Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Echinococcus Granulosus (Hidatik Solucan) Nedir?

0 437

Hidatik solucan olarak da adlandırılan echinococcus granulosus, insanları ve hayvanları etkileyen bir parazit türüdür. Bu parazitin, 12 farklı cins tipleri olsa da ekinokokkoz (hidatidoz) olarak bilinen zoonotik hastalığa neden olurken dört ana türü insan parazit hastalığına neden olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte bu dört ana türü aşağıdaki gibidir:
• Echinococcus granulosus (E. granulosus),
• Echinococcus multilocularis,
• Ekinokokkus Vogeli,
• Echinococcus oligarthrus,
Echinococcus granulosus, en az 10 farklı genom paterni ve farklı genetik belirteçler ile yaklaşık 2-7 mm uzunluğunda küçük boyutlu bir tenya olan kistik ekinokokkozun nedensel organizmasıdır. Genelde yetişkin kurtlar, kesin konakçı olan köpeklerin bağırsaklarında yaşarlar. Hidatidoz, eski çağlardan beri bilinen dünyanın birçok ülkesinde sağlık ve ekonomi açısından insanlar için tehlikeli olan salgın hastalıklardan biridir. Hidatidoz veya ekinokokkoz tek oküler, Libya, Sudan, Mısır, Lübnan, Suriye, Cezayir, Filistin ve Irak yaygındır ayrıca Kuzey, Doğu ve Güney Afrika, Batı ve Güney Avrupa ve Güney Amerika dâhil olmak üzere birçok Arap ülkesinde yaygındır. Yapılan araştırmalar, hastalığın Kuzey Amerika ve Kanada gibi daha önce tamamen yok olan bölgelerde yayıldığını göstermektedir.

Parazitoloji

Echinococcus granulosusun üç farklı gelişim aşaması vardır; küçük olan ve uzunlukları 7 mm’yi geçmeyen ve kesin konakçıların ince bağırsağının mukoza tabakasına bitişik yaşayan yumurtalar, larvalar ve yetişkin kurtlardır. Cinsel olgunluğun erişkin evrelerine yaklaşık 5-4 hafta içinde ulaşırlar. Yetişkin solucan, kısa boyunlu ve üç tip bağlantılı segmentle 0,3 mm çapında küresel bir başlığa sahiptir. Kafa, dört yan emici ile 50 ila 28 çatal arasında değişen iki sıra dikenle çevrili bir emici içerir. Başı takip eden bölüm olgunlaşmamış cinsel organları içerirken, orta bölüm olgunlaşmış testisleri ve yumurtalıkları içerirken genital açıklığın ortasında yer alır. Üçüncü segment gravid segment olarak adlandırılır, dallanmış bir uterus içerir ve yaklaşık 1000 yumurta içeren 15–12 dalı vardır. Yetişkin parazit, kesin bir konağın ince bağırsağında yaşar ve enfektif onkosferler içeren yumurtalar üretilir. Daha sonra, serbest yumurtaların yanı sıra sestod segmentleri de konağın dışkısı yoluyla çevreye atılır.
Echinococcus Granulosus (Hidatik Solucan) Nedir?Bir ara konakçı tarafından oral yoldan yumurta alımını takiben, kan ve lenf damarları boyunca bir larva göçü başlar. Bundan sonra, başta karaciğer ve akciğerler olmak üzere birçok iç organda bir larva aşaması (metacestode) gelişir. Tipik olarak, her biri uygun bir kesin konakçı tarafından oral alımdan sonra yetişkin bir sestoda dönüşme potansiyeline sahip olan çok sayıda protoskoleks olgun metacestode tarafından üretilir. Bu parazit ayrıca, e. granulosus ve parazitin (erişkin) kesin konakçıları olan etoburlardan köpekler, tilkiler, leoparlar, aslanlar ve sırtlanların bağırsaklarında yaşarlar. Ayrıca larvaların (hidatik kist) yaşadığı parazitin ara konakları olan otçullar, koyun, keçi, deve, inek, manda, at, eşek, domuz, tavşan ve insanlardır.

Echinococcus Granulosus Yumurtaları

Yumurtalar küresel şekle sahip, yaklaşık 40–30 m çapındadır ve görünüşte diğer tenyaların yumurtalarına benzerdir. Bir hexacanth veya oncosphere embriyo içerir, çünkü embriyonun altıncı kancaları vardır. Yumurtalar şeffaf kaplamalarla çevrilidir, yumurtalar, hayvanların tüylerine ve diğer şeylere yapışan yapışkan bir tabaka içerir ve bu da onların yayılmasına yardımcı olur. Optimum koşullarda yumurtalar, meralar ve bahçelerde haftalarca veya aylarca canlı kalırken, doğru nem ve orta sıcaklıklarda canlı kalırlar. Yumurtalar suda ve ıslak kumda 3 hafta 30° C’de ve 225 gün boyunca bulunur. 6° C ve 10–21° C’de 32 gün, ayrıca yumurtalar güneş ışığına ve kuru koşullara maruz kaldıklarında kısa bir süre kalırlar. 10 dakika boyunca % 3,75 sodyum hipoklorite maruz kaldıklarında yumurtaları öldürürler ve aynı zamanda dondurulduğunda öldürülürler. Bu – 4 gün için 70° C veya 2 gün için -80° C veya 3 dakika için 60° C’den daha büyük ısı ile gerçekleşir.

Echinococcus Granulosus Larva Aşaması

Ara konakçılar (çiftlik hayvanları) veya insanlar (tesadüfî konakçı) yumurtaları yuttuğunda, embriyo (onkosferler) yumurtadan çıkar ve aktif hale gelir, kan dolaşımı yoluyla karaciğere veya başka bir organa iletilir. Hekzakant embriyo kesin konumuna ulaşır ulaşmaz, hidatik kistin iç tabakasında büyüyen ve yavru kistler veya protoskoleksler üreten tek oküler hidatik kiste dönüşür.

Echinococcus Granulosus İletimi

İnsanlara bulaşma, parazit yumurtalarla kirlenmiş yiyecek ve su yerken fekal-oral yoldan kaynaklanır. Bu yumurtalar, köpekler gibi kesin konakçıların dışkılarıyla, kirli toprakta veya kumda bulunan yumurtalarla ellerin kirlenmesi yoluyla atılır. Belirleyici konaklar, enfekte koyun gibi ara konağın organlarında bulunan hidatik kistlerle beslendiklerinde yetişkin solucanla enfekte olur.

Echinococcus Granulosus Türleri

Echinococcus granulosus, ara ana isimlerine göre adlandırıldığı gibi çeşitli suşlar da ayrılır. Bu suşların yaşam döngüsü sahip oldukları konakçı türüne yüksek derecede adaptasyon sağlarlar. Konakçı oldukları canlı türüne göre suşlar şekil, gelişme hızı, patojenite ve mevcudiyetlerinin coğrafi kapsamına göre değişir. G1 koyunlarda, G2 Tazmanya koyunlarında ve G3 bufalolarda bulunurken bu türlerin tümü echinococcus granulosus türüne girer. Ve attaki G4 türü bu nedenle echinococcus equinus olarak ve ineklerde G5, echinococcus ortleppi olarak adlandırılır. Ayrıca develerde G6, Domuzlarda G7, zayıf olarak karakterize edilen G9, Polonya’daki insan vakalarında kistik hastalıktan izole edilmiştir. G7, G8 ve G9 echinococcus canadensis’e girebilir ve bazı araştırmacılar G9 suşunu domuzlarda bir tür G7 suşu olarak kabul eder.

Echinococcus Granulosus (Hidatik Solucan) Nedir?Echinococcus Granulosus Sınıflandırması

Echinococcus cinsinin sınıflandırılması uzun zamandır tartışmalı olmuştur, parazitin yapısal ve fenotipik özelliklerindeki farklılığa, konağın ve türünün özelliklerine dayalı olarak bu cinsin 16 türü ve 13 alt türü tanımlanmıştır. Ancak sadece 4 tanesi taksonomik kabul edilir ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Echinococcus granulosus,
• Echinococcus multilocularis,
• Echinococcus oligarthrus
• Echinococcus vogeli,
Bununla birlikte echinococcus granülositik parazit parazitin sınıflandırma sistemi vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Krallık: Animalia
• Şube: Platyhelminthes
• Süper sınıf: Eucestoda
• Sınıf: Cestoda
• Alt sınıf: Cestoda
• Sipariş: Cyclophyllidea (Ben; Braun, 1900)
• Aile: Taeniidae (Ludwig, 1886)
• Cins: Echinococcus (Rud, 1801)
• Tür: granülöz (Batsch, 1786)

Echinococcus Granulosus Yaşam Döngüsü

Echinococcus granulosus’un yetişkin evreleri, kesin konağın ince bağırsağının mukoza tabakasında yaşar ve yumurtalar, çevresel koşullara bağlı olarak birkaç ay veya hatta bir yıl boyunca zorlu çevresel koşullara oldukça dirençlidir. Bu nedenle, özellikle çocuklarda enfekte köpeklerle temas yoluyla enfekte olabilen insanlar da dahil olmak üzere kontamine su ve yiyecek içerken ara konakçılara bir enfeksiyon kaynağı olarak kalır. Oysa yumurtalar anüs çevresindeki köpek tüylerine yapışırlar.
Echinococcus Granulosus (Hidatik Solucan) Nedir?Yumurtalar ara konağın midesine ulaşır ve daha sonra sindirim sıvıları ile kitinöz korteksi ayrıştırır ve altıncı kancaların embriyosunu (onkosferleri) serbest bırakır. Onkosferler bağırsağa nüfuz ederek karaciğere, akciğerlere ve beyin dâhil diğer organlara ulaşırken kaslar da yaklaşık 5 ayın sonunda hidatik kistlere dönüşür. Kesin konakçı, ara konağın enfekte olmuş organlarıyla beslendiğinde, parazit ince bağırsağına ulaşır. Burada birincil başlıklar 7-4 hafta içinde yetişkin solucanlara dönüşür ve her solucan, döngüyü yeniden başlatarak günde binlerce yumurta üretir.
Yetişkin echinococcus granulosus (sensu lato) (2-7 mm uzunluğunda), kesin konağın ince bağırsağında bulunur. Gravid proglotidler, dışkıdan geçen ve hemen bulaşıcı olan yumurtaları serbest bırakır. Uygun bir ara konakçı tarafından yutulduktan sonra, yumurtalar ince bağırsakta çatlar. Bağırsak duvarına nüfuz eden ve dolaşım sistemi boyunca çeşitli organlara, özellikle de karaciğer ve akciğerlere göç eden altı kancalı onkosferleri serbest bırakır. Bu organlarda onkosfer, kistin iç kısmını dolduran protoskolikler ve kız kistler üreten, kademeli olarak genişleyen kalın duvarlı bir hidatik kiste dönüşür. Kesin konak, enfekte ara konağın kist içeren organlarını sindirerek enfekte olur. Yutulduktan sonra, protoskolikler dışarı çıkarlar, bağırsak mukozasına yapışırlar ve 32-80 gün içinde erişkin evrelerine dönüşürler. İnsanlar anormal ara konakçılardır ve yumurta yutulduğunda enfekte olurlar. Onkosferler bağırsakta salınır ve çeşitli organlarda kist hidatik gelişir. Kistler yırtılırsa, serbest kalan protoskolikler vücuttaki diğer bölgelerde ikincil kistler oluşturabilir ve buna ikincil ekinokokkoz denir.

Kaynakça:
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4767951/
who.int/news-room/fact-sheets/detail/echinococcosis
sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/echinococcus-granulosus
researchgate.net/publication/49776660_Understanding_the_laminated_layer_of_larval_Echinococcus_I_Structure

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku