıza bulaşan kızamık virüsü ağızlarına ya da burun boşluklarına yerleşir. Buralara yerleşen mikrop üremeye başlar. Zamanla da tüm vücuda yerleşmeye Çocuklarda Kızamık Hastalığı ve Tedavisibaşlar. Ortalama 10 gün sonra iyice yayılan mikrop hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur. 15 ile 17. günlerde hastalık tam olarak kendini belli etmeye başlar. Hastalığın en fazla bulaşıcı olduğu dönem ilk 15 günlük dönemdir. 15. günden sonra bulaşıcı özelliğini kaybeden virüs, idrarda sürekliliğini korumaktadır.
15 ile 17. günlerde kendini belli etmeye başlayan hastalık kızarıklık ve döküntülerin belirmeye başlaması ile başlar, kızarıklıkların pul pul dökülmesi ile sona erer. En son idrara gelen virüs kızarıklıkların dökülmesi ile bulaşıcılık özelliğini kaybeder.
Yani, vücudumuza bulaşan virüs ilk on gün boyunca sadece üremeye girer, daha sonra döküntüler başlar, ateşin yükselmesine neden olur. Bununla birlikte ağızda ve yanaklarda küçük beyaz lekeler oluşur. Bu süreçte çocuk yorgun ve isteksiz görünür. 2-3 gün boyunca bu süreç devam eder. Yine bu dönemde çocuklarımız iştahsız olurlar. Öksürme, tıksırma görülen çocuklarımızın gözlerinde de yaşlar oluşur. Ateşin geçici olarak azalmasıyla döküntü dediğimiz dönem başlar. Halsiz düşen çocuğumuz bu sürede sürekli yatmak ister, öksürük ve gözlerde yaşarma devam eder. Döküntülerin ortaya çıkmasından ortalama 3-4 gün sonra ateş hızlı bir şekilde düşer.

Kızamık Aşısı

Bebeklere 12. ayında, 5-6 yaşlarında ve eğer gerekirse Çocuklarda Kızamık Hastalığı ve Tedavisi12 yaşında 3 doz şeklinde kızamık aşısı yaptırılmalıdır, bu aşı hastalık evresini en iyi şekilde geçirmesine katkı sağlayacaktır.
Kızamık hastalığına yakalanan çocuğunuza yapabileceğiniz şeyler sınırlıdır. Bu süreç bir şekilde geçecektir. Ancak, çocuğunuzun temizliğine, bulunduğu ortamın hijyenik olmasına, güneş görmesine ve çocuğunuzun iyi beslenmesine özen göstermeniz hastalığın daha iyi bir şekilde atlatılmasını sağlayacaktır.

Yazar: Muhammet İkbal Yıldız

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku