Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuklarda Cilt Döküntülerinin Nedenleri

0 1.537

Çocuklarda cilt döküntüleri çocuklarda sık görülür; deri döküntüsü, altta yatan bir sorunun belirtisi olarak kabul edilir ve döküntüler döküntü nedenine göre değişir. Hayatı tehdit eden altta yatan nedenlerle ortaya çıkan döküntüler aşağıdaki gibidir:

Kurdeşen

En sık görülen alerjik döküntü, genellikle soluk bir merkezde dairesel olan, vücudun yüzeyinde yükselen büyük boşluklardan oluşan aşırı kaşıntılı bir döküntüdür. Kurdeşenler, ilaçlara, yiyeceklere, virüs enfeksiyonlarına veya böcek sokmalarına ve ısırıklarına karşı alerjik reaksiyonlardan kaynaklanabilir. Döküntü vücutta hareket eder ve genellikle kaybolmadan önce üç ila dört gün sürer. Yerelleştirilmiş kovanlar genellikle kişinin bitki, polen veya yiyecek gibi tahammül edemediği bir maddeyle doğrudan deri temasını gösterir.

Döküntülerle Lokalize Enfeksiyonlar

Enfekte yaralar: Enfekte bir yara cilt tahrişinden, çizilmekten, kesilmekten veya ısırmadan kaynaklanan küçük bir yara cilt yüzeyindeki, mukoza zarlarındaki veya dış kaynaklardan gelen bakteriler tarafından enfekte olduğunda ortaya çıkar. Yara kırmızı ve nemli hale gelir, irin ve sarımsı kabuklar oluşur ve çevresindeki cilt iltihaplanma nedeniyle şişer ve hassas hale gelir. Çocuğun lenf bezleri çevrede şişebilir ve ateş gelişebilir. Çocuk yarayı çizerse, bakteriler ciltte yayılabilir ve daha fazla yaralara neden olabilir.
İltihaplı isilik: İsilik cildinde bir yara veya kırılma olan vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Döküntü, genellikle streptokok veya stafilokok bakterileri ile enfekte olmuş bir çizik, ısırık veya küçük tahrişten kaynaklanır. Yara irin ve sonunda sarımsı sarıçlarla, kırmızı ve nemli hale gelir. Bir çocuk yarayı çizerse, bakteri ciltte yayılabilir ve birkaç gün içerisinde Çocuklarda Cilt Döküntülerinin Nedenlerigelişerek daha fazla yara oluşmasına neden olabilir ve kurumadan ve kabuk kırmadan önce dört ila altı gün sürebilir. Genellikle topikal veya oral antibiyotiklerle tedavi edilir. [isilik]
Selülit: Selülit, streptokok bakterilerinin neden olduğu lokalize bir cilt enfeksiyonudur. Cilt, sağlıklı bir ciltten net bir şekilde ayrılan bir alanda şişmiş, sıcak ve kırmızı hale gelir. Çoğu zaman, ciltte bakteriler için belirgin bir giriş noktası yoktur. Bazen ateş ve düşük bir genel durum da eşlik edebilir. Enfeksiyon hızla yayılabildiğinden selülit derhal değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir.
Mantar döküntüsü: Mantar döküntüleri iki özel mantar türünün neden olduğu cilt enfeksiyonlarıdır: tinea ve candida. Saçkıran olarak da bilinen Tinea enfeksiyonları, ortada normal görünümlü bir cilde sahip oval veya halka şeklinde lezyonlardır ve çevresinde kaşıntılı, pullu ve hafifçe yükselen bir kenardır. Döküntü kafa derisi, yüz, vücut veya tırnaklarda bulunabilir. Candida enfeksiyonları, bebeklerde oral pamukçuk, dilde veya ağız mukozasında beyaz bir kaplama olarak veya bebek bezi bölgesinde (enfekte bebek bezi döküntüsü) parlak, kırmızı bir kızarıklık olarak ortaya çıkabilir. Candida enfeksiyonları her yaşta çocuklarda ortaya çıkabilir. Genellikle bebeğin çenesinin altı gibi nemli cilt kıvrımlarında veya ayak parmakları arasındaki çatlamış cilt, kaşıntı ve bazen tırnak rengi değişikliği (sporcu ayağı) ile birlikte bulunur.
Uyuz: Uyuz, kaşıntı akarının neden olduğu bir cilt enfeksiyonudur. Dişi akarlar ciltte, parmakların arasında, bilek bölgesinde ve koltuk altında toplanır. Bebekler, ellerinin avuçlarında ve ayak tabanlarında uyuz alabilir. Uyuz şiddetli kaşıntıya neden olur, bu da yara, kabarcık, uyuz ve ikincil bakteri enfeksiyonu olasılığına yol açabilir. Zaman zaman, akar tarafından yapılan deride küçük gri yanıkları gözlemlemek mümkündür. Uyuz oldukça bulaşıcıdır, bu nedenle doktor tarafından derhal tedavi edilmesi tavsiye edilir.
Saç biti: Bitler, başın kıllarına bağlıyken yumurtlayan böceklerdir. Yumurtalar yaklaşık bir hafta sonra yumurtadan çıkar ve saç derisinde kaşıntıya neden olur. Bitler saç çizgisinde, boyunda, kulakların arkasında bulunur ve bir büyüteç ve bit tarağı kullanılarak görülebilir. Bitler oldukça bulaşıcı olmasına rağmen, hastalığa neden olmadıklarını ve çocukları hasta etmeyeceklerini hatırlamak önemlidir. Doğru tedavi bitlerin diğer çocuklara yayılmasını önler.
Siğiller: Siğiller yaygın bir çocukluk dönemi viral cilt hastalığıdır. Birkaç tip vardır ve bunlar tek tek veya kümeler halinde, genellikle parmaklarda, ellerde ve ayaklarda bulunabilir. Siğillerin çoğu sert ve pürüzlü bir yüzeye sahiptir ve cilt yüzeyinde hafifçe yükselir, ancak ayağın tabanındakiler (plantar siğiller) vücut ağırlığına göre düz olarak bastırılır. Siğiller tedavi olmadan kendiliğinden kaybolma eğilimindedir, ancak geri dönebilirler; plantar siğiller sıklıkla tedavi gerektirir.
Molloskum kontagiozum: Molloskum kontagiozum, bir virüsün neden olduğu başka bir yaygın çocukluk dönemi döküntüsüdür. Döküntü, cilt yüzeyinde 2 ila 5 mm çapındaki küçük, şişkin darbeler yumuşak biçimini alır. Renk soluk, kırmızı ten renginden grimsi beyaz veya sarıya kadar uzanır. Her yumru merkezinde küçük bir çukur vardır. Genellikle çocuğu rahatsız etmezler, fakat hassas veya kaşıntılı olabilirler, böylece çocuk cildi yırtıp enfekte edebilir. Bu yumuşak şişkinlikler çocuğun vücudunun her tarafında, tek tek veya kümeler halinde bulunabilir. Genellikle birkaç hafta sonra tedavi olmadan kaybolurlar veya birkaç ay veya yıllarca sürebilirler. Tedavi genellikle tavsiye edilmez.
Egzama: Üç yaygın egzama türü vardır:
• Atopik dermatit: Alerji öyküsü olan ailelerin çocuklarını etkileyen kronik deri döküntüsüdür. Döküntü genellikle kuru ve kaşıntılı; cilt kırmızı, tahriş olmuş ve pullu hale gelir. Çizilme, ortaya çıkan ikincil enfeksiyon ve yara izi ile ciltte kırılmalara yol açabilir.
• Sebore: Seboreik dermatit olarak bilinir; 2 yaşın altındaki çocukları etkiler, ancak genellikle 3 aya kadar olan bebekleri etkiler. Nedeni bilinmemekle birlikte, cildin sebasöz madde ve ter üretiminde bir rahatsızlık olduğu düşünülmektedir. Atopik egzamanın aksine, döküntü özellikle kaşıntılı değildir ve kuru, kırmızı ve hafif lapa lapa şeklindedir. Sebore genellikle yüz, boyun, göğüs, cilt kıvrımları ve bebek bezi bölgesine yerleşir. Bebekler, kafa derisi üzerinde beşik başlığı adı verilen sarımsı kabuklar geliştirebilir. Bu döküntü genellikle birkaç ay sonra kaybolur.[egzama]
• Kontakt dermatit: Nikel, kozmetik, krem ve deterjan gibi bazı maddeler cildi tahriş ettiğinde ve aşırı duyarlılık reaksiyonuna neden olduğunda ortaya çıkar. Deri kızarır ve kızarır, bazen cildin etkilenen bölgelerinde kabarık papüller veya veziküllere yol açar. Döküntü genellikle kaşıntılıdır ancak kabarcıklarla birlikte nemli de olabilir. Zehirli sarmaşık, kontakt dermatit örneğidir.
Bebek bezi isiliği: Bebek bezi döküntü bölgesinde, cilt nemli, kırmızı olduğunda ve idrar ve dışkı nedeniyle tahriş olduğunda bebek bezi döküntüsü oluşur. Bu tahriş, ciltte bakteri veya mantarların istila etmesine ve döküntüleri daha da kötüleştiren ikincil bir enfeksiyona neden olan küçük açıklıklara neden olabilir.
Döküntülerle Görülen Enfeksiyonlar
Kızamıkçık ve kızamık: Küçük, düz kırmızı lekelerin genel bir kızarıklığına ek olarak, kızamıkçık ve kızamık virüslerinin belirtileri arasında ateş, halsizlik ve öksürük bulunur. Kızamıkçık ve kızamık ABD’de nadir görülen bir hastalıktır, çünkü çoğu çocuk virüslere karşı 15 ay sonra tekrar 4 ve 6 yaşları arasında aşılanmıştır. Kızamıkçık ABD’den tamamen yok edilmiş olsa da başka ülkelerde bağışıklık kazandırma hala devam etmektedir.
SuçiçeğiÇocuklarda Cilt Döküntülerinin Nedenleri: Suçiçeği (varicella) döküntü yüzünde ve vücudunda sivrisinek ısırıklarına benzeyen kırmızı lekeler ile başlar. Birkaç saat içinde, izler daha sonra patlayan ve kabuk bırakan sıvı dolu kabarcıklar halinde gelişir. Suçiçeği kolayca tanınır çünkü veziküllerin etrafındaki cilt normaldir. Diğer semptomlar arasında ateş, tıkanıklık ve ağızdaki kabarcıklar sayılabilir. Kızarıklık çok kaşıntılı olduğu için, deride diğer organlara yayılabilen bir bakteriyel enfeksiyon tehlikesi olduğundan, çocuğun aşırı çizilmemesi için en iyisidir. Bakteriyel enfeksiyonlar ayrıca yaralara ve yaralara neden olabilir. Suçiçeği oldukça bulaşıcıdır ve evde ya da günlük bakımda bazı çocukların suçiçeği çıkardığı zaman evde kalmaları yaygındır. Beş ila yedi gün sonra, tüm çiçeği kuru kabuklar olacaktır, bu da çocuğun artık bulaşıcı olmadığı anlamına gelir.
Kızıl: Kızıl ateş, boğaza streptokok enfeksiyonu neden olur. Belirtiler arasında boğaz ağrısı, yüksek ateş ve boyunda ve yüzünde başlayan ancak daha sonra vücuda yayılan bir kızarıklık bulunur. Cilt kızarır ve küçük, kumsal şişlikler vardır. Ağız etrafındaki alan genellikle korunur ve soluk görünür. Beş ila altı gün sonra, kızarıklık kaybolur ve çocuğun cildi, özellikle parmak uçlarında genellikle soyulmaya başlar. Çocuğunuzun kırmızı ateşi varsa, strep boğazında test edilecek ve antibiyotiklerle tedavi edilecek bir doktora danışılmalıdır.
Mononükleoz: Genellikle mono olarak adlandırılan mononükleoz, genellikle okul çağındaki çocukları ve ergenleri etkileyen viral bir enfeksiyondur. Belirtileri arasında boğaz ağrısı, yutmada ciddi zorluk, ateş ve boyunda genişlemiş lenf bezleri bulunur. Döküntü spesifik değildir, pembedir ve gövdede belirgindir.
Roseola: Roseola, diğer belirtilerle üç ila dört gün süren çok yüksek ateş ile sonuçlanan viral bir hastalıktır. Ateş daha sonra aniden düşer ve birkaç saat içinde bir kızarıklık görülür. Döküntü spesifik değildir, soluk pembedir ve çoğunlukla boyun ve göğüste yaygındır. Kaşıntılı değildir, basınç uygulandığında kaybolur ve 1-2 gün içinde kaybolur. Tipik olarak, roseolalı bir çocuk, kızarıklık ateşe kıyasla ortaya çıktığında daha çekici olur.
Beşinci hastalık: Beşinci hastalık, hafif soğuk algınlığı semptomları ve ateş ile başlayan başka bir viral hastalıktır. Döküntü sadece bir hafta sonra ortaya çıkıyor ve yanaklarda belirgin bir kızarıklık ve ağız çevresindeki solukluk, tokatlanmış bir yanağın görüntüsünü veriyor. Bazı çocuklarda, döküntü vücuda yayılır, ancak ellerin avuç içi ve ayak tabanları genellikle etkilenmez. Kızarıklık dantelli bir görünüme sahip olabilir, kaşıntılı olabilir ve genellikle bir ila üç hafta sürer.
El-ayak-ağız hastalığı: El-ayak-ağız hastalığına, ağızda, parmaklarda veya ayaklarda küçük veziküller veya kabarcıklar üreten coxsackie virüsü neden olur. Yaygın olarak 4 yaşın altındaki çocuklarda görülür ve semptomlar ağızdaki kabarcıklarla birlikte yemek yemeyi zorlaştırır. Hastalık normalde seyrini birkaç gün içinde sürdürür, ancak ağızdaki yaralar daha uzun sürebilir. Çocuklar bu hastalığı bir kereden fazla alabilirler.
Lyme hastalığı: Lyme hastalığına kene ısırığı yoluyla bulaşan bir enfeksiyon neden olur. Kızarıklık, kene ısırığından iki ila altı hafta sonra, flulike semptomları (ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları) ile birlikte ortaya çıkar. Döküntü, genellikle, bir hedef gibi dışarı doğru yayılan, kene Çocuklarda Cilt Döküntülerinin Nedenleriısırığının çevresinde (birden fazla olabilir) kırmızı, dairesel bir alan olarak görünür. Lyme hastalığı döküntü olmadan da ortaya çıkabilir ve birkaç ay sonra eklem ağrıları, göğüs ağrıları, baş ağrısı veya nörolojik sorunlara neden olabilir.
Akne: Sivilce, gençlerde sık görülen bir döküntüdür ve ciltteki sebase madde üretimindeki artıştan kaynaklanan saç folikülü tıkanmasının bir sonucudur. Bu, cildin lokalize iltihaplanmasına, kırmızı papül veya püstül adı verilen sıvı dolu sivilcelere yol açacaktır. Düzgün bir şekilde tedavi edilmezse akne şiddetlenebilir, kistler yara izine neden olabilir.

Kaynakça:
Yourmd
Healthline.com
Emedicinehealth.com

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku