Enfeksiyonlar çeşitli sebeplerden dolayı oluşabilir. Vücutta enfeksiyon oluştuğu zaman hastalıklar ortaya çıkar. Enfeksiyonlar kişiden kişiye geçebileceği gibi hayvanların ısırması yolu ile de vücuda girebilir.
Vücuda giren enfeksiyonlar bir kısmı tedavi edilebilirken bir kısmı daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. Bazı enfeksiyon hastalıklarının ise aşı yolu önüne geçmek mümkündür.
Enfeksiyonların oluşmasına sebep olan faktörler vardır. Bunları 9 maddede toparlarsak;
1- Bakteriler: Vücutta organizmalar yaşamaktadır. Bu organizmalar bazen hastalıkların oluşmasını sağlar. İşte bazen hastalık yapan organizmalardan bir tanesi de bakterilerdir. Bakteriler enfeksiyon oluşturur. Bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonlarla idrar yollarında, boğazda rahatsızlıklar oluştuğu gibi tüberküloza da sebep olabilir.
2- Mantarlar: Cilt enfeksiyonlarının sebebi mantarlardır. Ayaklarda, saçlarda olur. Aynı zamanda akciğerlere ve sinir sistemine de bulaşabilir.
3- Virüsler: Virüslerin sayısı çok olursa hastalıklara sebep olur. Bunlar içinde en tehlikelisi AIDS hastalığıdır.
4- Parazitler: Genellikle hayvanlar yolu ile insanlara geçer. Ya hayvan dışkısı bu duruma sebep olur ya da sivrisineklerin ısırması ile insana geçer.
5- Kirli Gıdalar: Beslenme insan hayatının devam etmesi için gereklidir. Ama beslenmek sadece karın doyurmak olarak algılanmamalıdır. Beslenmek sağlıklı olmalıdır. Sağlıklı olduğu kadar da hijyen kurallarına uygun olmalıdır. Sebze ve meyveler bol su ile yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Az pişmiş ve katkı maddeli yiyeceklerin tüketimine oldukça dikkat etmek gerekir.
6- Temas: Enfeksiyonlu bir hastayla yakın temas içinde olmak ya da aynı havayı solumak enfeksiyonun bulaşmasına sebep olabilir. Bu bulaşma sadece insanlar arasında olmaz hayvanlar arasında olabileceği gibi hayvanlardan insanlara da geçebilir.
7- Böcek Isırması: Böcek ısırmasıyla oluşabilecek enfeksiyon hastalığı sıtmadır. Bazı böcekler ve sinekler enfeksiyon taşıyıcısıdır ve bu hayvanlar insanları ısırdığı zaman insanlara da enfeksiyon bulaşmış olur.
8- Dokunma: Eller her yere temas eder. El hijyeni çok önemlidir. Dokunma ile enfeksiyon kişiye bulaşabilir.
9- Çeşitli eşyalar: Özellikle toplum içinde herkesin kullandığı yerlerden enfeksiyon bulaşma ihtimali çok yüksektir. Bunlara örnek olarak, umumi tuvaletler, kapı kolları, masalar, sandalyeler, toplu taşıma araçları gösterilebilir.
Enfeksiyon bulaştığı zaman ateş, halsizlik, karın ağrısı, ishal, kaslarda ağrı, baş ağrısı, deride döküntü, nefes alma problemleri, kaşıntı görülebilir. Vücutta enfeksiyon olduğu kan ve idrar tahlilleri ile tespit edilir. Ve hastalığın bulunma noktasına göre uygun tedavi yöntemi ile hastalık iyileştirilmeye çalışılır. Enfeksiyon hastalıklarında hemen doktora başvurmak gerekir. Özellikle kana karışan enfeksiyon hızla yayılır ve ciddi hastalıklara zemin hazırlar.
Enfeksiyonlardan korunmak için hijyene önem vermek gerekir. Özellikle eller sık sık yıkanmalıdır. Günlük 2 litreye yakın su tüketilmelidir. Özel eşyalar kesinlikle kimseyle paylaşılmamalıdır. Yiyeceklerin yeterince temiz olduğuna kanaat edilince yenmelidir.
Kaynakça:
https://evdesifa.com
Yazar: Serpil Altunyay