10.Ceset Çiçeği (Titan Arum/Amorphophallus Titanum)
Ceset çiçeği olarak da bilinen titan arum; Sumatra, Endonezya ve Malezya Borneo’nun yağmur ormanlarında bulunan çiçekli bir bitkidir. Bitkinin kokusu tuhaftır. Bitki, zemin çiçek açtıktan sonra çürüyen bir ceset gibi kokmaktadır. Çiçek sadece 48 saat boyunca açılmaktadır. Çürüyen koku böcek tozlaştırıcıları çekecek kadar güçlüdür. 3 metre boyunda büyüyen, dünyanın en büyük çiçekli yapısıdır. Bitki nadiren çiçek açmaktadır. Çiçeklenme 7-9 yıl büyüme gerektirir. Bazı bitkiler 9 yıl sonra bile çiçek açmayabilir. 2003 yılında, Almanya’daki Bonn Üniversitesi Botanik Bahçesi’nde en uzun çiçek açması sağlamıştır. Bu Guinness Dünya Rekorları’nın bir parçasıdır.
9.Sinekkapan Bitkisi (Dionaea Muscipula)
Sinekkapan bitkisi dünyanın en güzel bitkilerinden biridir. Bitki, yalnızca Kuzey Carolina ve Güney Carolina’da Amerika Birleşik Devletleri’nin Doğu Sahili’ne özgü etçil bir bitkidir. Bitkinin kendine özgü yemleme avı vardır. Avlarını, kokulu nektarı salgılayarak ve yapraklarındaki kırmızımsı astar ile cezbeder. Sinekkapan bitkisi, esas olarak karıncaları avlar. Av, yaprağa girdiğinde, sıkı kapanır. Ayrıca böcekler, sinekler, çekirge, örümcekler ve hatta küçük kurbağalarla da beslenir. Bitkinin ağzı hava sızdırmaz şekilde kapalıdır. Bu mekanizma bitkinin yaprak içindeki bakterilerden uzak durmasına yardımcı olur. Yapraklarında benzersiz dişler vardır.
8.En Çirkin Bitki (Welwitschia Mirabilis)
Welwitschia mirabilis, dünyadaki en eski bitkilerden biridir. Garip ve çirkindir. Bu bitki, yaşayan bir fosil olarak adlandırılır. Bitki, Namibya ve Angola’daki Namib Çölü’ne özgüdür. 1859’da bitkinin keşfini yapan Friedrich Welwitsch’den ismini almıştır. Toplanan bitki örneklerinden bazıları 1000 ila 1500 yıl kadar eskidir. Bitki kuraktır ve neredeyse hiç yağışsız bir bölgede yaşar. Bu hava koşullarına son derece dirençlidir. Bu bitkiler dünyadaki en dayanıklı bitkilerden biridir. Yaprakları gelecek için nemi muhafaza etmesine yardımcı olan eşsiz bir yapıya sahiptir. En yaşlı bitkilerin bile sadece iki yaprağı vardır. Yaprak uzar, bükülür ve ilk bakışta öğrenmeyi zorlaştırarak birçok kez böler.
7.En Büyük Çiçek Bitki (Rafflesia Arnoldii)
Rafflesia arnoldii, garip ve benzersiz görünmektedir. Dünyadaki en büyük çiçeği üreten çiçekli bir bitkidir. Bitkinin garip bir başka özelliği de, Titan arumuna benzer güçlü et çürümesi kokusu üretme kabiliyetidir. Aynı zamanda “ceset çiçeği” olarak da adlandırılır. Bireysel olarak en büyük çiçekli bitki, Sumatra ve Borneo yağmur ormanlarına özgüdür. 1993 yılında, bitki resmi olarak Endonezya’nın ulusal “nadir çiçeği” olarak tanınmıştır. Üç ayaktan fazla büyüyebilir. Bir bebek çiçeğin içine kolayca girebilir ve uykuya dalabilir. Bu bitkinin ait olduğu cins, bilim adamları arasında genetik bir gizemdir. Bitki hakkındaki garip gerçek, parazit olmasıdır.
6.Attenborough Sürahi Tesisi (Nepenthes Attenboroughii)
Nepenthes attenboroughii, sadece Palawan, Filipinler’in merkezindeki Victoria Dağı’nın erişilemeyen bölgelerinde bulunan büyük bir sürahi bitkisidir. Dünyadaki en büyük sürahi bitkileri arasındadır. Bitki, tuzağı ile kolayca fareleri ve en büyük böcekleri yakalayabilir. Etçil sürahi bitkisi adını ünlü yayıncı ve doğa yazarı Sir David Attenborough’dan alır. IUCN Species Survival Commission tarafından hazırlanan bir rapora göre, dünyanın en çok tehdit altındaki 100 türünden biridir. Etçil bitki, dünyada türünün en büyüğüdür.
5.Beyzbol Tesisi (Euphorbia Obesa)
Euphorbia obesa, Güney Afrika’dan gelen tuhaf görünümlü bir bitki türüdür. Bir beyzbol topu gibi görünür ve “beyzbol tesisi” olarak
anılmaktadır. Beyzbol bitkisi, yavaş bir büyüme oranına sahiptir ve kapsülde sadece 2 ila 3 tohum içerir. Aşırı toplanması ve avlanması nedeniyle bitki tehlikeye atılmıştır. Küreseldir ve yaşla silindirik hale gelir. Lateksleri toksiktir. Bitki yaz aylarında çiçek açar ve kısa bir süre için ilkbaharda yapraklarını üretir.
4.Taş Fabrikası (Lithops)
Lithops, çakıl taşları veya taşlara benzeyen görünümleri nedeniyle garip olan etli bitkilerdir. Etrafındaki kayalarla harmanlanır ve hayvanlar tarafından yenmekten kaçınırlar. Bitkinin adı Eski Yunanca sözcüklerden gelmektedir. Güney Afrika’ya özgüdür. Bu bitkiler iç mekan bahçecileri arasında yaygın ve popülerdir. Dünyada çeşitli lithops türü vardır. Farklı renk ve şekillere sahiplerdir.
3.Kobra Zambakı (Darlingtonia Californica)
Kobra zambak, kobra yılanına benzeyen etobur bir sürahi bitkisidir. Tesisin diğer adı California sürahi bitkisidir. Bu nadir bitki Kuzey Kaliforniya ve Oregon’a özgüdür. Bitkinin yaprakları dişlere veya yılanın diline benzer. Etçil bitkiler düşmanca ortamlarda yaşadıklarından, yaprakları ve kökleri oldukça düzensizdir. Kobra zambak ateşe dayanabilir ve köklerinden yeniden üretilebilir. Bu bitkiler, 18 °C’nin altındaki sıcaklıklarda sekoya ve kızıl çam ormanlarında 2.000 metreye kadar yükselmektedir.
2.Cape Sundew (Drosera Capensis)
Cape sundew, dokunaçlara sahip eşsiz bir bitkidir. Güney Afrika’da Cape’e özgü küçük, rozet oluşturan etçil bitki türleridir. Bitkinin zengin dokunaç tuzakları eklembacaklılar özelliğidir. Böcekleri yakalamak için dokunaçtan yapışkan kullanır. Parlak renkli dokunaçların uzunluğu 3,5 santimetredir. Böcek yakalandıktan sonra, yapraklar merkeze doğru uzunlamasına yuvarlanır. Bu mekanizma, avı daha sindirim bezlerine getirerek sindirime yardımcı olur. İçeride yetişmesi en kolay etçil bitkidir.
1.Çakal Gıda (Hydnora Africana)
Hydnora africana, Güney Afrika’ya özgü tuhaf bir bitki türüdür. Tozlayıcılarını çekmek için güçlü bir dışkı kokusu açığa çıkarır. Tozlayıcıların yanı sıra, gübre böcekleri ve leş böceklerini de cezbeder. Bitki yeraltında büyür ve sadece etli çiçeği dışında görünür. Çiçek, böcekleri geçici olarak hapseder, böylelikle böcek yeterince polen alabilir. Bitki hakkında garip bir şey de yeraltında meyve yetiştirmesi ve bir patatesin tadı ve dokusuna benzemesidir.
Kaynakça:
http://listamaze.com/10-weirdest-plants-around-the-world/
Yazar: Katibe Melis Dinçer