Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Doğru Zamanda Gül Nasıl Dikilir?

0 3.642

Bahçe işleri ile uğraşan birçok insan bahçesinin güzel görünmesini ister. Bahçenin güzel görünmesi kişiye huzur verir. Bunun için dikeceğiniz çiçeklerin bahçeye ayrı bir güzellik kattığını söyleyebiliriz. Bunlardan birisi ise gül fidanıdır. Gül fidanı dikerek bahçenizin misler gibi kokmasını istemez misiniz? Güller bahçeye hayat kazandırır. Bahçe peyzajında en çok gül fidanları ile düzenleme yapılır.Daha sonra değişik güzellikler ortaya çıkar. Özellikle peyzaj ustaları doğa sanatçısıdırlar. Bahçeniz için gül fidanları almanız gerekir. Tabi ki gül fidanlarının oldukça değişik türleri vardır. Bunun için siz bahçenizde hangi gülleri yetiştirmek istiyorsanız seçeceğiniz fidanları önceden ayarlamalı ve bahçenize yakışacak bir biçimde tasarlamalısınız. Öncelikle şahane bir bahçe tasarımı için gül nasıl dikilir konusu hakkında sizlere rehber olacağız.

Gül Dikme Teknikleri

8645_gul_suyuBirçok insanı çiçek bakım işlerini ve peyzaj işleri için uzman usta kişiler ile çalışarak bahçesinin en güzel görselliğe kavuşmasını sağlarlar. Bunun nedeni doğaya olan tutumları ve çiçeklere olan sevgileridir. Severek ve isteyerek bir işi yapmak başarı kazanmak demektir.. Güller kalıcılığını uzun yıllar korur. Gül sadece çiçek olarak kurur fakat zamanı geldiğinde gül fidanları kendi dallarında yeni güllere merhaba der. Bunun için bakım öncesi ve sonrası sağlanan titizlik oldukça önem taşımaktadır. Gül bakımı zor bir iş değildir. Sadece bakım esnasında titizlik ve dikkat isteyen ince bir iştir. Bunu gönülden isteyerek yapmanızı tavsiye ediyoruz. Gül dikme teknikleri arasında öncelik alacağınız fidanların çeşidinin ne olacağı belirlemeniz olacaktır. Fidan alımı yaparken öncelikle güvenilir bir sera olmasına dikkat etmelisiniz. Gülleri eğer saksı içinde almayı planlıyorsanız bu sizin için daha kolaylık olur. Bunun nedeni saksıda her sene yeni bir gül dikme şansınızın olmasıdır. Fidan seçiminde aceleci olmayınız. Fidanın dallarına dikkat ediniz. Dalları eğer dört ve ya dörtten fazla ise bu gülün daha dayanıklı olduğunu gösterecektir. Alacağınız saksının içini kontrol ediniz. Eğer saksının içini ot bürümüş ve ya dalları budaklanmış ise o sağlıklı bir şekilde gül açılmasını da engeller. Dallar ayrılmış, rahat bir harekette olmalı ve nefes aldığını hissedebilmelidir. Bir de en önemli detay dalların ve yaprakların kart ve cansız durması yanlış bir seçim olacaktır. Her zaman gül fidanlarının en taze olanını seçin. Bu daha hızlı kök salacak ve çiçekler daha sağlıklı bir şekilde açacaktır.

Gül Dikiminde Hangi Toprak Seçilmelidir?

Gül dikmek için toprak seçimini en iyi şekilde sağlamanız gerekir. Gül her toprakta yetişmez öncelikle bunu bilin istedik. Bu yüzden toprağın cinsi, rengi ve yapısı bakımından mineral ve vitaminlerin zengin olduğu bir toprak almak en iyisi olacaktır. Bu toprak, hafif kırmızı rengini andıran, killi yumuşak bir topraktır. Yumuşak olmasının en güzel özelliği de dikim esnasında daha rahat hareket etmeniz ve gülfidanını dikerken zorlanmamanızdır. Besin açısından oldukça zayıf olan topraklar gülün değerini de öldürecektir. Bu da uzun yıllar gitmesine engel olacak daha çabuk solma ve çürümelerin oluşmasına neden olacaktır. Kireçli topraklar besin açısından en zayıf toprak gurubuna girmektedirler. Bol gübre kullanabileceğiniz iyi bir bağ seçmeli alanı daha rahat ve kullanışlı bir hale getirmelisiniz. Bunun için toprak seçiminde bol gübreli kompost kullanmalısınız. Bu şekilde gül dikme işlemlerinizde daha başarılı sonuçlar alacağınıza inanıyoruz. Gül dikiminde hangi toprak seçilmelidir diyorsanız bunun için özel yapım, besleyici içinde kireç ve taş olmayan yumuşak dokuya sahip olan kırmızımsı toprak seçmenizde fayda vardır.

Gül İçin Gerekli Besinler Nasıl Karşılanır?

Gülün ne kadar besin aldığını ve harcadığını biliyor muydunuz? Gül birçok çiçeğe oranla en çok besin tüketen çiçek gurubunun içine girmektedir. Bu yüzden her yıl gübreleme işi yapılmaktadır. Gübreleme işinin amacı gülün daha sağlıklı ve uzun yıllar kalıcılığını korumasını sağlamasındandır. Bu yüzden bahçe düzenleme işlerini yapan peyzaj ustaları bu sanatı en iyi şekilde ortaya sererek, doğaya farklı görsellik sanatını inşa ederler. Bu da onların başarılı çalışmalar sonucunda ortaya çıkarttıkları çalışmalardır. Bu yüzden peyzaj ustaları çevre ve bahçe düzenlemelerinde en çok tercih edilen seçkin ustalar arasında yer almaktadırlar. Gülleri daha iyi korumak için sonbahar aylarında gübreler sahipleri tarafından yanmış gübre ile tamamen örtülerek muhafaza altına alınır. Böylece kökler aşırı soğuktan korunmuş olur. Bu sayede toprakta bundan payını alarak zengin besinleri içine çekmiş olur. Yaza daha güçlü bir gül fidanlarının oluşumu bu şekilde sağlanmış olur. Bakım öncesi ve bakım sonrası ön hazırlığın gül dikme ve diğer çiçek dikme işlerinde faydası oldukça büyüktür. Gül için gerekli besinler nasıl karşılanır diyorsanız ilkbahar ve yaza hazırlık olarak, aynı miktarda iki kere gübre verilir. Bu gübreler yıl boyu zenginliğini korurlar. Fidanlarda ise tomurcuk vakti geldiğinde gül şerbeti yapılır. Bu gül şerbeti ile suni gül gübresi su ile eritilir. Daha sonra bu şerbet ile tomurcuklar sulanır. Şerbetin tadını alan tomurcuklar ise o besini aldıktan kısa bir süre sonra fazlasıyla çiçek açarak hayata merhaba der. Çiçekler ne kadar değer alarak geliştirilirse o kadar güzel yetişir ve etrafa güzel kokularını saçarlar.

Gül İçin Dikilecek Yerin Önceden Hazırlanmasındaki Önemi

Gül dikiminde azlık ve çokluk alanları bulunur.Dikim olarak yer alanında değişiklikler bulunmaktadır. Fakat en güzel seçim az bir gül dikimi ile daha rahat alanda gül yetiştirmektir. Böylece alanda sıkışıklıklar meydana gelmeyecek güller daha esnek ve rahat hareket edeceklerdir. Dikim işi başlamadan önce bu ön hazırlık süresi bir ay önceden başlanmalıdır. Hesaplı bir şekilde güllerin dikilecek yeri ve ayarlaması önceden yapılmalıdır.40 ve 50 cm kadar genişlikte çukurların açılması gerekir. Topraklara arasında en az 15 cm kadar genişlik olmalıdır. Çok fazla genişlik çok ayrı durmasını sağlayacak bütünlüğü bozacaktır. Daha sonra yanmış gübre toprağa bolca karıştırılarak tarla usulü kazılarak arada var olan iri taşlar ayıklanır. Artık gül dikilmeye hazır bir pozisyon olarak yerini alır.

Gül Nasıl Budanır Bakımı Nasıl Yapılır?

8645_bilgisitem_2015-05-10_18-06-14Gülü genç ve dinamik göstermenin en etkili yolu güllerin budanmasıdır. Budama işlemlerinde serası ve gübresini düzenli bir şekilde senede bir kere olmak üzere verilmesi gerekir. İklim değişikliğine göre budanan güller genelde ocak ve mart ayında uygulanır. Bunun amacı mevsimine göre güle verilen değerdir. Gül her mevsimde farklı bir özellikle gelişir. Bunun için gül diken ve bakan kişilerin aynı zamanda hangi iklimlerde ne zaman ne yapılması gerektiğini de iyi bilmesi gerekir. Eğer güller bahar aylarında budanırsa o güller kesinlikle çiçek açmaz. Çünkü budama işleri genelde soğuk aylarda gerçekleştirilir. Güllerin cinsine göre dikim yapmalı ve mevsimine göre budama işlemlerini gerçekleştirmelisiniz. Örneğin; minyatür güllerin dikiminde 30 cm çukurluk yeterli bir yüksekliktir. Çünkü genelde minyatür güller süs amaçlı yetiştirilen cinse girmektedirler. Melez çay ve ya demet gülleri boylarında ise kullanacağınız derinlik en az,45-60 cm arasında olmalıdır. Tabi ki bunlar boy uzunluklarına göre çukur derinlikleri değişim gösterebilir. Kısa 45-60 arası, Orta boy,60-75 cm arası, uzun boy,75-1 metre arası değişmektedir. Çalı ve sarmaşık güllerde ise ortalama derinlik boyu, en küçüğü 50 cm den başlayıp,1.5 ve 2 metre arası değişim göstermektedir.

Gül Sulama İşlemleri Hangi Sıklıkta Yapılmalıdır?

Gül bakım işlerinde titizliğin ve bakımın önemi oldukça büyüktür. Çok fazla sulanmayan güller hemen kurumaz. Bunun nedeni zengin bir toprak içinde beslenmesini sürdürmesidir. Fakat su az olursa tomurcuk yerinde sayar ve küçük kalır gelişmez. Bunun için her bitki gibi güllerinde su ihtiyacı vardır. Bunu düzenli bir şekilde yapmanız gerekir. Örneğin teni fideler düzenli bir şekilde sulanmaz ise hemen kurumaya döner. Haftada en az 2 kere gül çukurları sulanmalıdır. Saksıda olan güllerin su ihtiyacı her gün az bir miktar olmak şartıyla sulanmalıdır. Gül dikimi ve gül bakımı için gerekli bilgiye ve titizliğe sahip olmanız gerekir.

Kaynakça:
nasilyapilmali.com

Yazar:Suna Korkmaz

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku